Esteettömyys

Matala lattia helpottaa liikkumista

Kaikki HSL-alueen lähijunaliikenteen vaunut on matalalattiaisia, samoin valtaosa HSL:n busseista. Kaikki liikenteessä olevat raitiovaunut ovat joko kokonaan tai osittain matalalattiaisia. Katso video luiskan käyttämisestä Helsingin uudessa raitiovaunussa

HSL-alueen ulkopuolelle kulkevista junista (Y, R, T, D, G ja Z-junat) osa on matalalattiaisia, tiedot matalattiaisella kalustolla ajettavista lähdöistä löytyvät VR:n lähiliikenteen aikatauluista.

Lähibussit

Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa, Vantaalla ja Kirkkonummella on lähibussiliikennettä, jota liikennöidään matalalattiaisilla pikkubusseilla. Lähibussilinjoilla (palvelulinjoilla) on runsaasti pysäkkejä, jotta kävelymatkat jäävät lyhyiksi. Linjat on suunniteltu helpottamaan erityisesti iäkkäiden sekä liikkumis- ja toimintaesteisten henkilöiden matkustamista. Tarvittaessa kuljettajat auttavat bussiin ja bussista pois.

Lue lisää lähibussilinjoista


Lastenvaunut

Jos kuljetat 0-6 vuotiasta lasta lastenvaunuissa (tai pyörätuolissa), voit matkustaa ilman lippua. Ilman maksua saa matkustaa yksi henkilö. Busseihin ja raitiovaunuihin noustaan keskiovista. Junaan kannattaa nousta invatunnuksella  merkitystä ovesta. Lapsen ei tarvitse istua koko matkan ajan vaunuissa. Lasta kuljettava henkilö saa jättää vaunut niille varatuille paikoille ja mennä lapsen kanssa istumaan.

Lue lisää lastenvaunujen kuljettamisesta


Liikkumisesteiset

Kaikissa liikennevälineissä on istumapaikkoja, jotka on varattu ensisijaisesti ikääntyneille ja liikkumisesteisille. Aina paikkoja ei ole erikseen merkitty. Huomaavaisuus ja joustavuus ovatkin paras ohje istumapaikkojen jakoon. Sopivimmat paikat löytyvät busseissa ja raitiovaunuissa vaunun keskiosasta.

Hitaasti liikkuvat saavat käyttää bussin etuovea myös, kun poistuvat vaunusta. Bussin ja raitiovaunun ovien valvontakennojärjestelmä sulkee ovet automaattisesti. Kun painat lastenvaununappia, ovet pysyvät pidempään auki.

HSL:n lähijunissa (FLIRT-junat) on pyörätuolimerkityillä ovilla liukuaskelma, joka työntyy junan ja laiturin väliin, kun painat pyörätuoli-logolla merkittyä nappia. Liukuaskelma pienentää junan ja laiturin välistä rakoa.


Pyörätuolin käyttäjät ja rollaattorin kanssa liikkuvat

Jos sinulla on  käytössäsi käsi- tai sähkökäyttöinen pyörätuoli tai liikut rollaattorin kanssa, voit matkustaa kaikissa liikennevälineissä. Bussien luiskan painorajoitus on 300 kiloa.

Sähkömopedia, jossa on erillinen ohjaustanko, ei saa tuoda bussiin eikä raitiovaunuun, koska se ei mahdu pyörätuolin käyttäjille varattuun tilaan. Sähkömopedin saa ottaa metroon, junaan ja Suomenlinnan lautalle.

Käsi- tai sähkökäyttöisen pyörätuolin käyttäjä (mukaan lukien sähkömopedit) saa aina matkustaa ilman lippua.

Jos liikut rollaattorin kanssa matalalattiaisessa bussissa ja nouset kyytiin keskiovesta, sinun ei tarvitse näyttää HSL-kortin kausilippua kortinlukijalle. Voit tarvittaessa pyytää muiden matkustajien apua arvo- tai kertalipun ostoon. Jos liikut rollaattorin kanssa eikä sinulla ole ollut mahdollisuutta maksaa matkaasi, tarkastaja ei peri tarkastusmaksua vaan ostaa HSL-kortillasi sinulle arvolipun kortinlukijalta tai myy sinulle kertalipun.

Matalalattiaisessa raitiovaunuissa ja lähijunassa HSL-kortin voi näyttää kortinlukijalle, koska lukijalaitteita on kaikilla ovilla.

HSL:n lähijunissa (FLIRT-junat) on pyörätuolimerkityillä ovilla liukuaskelma. Se työntyy junan ja laiturin väliin, kun painat pyörätuolilla merkittyä nappia. Liukuaskelma pienentää junan ja laiturin välistä rakoa.

Jos liikut pyörätuolilla ja sinulla on tarve käyttää liityntäpysäköintiä, tarvitset HSL-kortin, jossa on voimassa oleva kausi- tai arvolippu. HSL myöntää pysyvästi pyörätuolia käyttäville ilman maksua henkilökohtaisen HSL-kortin, jolle ladataan koko HSL-alueella toistaiseksi voimassa oleva vapaalippu. Vapaalipun voi noutaa HSL:n palvelupisteestä, kun esittää lääkärin allekirjoittaman lomakkeen. Lomakkeen voi ladata tästä:

Pyörätuolia käyttävien vapaalippuhakemus

Pyörätuolia käyttävien vapaalippuhakemus.pdf


Näkövammaiset

Sokeat, joiden näkövamman haitta-aste vähintään 50 %, saavat vapaalipun HSL:n joukkoliikenteeseen. Lipun matkustusalue kattaa koko HSL-alueen. Vapaata matkustusoikeutta varten pitää hankkia palvelupisteestä HSL-kortti. Lue lisää

Jos olet näkövammainen ja sinulla on mukanasi opaskoira tai valkoinen keppi, sinun ei tarvitse näyttää HSL-kortin kausilippua kortinlukijalle. Jos mukanasi on avustaja, tämä näyttää kortin lukijalle. Jos sinulla on "Oikeus saattajaan" -kantakortti, myös avustaja voi matkustaa ilman lippua.

Verkkopalveluiden saavutettavuus

Digipalvelun saavutettavuus tarkoittaa sitä, että palvelu on kaikkien ihmisten käytettävissä riippumatta henkilön toimintarajoitteista tai ominaisuuksista, esimerkiksi iästä, näkö- tai kuulokyvystä tai pysyvistä tai tilapäisistä vammoista. Saaavutettavuus on siis digipalveluiden esteettömyyttä, joka edellyttää erilaisten käyttäjätarpeiden tunnistamista ja huomioimista. Pyrimme HSL:ssä siihen, että sähköiset palvelumme olisivat jatkossa entistä helpommin saavutettavia. 

 

 

 

 

Takaisin ylös