Liputta matkustavalta peritään tarkastusmaksu

Matkustajalta peritään tarkastusmaksu 80 euroa ja kertalipun hinta, jos hänellä ei ole matkaan oikeuttavaa lippua.

Metrossa matkustajalla pitää olla lippu hänen siirtyessään maksualueelle, joka alkaa metroaseman portaiden yläpäässä kortinlukijoiden luona. HSL-sovelluksella ostetun lipun pitää olla saapuneena puhelimeen ennen maksualueelle siirtymistä.

HSL:n matkalippujen tarkastajat huolehtivat lippujen tarkastamisesta busseissa, junissa, raitiovaunuissa, metrossa ja Suomenlinnan lautalla.

 

Tarkastusmaksun peruuttaminen

Tarkastusmaksu voidaan harkinnan mukaan peruuttaa, jos matkustajalla on ollut voimassa oleva, henkilökohtaiselle HSL-kortille tai HSL-sovellukseen ladattu kausilippu maksun määräämishetkellä. Jos lippu on ollut HSL-kortilla, maksun peruuttamiseksi voi asioida Helsingin päärautatieaseman tarkastusmaksutoimistossa (3. krs) tai HSL:n palvelupisteessä Rautatientorilla, Pasilassa tai Itäkeskuksessa. HSL-sovelluksen osalta pitää asioida tarkastusmaksutoimistossa. Maksu voidaan peruuttaa tarkastusmaksumääräyksen eräpäivään saakka. Maksun peruuttamisesta peritään 6 euron käsittelymaksu.

Palvelupisteestä tarkastusmaksun peruuttaminen lähetetään käsiteltäväksi tarkastusmaksutoimistoon. Peruuttaminen onnistuu palvelupisteessä vain, jos henkilöllisyys on tarkastustilanteessa todettu virallisesta henkilöllisyystodistuksesta. Sinuun otetaan yhteyttä viikon kuluessa, jos tarkastusmaksua ei voida peruuttaa.

Tarkastusmaksun peruuttamiseksi sinulla tulee olla mukanasi

  • tarkastusmaksumääräys
  • henkilökohtainen HSL-kortti tai puhelin, josta voit näyttää tarkastushetkellä voimassaolleen kausilipun
  • henkilötodistus (virallinen henkilökortti, passi tai kuvallinen Kela-kortti). Lapsen henkilöllisyyden todistamiseen riittää myös alaikäisen henkilökortti tai pelkkä Kela-kortti.

Kortin omistajan antamalla valtakirjalla myös toinen henkilö voi hoitaa tarkastusmaksun peruuttamisen, jos tarkastusmaksun määräämisen yhteydessä on esitetty kuvallinen henkilötodistus.

Tarkastajan myymää tarkastajalippua ei korvata.

Junassa määrättyä tarkastusmaksua ei voi peruuttaa jälkikäteen siten, että esittää VR:n voimassa olevan kausilipun, vaan muutoksenhaku edellyttää aina oikaisuvaatimuksen tekemistä. Ohjeet oikaisuvaatimuksen tekemiseen löytyvät tarkastusmaksumääräyksen kääntöpuolelta.