Liputta matkustavalta peritään tarkastusmaksu

Sinulta peritään tarkastusmaksu 80 euroa ja kertalipun hinta, jos sinulla ei ole matkaan oikeuttavaa lippua.

Metrolla matkustaessasi sinulla pitää olla lippu, kun siirryt maksualueelle, joka alkaa metroaseman portaiden yläpäässä kortinlukijoiden kohdalla. HSL-sovelluksella ostetun lipun pitää olla puhelimessasi, ennen kuin siirryt maksualueelle.

HSL:n matkalippujen tarkastajat huolehtivat lippujen tarkastamisesta busseissa, junissa, raitiovaunuissa, metrossa ja Suomenlinnan lautalla.

Tarkastusmaksun peruuttaminen

Tarkastusmaksu voidaan harkinnan mukaan peruuttaa jälkikäteen, jos sinulla on ollut voimassa oleva, henkilökohtaiselle HSL-kortille tai HSL-sovellukseen ladattu kausilippu maksun määräämishetkellä. Maksu voidaan peruuttaa tarkastusmaksumääräyksen eräpäivään saakka. Maksun peruuttamisesta peritään 6 euron käsittelymaksu.

Jos lippusi on ollut HSL-kortilla, voit asioida maksun peruuttamiseksi Helsingin päärautatieaseman tarkastusmaksutoimistossa (3. krs) tai HSL:n palvelupisteessä Rautatientorilla, Pasilassa tai Itäkeskuksessa. Katso palvelupisteiden ja tarkastusmaksutoimiston yhteystiedot ja aukioloajat. 

Palvelupisteestä tarkastusmaksun peruuttaminen lähetetään käsiteltäväksi tarkastusmaksutoimistoon. Peruuttaminen voidaan tehdä palvelupisteessä vain, jos henkilöllisyytesi on tarkastustilanteessa todettu virallisesta henkilöllisyystodistuksesta. Sinuun otetaan yhteyttä viikon kuluessa, jos tarkastusmaksua ei voida peruuttaa.

Ota mukaasi:

  • tarkastusmaksumääräys
  • henkilökohtainen HSL-kortti, josta voit näyttää tarkastushetkellä voimassaolleen kausilipun
  • henkilötodistus (virallinen henkilökortti, passi tai kuvallinen Kela-kortti). Lapsen henkilöllisyyden todistamiseen riittää myös alaikäisen henkilökortti tai pelkkä Kela-kortti.

Kortin omistajan antamalla valtakirjalla myös toinen henkilö voi hoitaa tarkastusmaksun peruuttamisen, jos tarkastusmaksun määräämisen yhteydessä on esitetty kuvallinen henkilötodistus.

Tarkastajan myymää tarkastajalippua ei korvata.

Jos kausilippusi on ollut HSL-sovelluksessa, voit pyytää tarkastusmaksun peruuttamiseta ainoastaan tarkastusmaksutoimistossa. 

Ota mukaasi:

  • tarkastusmaksumääräys
  • puhelimesi, josta voit näyttää tarkastushetkellä voimassaolleen kausilipun
  • henkilötodistus (virallinen henkilökortti, passi tai kuvallinen Kela-kortti).

Junassa määrättyä tarkastusmaksua ei voi peruuttaa jälkikäteen siten, että esittää VR:n voimassa olevan kausilipun, vaan muutoksenhaku edellyttää aina oikaisuvaatimuksen tekemistä. Ohjeet oikaisuvaatimuksen tekemiseen löytyvät tarkastusmaksumääräyksen kääntöpuolelta.