Pysäkillä ja asemalla

Pysäkkinumero

Jokaisella pysäkillä on oma pysäkkitunnus, jolla voi hakea pysäkkikohtaisia aikatauluja Reittioppaasta ja muista sähköisistä aikataulupalveluista.

Pysäkkitunnukset ovat nelinumeroisia. Numerotunnuksen edellä on kuntakohtainen kirjaintunnus: Helsingissä H, Espoossa E, Vantaalla V, Kauniaisissa Ka, Keravalla Ke, Sipossa Si, Tuusulassa Tu, Siuntiossa So ja Kirkkonummella Ki. Tunnus on merkitty pysäkillä pysäkkikilpeen. 

Vyöhyketunnus

Pysäkkikilvissä on näkyvissä vyöhyketunnus eli kirjain A, B, C tai D. Kirjain kertoo, millä vyöhykkeellä pysäkki sijaitsee. HSL-alueella on neljä vyöhykettä, jotka on nimetty kirjaimin ABCD. Lippu pitää ostaa kaikille niille vyöhykkeille, joiden alueella matkustat. 


Sähköiset aikataulunäytöt

Pysäkeillä, terminaaleissa ja muissa julkisissa tiloissa on sähköisiä näyttöjä, joissa näytetään joukkoliikenteen reaaliaikaista aikataulutietoa. Pysäkkien näytöiltä näkyy, kuinka monta minuuttia on seuraavan bussin tai raitiovaunun saapumiseen. 


Pysähtymismerkki

Anna pysähtymismerkki bussinkuljettajalle hyvissä ajoin. Pidä kättä ylhäällä, kunnes kuljettaja panee vilkun päälle. Selkeä pysähtymismerkki on erityisen tärkeä liukkaalla kelillä ja pimeänä aikana, jolloin kannattaa käyttää apuna heijastinta.

Jos pysäkkikatoksessa on valomainos, seiso katoksessa valomainoksen edessä. Merkkisi on helpompi huomata valoisasta paikasta kuin pimeästä ja varjosta .

Metrojunat ja lähijunat pysähtyvät jokaisella asemalla.

Raitiovaunut pysähtyvät, jos pysäkillä on matkustajia – ei toki ole haitaksi vinkata pysähtymismerkkiä omalle ratikalle, etenkin jos pysäkiltä kulkee useita raitiolinjoja.


Liukuportaissa

Seiso liukuportaissa oikealla ja jätä vasen puoli ohittajille. Ota lasta kädestä kiinni – pientä lasta ei saa päästää yksin liukuportaisiin.

Älä kuljeta liukuportaissa suuria kantamuksia, lastenvaunuja tai -rattaita, polkupyörää tai lemmikkieläimiä. Kaikilla metroasemilla on hissit.

Onnettomuustilanteessa pysäytä liukuportaat hätäpysäyttimellä, joka on portaiden päässä.


Liityntäpysäköinti

Liityntäpysäköinti on joustava tapa yhdistää henkilöauto tai pyörä ja joukkoliikenne. Liityntäpysäköintipaikat sijaitsevat asemien tai pysäkkien lähellä. Pysäköinti liityntäpysäköintialueilla on yleensä maksutonta. Vajaalla parillakymmenellä autoille tarkoitetulla pysäköintialueella käyttäjältä kysytään HSL:n lippua. Jos sinulla on voimassa oleva HSL:n lippu joko HSL-kortilla tai HSL-sovelluksessa, voit pysäköidä autosi 10–12 tunnin ajan 0–4 euron maksua vastaan. Lue lisää liityntäpysäköinnistä.

Takaisin ylös