Pysäkillä ja asemalla

Pysäkkinumero

Jokaisella pysäkillä on oma pysäkkitunnus, jolla voi esimerkiksi hakea pysäkkikohtaisia aikatauluja sähköisistä aikataulupalveluista.

Pysäkkitunnukset ovat nelinumeroisia. Numerotunnuksen edellä on kuntakohtainen kirjaintunnus: Helsingissä H, Espoossa E, Vantaalla V, Kauniaisissa Ka, Keravalla Ke, Sipossa Si, Tuusulassa Tu, Siuntiossa So ja Kirkkonummella Ki. Tunnus on merkitty pysäkillä pysäkkikilpeen. Lisäksi pysäkkinumerot löytyvät Reittioppaasta.

Vyöhyketunnus

Jokaisen HSL-alueen pysäkin kilvessä on vyöhyketunnus eli kirjain A, B, C tai D. HSL- alue jaetaan uudessa vyöhykejärjestelmässä neljään kuntarajoista riippumattomaan maksuvyöhykkeeseen. Kirjain kertoo, millä vyöhykkeellä pysäkki sijaitsee. Uudet vyöhykkeet tulivat käyttöön lauantaina 27.4.


Sähköiset aikataulunäytöt

Pysäkeillä, terminaaleissa ja muissa julkisissa tiloissa on sähköisiä näyttöjä, joissa on joukkoliikenteen aikataulutietoa. Pysäkeillä näytöiltä näkyy, kuinka monta minuuttia on seuraavan bussin tai raitiovaunun saapumiseen. Osa tiedoista on reaaliaikaista, osa aikataulun mukaista. Aikataulun mukaisen minuuttimäärän edessä on aaltoviiva.


Pysähtymismerkki

Anna pysäkillä seistessäsi pysähtymismerkki bussinkuljettajalle hyvissä ajoin. Pidä kättä ylhäällä, kunnes kuljettaja panee vilkun päälle. Selkeä pysähtymismerkki on erityisen tärkeä liukkaalla kelillä ja pimeänä aikana, jolloin kannattaa käyttää apuna heijastinta.

Jos olet pysäkkikatoksessa, jossa on valomainos, älä mene kadun reunaan pimeään pysäyttämään bussia vaan seiso katoksessa valomainoksen edessä. Merkkisi on helpompi huomata valoisaa taustaa vasten.

Metrojunat ja lähijunat pysähtyvät jokaisella asemalla automaattisesti.

Raitiovaunut pysähtyvät, jos pysäkillä on matkustajia – ei toki ole haitaksi vinkata pysähtymismerkkiä omalle ratikalle, etenkin jos pysäkiltä kulkee useita raitiolinjoja.


Liukuportaissa

Seiso liukuportaissa oikealla ja jätä vasen puoli ohittajille. Ota lasta kädestä kiinni – pientä lasta ei saa päästää yksin liukuportaisiin.

Älä kuljeta liukuportaissa suuria kantamuksia, lastenvaunuja tai -rattaita, polkupyörää tai lemmikkieläimiä. Kaikilla metroasemilla on hissit.

Onnettomuustilanteessa pysäytä liukuportaat portaiden päästä löytyvällä hätäpysäyttimellä. Ilmoita tapahtuneesta metron hätänumeroon (09) 310 12 112.


Liityntäpysäköinti

Liityntäpysäköinti on joustava tapa yhdistää henkilöauton ja joukkoliikenteen käyttö. Paikoitus liityntäpysäköintialueilla on yleensä maksutonta. Matkalipun joukkoliikennematkaa varten voi ostaa asemalta tai lipunmyyntiautomaatista. Matkan maksaminen sujuu vaivattomimmin matkakortilla.

Takaisin ylös