Matkustaminen - Usein kysytyt kysymykset ja vastaukset

Ketkä saavat istua invalidipaikoilla? 

Jos vaunussa on tilaa, invalidipaikat ovat kaikkien matkustajien käytössä. Ne on kuitenkin tarkoitettu ensisijaisesti vanhuksille, vammaisille ja muille sellaisille matkustajille, jotka erityisestä syystä tarvitsevat istumapaikkaa. Merkittyjen invalidipaikkojen tarkoituksena on helpottaa liikuntaesteisten matkustamista ja lisätä turvallisuutta. Terve järki ja hyvät tavat ovat aina paikallaan. Liikennevälineissä se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että nuori ja hyväkuntoinen antaa istumapaikan iäkkäälle ja heikkokuntoiselle.

Miksi pitää näyttää pysähtymismerkkiä?

Kun pysäkillä pysähtyy useita busseja tai ratikoita, pysähtymismerkki kannattaa tehdä kädellä vinkkaamalla. Ainoastaan metro ja junat pysähtyvät automaattisesti kaikilla asemilla. Bussien ja ratikoiden pysähtyminen varmuuden vuoksi pysäkillä pidentää matka-aikaa.

Miksi osa kuljettajista kieltäytyy ottamasta vastaan suuria seteleitä? 

Bussinkuljettajat eivät toistaiseksi myy lippuja koronavirustilanteen vuoksi.

Normaalitilanteessa Helsingin seudun joukkoliikenteen palvelu- ja myyntiohje neuvoo kuljettajia huolehtimaan siitä, että heillä on aina mukana lipunmyyntiä varten kassassa riittävästi vaihtorahaa. Kuljettaja ei kuitenkaan ole velvollinen ottamaan vastaan 20 euroa suurempaa seteliä. Yksi syy tähän on se, että turvallisuussyistä kuljettajan vaihtokassa halutaan pitää kohtuullisen pienenä. Kuljettajalla ei ole myöskään mahdollisuutta varmistaa asiakkaan antaman setelin aitoutta, toisin kuin esim. kaupan kassoilla. Mahdollisimman sopivan rahan varaaminen myös jouduttaa liikenteen sujumista.

Myös kolikkojen suuri määrä hidastaa rahastusta ja viivästyttää bussin kulkua. Kolikkojen enimmäismäärä onkin 50 kolikkoa lippuostosta kohden.

Mikä on pysäkkinumero?

Pysäkeillä on yksilöllinen numero, jonka avulla voi tehdä aikatauluhakuja. Pysäkkinumero löytyy pysäkin reunalistasta, aikatauluista ja HSL:n sähköisistä aikataulupalveluista.

Miksi kantoliinassa oleva lapsi ja äiti ei voi matkustaa ilmaiseksi? 

Ohje lastenvaunujen kuljetuksesta on laadittu lapsen turvallisuutta ajatellen. Rattaiden tai vaunujen kanssa noustaan sisään keskiovesta. Lastenvaunuja kuljettava aikuinen voi matkustaa maksutta,  jotta lasta ei tarvitse jättää yksin vaunuihin tai rattaisiin matkalipun maksamisen ajaksi. 

Kantoliinassa tai rintarepussa oleva lapsi on turvallisesti sylissä tai sidottuna kehoon. Bussiin noustaan tässä tapauksessa etuovesta, jolloin vanhempi voi samalla suorittaa maksamisen ennen istumaan menemistä. Lasta ei näin ollen tarvitse jättää maksamisen vuoksi yksin.

Miksi sain tarkastusmaksun, vaikka olin tilannut HSL-sovellukseen lipun metroasemalla? Lippu ehti puhelimeen vasta, kun tulin laiturille. 

HSL-sovelluksen lippu on asianmukainen matkalippu vasta kun lippu on saapunut puhelimeen. Metrossa matkustajalla pitää olla lippu maksualueella, joka alkaa laituritasolle vievien portaiden yläpäässä kortinlukijoiden luona. Maksualueen raja on merkitty lattiaan keltaisella viivalla.

Matkustajan vastuulla on siten tarkistaa, että lippu on saapunut puhelimeen ennen raitiovaunuun, lähijunaan, bussiin tai lauttaan tai metron maksualueelle siirtymistä. Jos lippu tilataan tai se saapuu vasta liikennevälineessä tai metron laiturialueella, se ei ole asianmukainen ja matkustajalle voidaan määrätä tarkastusmaksu.

Miksi kaikki junat eivät ole matalalattiaisia?

Matalalattiaisia junia ei toistaiseksi käytetä osassa Riihimäen ja Lahden suunnan ruuhka-ajan junista. Muuten HSL-liikenteessä olevat junat ovat matalalattiaisia. Kuitenkin esimerkiksi Kirkkonummen suunnalla osa laitureista on vielä matalia, jonka vuoksi matalalattiajunankaan lattia ei ole samassa tasossa laiturin kanssa.

Mistä tiedän, minkä lipun tarvitsen?

HSL:n Reittiopas kertoo myös vyöhykkeet. Saat vyöhyketiedon myös HSL-sovelluksesta. Sekä Reittiopas että HSL-sovellus kertovat myös sen, millaisen lipun matkallesi tarvitset.

Joukkoliikenteen palvelupisteissä on jaossa painettua karttaa, josta näkyvat vyöhykerajat ja bussilinjat. Pysäkeillä ja asemilla vyöhyketieto löytyy pysäkkikilvissä ja pysäkkijulisteissa.

Kulkuvälineessä kortinlukija tietää, millä vyöhykkeellä olet. Lukija kertoo myös sen, mitä lippuja voit ostaa kyseiseltä vyöhykkeeltä. Myös liikennevälineiden sisänäytöt kertovat, millä vyöhykkeellä ajoneuvo on kulloinkin menossa.

 

 

Takaisin ylös