Ratatyöt vaikuttavat pääradan juniin 7.6. -29.8.

Keravan asetinlaitteen uusiminen ja Pukinmäen siltatyöt vaikuttavat lähijunien kulkuun 7.6. alkaen. Vaikutukset lähijunille jatkuvat aina 29.8. asti. Muutoksia on erityisesti K-junilla ja Pukinmäen aseman liikenteessä. Z-junat liikennöivät osan kesää vain Lahdesta Haarajoelle, josta on korvaava bussi Keravalle. Myös matka-ajat pitenevät johtuen ratatöistä. Matkustamista kannattaakin suunnitella etukäteen ja varata matkoihin tavallista enemmän aikaa.

Päivitys 11.6. Lisätty tieto I-junien uudesta liikennöintimallista

Keravan asetinlaitteen uusiminen on edennyt käyttöönottovaiheeseen ja uusi asetinlaite otetaan käyttöön kesän aikana. Pukinmäessä taas Kehä I:n ylittävää ratasiltaa korjataan kesän aikana.

Töistä johtuvia muutoksia on erityisesti K-junilla ja Pukinmäen aseman liikenteessä, jossa I- ja K-junat ohittavat aseman pysähtymättä pohjoiseen päin kulkiessaan. Z-junat taas liikennöivät osan kesää vain Lahdesta Haarajoelle, josta on korvaava bussi Keravalla. Lisäksi D-junat ovat kesän ajan tauolla. Myös matka-ajat pitenevät johtuen ratatöistä ja muutoksia on pitkin kesää junien lähtöraiteissa asemilla.

Muutokset pääradan lähijunaliikenteessä

Ratatöiden merkittävimmät liikennevaikutukset pitävät sisällään K-junien harvennettuja vuorovälejä sekä osittaista liikennöintiä Tikkurila-Kerava välillä, Z- ja D-junien perumisia, R-junien ruuhkaliikenteen karsimista sekä muutoksia junien lähtöraiteisiin.

K-junat

K-junien poikkeusliikenne käynnistyy muista ratatöistä johtuen jo maanantaina 7.6.2021.

 • Arkisin noin klo 5.30–19.30 K-junat liikennöivät ainoastaan Tikkurilan ja Keravan välillä, pääosin 20 minuutin vuorovälein. Arkipäivisin 7.–27.6. ja 16.–29.8. ruuhka-aikoina noin klo 6.30–8.30 sekä 15.30–17.30 liikennöidään 10 minuutin välein.
 • Varhain aamulla, iltaisin ja viikonloppuisin K-junat liikennöivät 20 minuutin vuorovälein Helsinki–Kerava-välillä. K-junat Keravan suuntaan eivät pysähdy Pukinmäessä arkisin noin klo 5.30–23.00 ja viikonloppuisin noin klo 7.30–23.00 välisenä aikana. Yöaikaan junat liikennöivät normaalisti.
 • K-junalla Helsingin suuntaan matkustavien kannattaa vaihtaa P-junaan jo Hiekkaharjussa. Keravan suuntaan matkustettaessa suositellaan matkustamaan I-junalla Hiekkaharjuun asti.

I- ja P-junat

Joka toinen I-juna ajetaan arkipäivisin pysähtymättä Pukinmäen lisäksi Puistolan, Tapanilan ja Malmin ohi 12.6.2021 alkaen. I-junat kulkevat pysähtymättä Pukinmäen ohi. 

 • I- ja P-junat liikennöivät 7.6.–29.8. arkisin päivä- ja yöaikaan 10 minuutin vuorovälein, mutta iltaisin noin klo 19:00–23:00 20 minuutin vuorovälein.
 • Puistolan, Tapanila ja Malmin ohittavat I-junat
  • Arkisin
   • Klo 5.45 lähdöstä alkaen klo 18.45 lähtöön asti joka toinen I-juna (lähdöt minuuteilla -05, -25 ja -45) ohittavat Pukinmäen, Malmin, Tapanilan ja Puistolan. Väliin jäävät I-junat (lähdöt minuuteilla -15, -35 ja -55) ohittavat vain Pukinmäen, kuten tähänkin asti.
   • Klo 19.15 lähdöstä alkaen klo 22:35 lähtöön asti kaikki I-junat ohittavat Pukinmäen, Malmin, Tapanilan ja Puistolan.
   • Niinä aikoina, kun I-junat ohittavat useampia asemia, palvelee K-juna Malmin, Tapanilan ja Puistolan matkustajia.
  • Lauantaisin ja sunnuntaisin
   • Klo 7.55 lähdöstä alkaen klo 22.35 lähtöön asti kaikki I-junat ohittavat Pukinmäen, Malmin, Tapanilan ja Puistolan.
   • Niinä aikoina, kun I-junat ohittavat useampia asemia, palvelee K-juna Malmin, Tapanilan ja Puistolan matkustajia.
  .

Mikäli liikenteessä on viivästyksiä tai häiriöitä, ovat lisämuutokset mahdollisia. Tällöin junia ohjataan matkustajille aiheutuvien laajempien häiriöiden vähentämiseksi suoraan Oulunkylästä Tikkurilaan myös muiden vuorojen osalta.

Kuva poikkeusreitistä

Reittikartta suurempana

VR:n lähiliikenne eli R-, Z- ja D-junat

Keravan asetinlaitteeseen liittyvät ratatyöt vaikuttavat myös HSL-alueen ulkopuolelta tuleviin lähijuniin eli R-, Z- ja D-juniin sekä kaukojuniin. Tarkat aikataulut VR:n lähijunien ja kaukoliikenteen osalta voit tarkistaa VR:n matkahausta osoitteessa vr.fi.

D-junat

 • D-junia ei liikennöidä lainkaan ajalla 17.6.–15.8.

Z-junat

 • Ajalla 7.6.–15.8. Z-junien matka-aika Helsingin ja Lahden välillä pitenee noin 6–8 minuuttia.
 • 21.6.–6.7. ja 16.–22.7. suurin osa Z-junista liikennöi vain Haarajoen ja Lahden välillä. Kouvolan ruuhkajunat ajetaan Helsinkiin ja Helsingistä Kouvolaan asti, samoin kuin aamun ensimmäiset ja illan viimeiset vuorot.
  • Kun Z-junia perutaan Helsingin ja Haarajoen väliltä, järjestetään Keravan ja Haarajoen rautatieasemien välille korvaava bussikuljetus (linja 979X). Bussit ajetaan kerran tunnissa asemien yhteydessä olevilta pysäkeiltä. Keravalla pysäkki sijaitsee bussiterminaalissa aseman edustalla. Keravan ja Haarajoen asemilla on opasteita ohjaamassa matkustajat korvaavaan bussiin.
  • Keravalta Helsingin suuntaan jatkoyhteytenä toimivat R-junat ja väliasemille K-junat. Aikataulut on suunniteltu niin, että Keravalla bussin 979X- ja R-junien välillä vaihtaminen on sujuvaa.

R-junat

 • R-junien matka-aika pitenee viidellä minuutilla 7.6.–15.8 ja R-junien ruuhkaliikennettä on harvennettu johtuen työmaasta. R-junat liikennöivät läpi päivän pääosin 30 minuutin vuorovälillä. 7.–27.6. ja 9.–15.8. ajetaan lisäksi arkisin ylimääräiset ruuhka-ajan lisäjunat Riihimäeltä klo 6.59 ja Helsingistä klo 16.24.

 

Mistä lisätietoja?

 • HSL:n alueen junien aikataulut ja reittiehdotukset löydät HSL.fi sivuilta.
 • VR:n junien osalta lisätiedot löydät VR:n sivuilta VR.fi.
 • Asemien näytöiltä saat parhaiten tiedon junien käyttämistä raiteista ja mahdollisista muutoksista.
 • Keravan asetinlaitteesta ja siihen liittyvästä hankkeesta saat tietoja Väyläviraston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Helsinki–Riihimäki-hankkeessa laajemmin osoitteessa  vayla.fi/helsinki-riihimaki