Muutoksia lähijunien aikatauluissa ja liikenteessä 12.12. alkaen

L-, U-, I- ja K-junien liikenteestä poistuu sunnuntaista 12.12. alkaen yksittäisiä lähtöjä mm. ratatöiden takia. Lisäksi K-, P-, D-, R-, Z- ja T-junille tulee muita aikataulumuutoksia.

L-, U-, I- ja K-junien liikenteestä poistuu sunnuntaista 12.12. alkaen yksittäisiä lähtöjä muun muassa säännöllisten ratatöiden vaatimien liikennekatkojen takia. Osa hiljaisen ajan liikenteen poistuvista junalähdöistä poistuu myös säästötarpeen vuoksi vuoroista, joissa matkustajamäärät ovat olleet erityisen pieniä.

Samanaikaisesti parannetaan P- ja K-junien aikataulujen luotettavuutta, kun junien Vantaankosken, Hiekkaharjun ja Tikkurilan lähtöajat siirtyvät yhdellä minuutilla myöhemmäksi. Muutos auttaa tilanteisiin, joissa junat aiemmin ovat päässeet jonoutumaan pääradalle.

Myös D-, R-, Z- ja T-junien ruuhka-ajan sekä myöhäisiltojen ja öiden aikatauluja järjestellään uudelleen muun muassa tasaisemman yhteisten osuuksien vuorovälin takia.

Uudet aikataulut löydät kokonaisuudessaan Reittioppaasta ja tulostettavien aikataulujen sivuilta.

Muutokset ja poikkeukset junalinjoittain

L-junat

Ma-pe lähdöt Helsingistä klo 1.03 ja Kirkkonummelta klo 3.57 lakkautetaan.

Muutoksen jälkeen illan viimeinen rantaradan suunnan juna lähtee arki-öisin tunnin aiempaa aikaisemmin. Vastaavasti varhaisaamun ensimmäinen juna lähtee puoli tuntia aiempaa myöhemmin.

Vaihtoehtoisia yhteyksiä tarjoavat samansuuntaiset HSL:n bussit. Tähän poikkeuksena on Kirkkonummen ja Kauklahden välin varhaisaamun poistuva yhteys, jolle ei ole liikenteessä vaihtoehtoista bussiyhteyttä. Junayhteyttä ei korvata muulla liikenteellä, koska aamun ensimmäisen junan matkustajamäärät ovat olleet osuudella erittäin pienet.

Lisäksi 12.12. alkaen ma-pe aamujen L-juna, jonka lähtöaika Kirkkonummelta olisi klo 4.27, on peruttu Kirkkonummen ja Espoon väliltä ratatyön vuoksi. Juna aloittaa matkan kohti Helsinkiä Espoosta klo 4.43. Yhteys korvataan Kirkkonummen matkakeskukselta Espoon asemalle bussilla 211X. Bussi lähtee Kirkkonummelta klo 3.58 ja kulkee Espooseen väliasemien kautta. Poikkeus on voimassa ainakin maaliskuun lopulle 2022 asti.

U-junat

Ma-pe lähtö klo 7.29 Kirkkonummelta lakkautetaan. Seuraava U-juna klo 7.37 ajetaan jatkossa kahden yksikön sijaan kolmella junayksiköllä.

Muutoksen jälkeen E- ja U-junien yhteinen vuoroväli ruuhkassa pitenee 8 minuutista 15 minuuttiin. Kirkkonummelta Helsinkiin kulkee jatkossa ruuhkassa tunnissa kaksi U-junaa ja yksi Y-juna.

I-junat

Ma-su lähtö Helsingistä klo 21.51 lakkautetaan.

Muutoksen myötä vuoroväli pitenee 15 minuutista 30 minuuttiin jo klo 21.36 lähdöstä alkaen.

K-junat

Pe-la ja la-su öiden lähdöt Helsingistä klo 2.21 ja 3.21 sekä Keravalta klo 3.04 ja 4.04 lakkautetaan.
Kyseiset junat ajetaan vielä la-su yönä 11.-12.12. Vaihtoehtoisia yhteyksiä ovat kerran tunnissa kulkeva T-juna sekä HSL:n aamuyöllä kulkevat bussit.

Lisäksi Helsingin suuntaan Hiekkaharjun ja Tikkurilan lähtöajat siirtyvät yhdellä minuutilla myöhemmäksi la-su yönä 11.-12.12. keskiyöstä alkaen.

P-junat

Vantaankosken, Hiekkaharjun ja Tikkurilan lähtöajat siirtyvät yhdellä minuutilla myöhemmäksi la-su yönä 11.-12.12. keskiyöstä alkaen.

D-, R-, Z- ja T-junat

 • Iltapäiväruuhkan liikennettä on järjestelty uudestaan siten, että klo 16-17 väliin saadaan yksi matalalattiaisella kalustolla ajettava lähtö lisää. Lisäksi matalalattiainen D-juna siirtyy lähtemään klo 16.10 ja korkealattiaisella kalustolla aiemmin klo 15.58 ajettu R-juna siirtyy lähtemään heti tuon D-junan perään klo 16.14.
 • R-junien myöhäisillan lähdöissä on muutoksia Tampereen-yhteyksien vuorovälien tasoittamisen takia.
 • Arkiaamujen R-junat Helsingistä on siirretty lähtemään kunkin tunnin minuutteina -10 ja -40. Tähän tekee poikkeuksen vain arkiaamujen ensimmäinen R-juna Helsingistä, joka lähtee klo 4.20.
 • Matalalattiaisella kalustolla ajettaville T-junille otetaan käyttöön Riihimäen ja Keravan välillä samat vakiopysähdysminuutit R-junien kanssa. T-junien ja R-junien matalalattiainen palvelu kulkee jatkossa siis Keravan ja Riihimäen välillä jatkossa tasaisella vuorovälillä, aina kunkin tunnin samoilla minuuteilla. Korkealattiaisen kaluston T-junilla ei muutoksia. Keravalla matalalattiaisilla T-junilla on pidempi tasauspysähdys, jotta Keravan ja Helsingin väliset aikataulut säilyvät ennallaan. T-junien aikataulumuutos otetaan käyttöön la-su yönä 11.-12.12. keskiyöllä.
 • Iltojen, öiden ja aamujen Z-junien aikataulua muutetaan kulkemaan R-junan tunnin vuorovälien aikaan R-junien kanssa tasaisella vuorovälillä yhteisellä osuudella.
  • Helsinki-Kerava välillä on muutoksen jälkeen maksimissaan 30 minuutin odotuksen yhteinen vuoroväli R- ja Z-junilla maanantaista torstaihin klo 5.10-0.40, perjantaisin klo 5.10 – 1.10, lauantaisin klo 6.10-1.10 ja sunnuntaisin klo 6.10-0.40.
  • Kerava-Helsinki välillä on muutoksen jälkeen maksimissaan 30 minuutin odotuksen yhteinen vuoroväli R- ja Z-junilla maanantaista perjantaihin klo 5.26-0.26 ja lauantaisin ja sunnuntaisin klo 6.26- 0.26.
  • Z-junat siirtyvät uuteen aikatauluun la-su yönä keskiyöllä. Z-junat lähtevät 11.-12.12. yönä siis Helsingistä klo 0.10 ja 1.10 (ei lähtöjä klo 0.02 eikä 1.30) sekä Lahdesta klo 0.24 (ei lähtöä klo 0.29).