Opiskelija matkustaa matkakortilla alennushintaan –alennusryhmä pitää päivittää vuosittain

Syyslukukausi on käynnistymässä pääkaupunkiseudun oppilaitoksissa. Opiskelija saa joukkoliikenteen kausi- ja arvolipuista matkakortilleen 50 % alennuksen, kunhan tietyt edellytykset täyttyvät.

”Opiskelijan kotikunnan pitää olla HSL-alueella, ja hänen on asuttava täällä vakituisesti”, opastaa HSL:n palvelupisteiden esimies Tarja Ikola.

Ikää opiskelijalla pitää olla vähintään 17 vuotta, ja hänen on opiskeltava päätoimisesti. Opintojen tulee myös johtaa ammattiin tai tutkintoon. Jos on täyttänyt 30 vuotta, pitää esittää Kelan myönteinen päätös opintotuesta tai kuntoutusrahasta. ”Tätä eivät kaikki hoksaa, kun ovat vuosikausia käyneet lataamassa korttinsa”, sanoo Tarja.

Jatko-opiskelijat ja oppisopimuskoulutuksessa olevat eivät voi saada alennusta. Ulkomaisille vaihto-opiskelijoille alennuslippu voidaan myöntää.

Kuhinaa palvelupisteillä

Kautta tai arvoa voi ladata alennushinnalla niin kauan kuin opiskelijan asiakasryhmä on voimassa matkakortilla. Se on päivitettävä vuosittain.

HSL:n palvelupisteelle pitää ottaa mukaan matkakortin lisäksi enintään kolme kuukautta vanha HSL:n opiskelijoiden alennuslippuhakemus oppilaitoksen leimalla ja allekirjoituksella varustettuna. Vaihtoehtoisesti todistukseksi opiskelusta kelpaavat SYL:n ja SAMOK:n siniset, SAKKI ry:n vihreät ja Suomen Lukiolaisten Liiton opiskelijakortit, joissa on kyseisen lukuvuoden leima.

”Rautatientorin palvelupiste aukeaa jo klo 7.30. Aamupäivällä on väljempää, joten silloin kannattaa tulla paikan päälle”, Tarja vinkkaa. Rautatientorilla opiskelijoita palvellaan 7. syyskuuta asti omalla luukulla. Jonoon voi tulla päivittämään vain alennusoikeuden.

Useita päivityspaikkoja

”Toivoisin, että matkakortti ja opiskelijatodistus otettaisiin jo valmiiksi esille, ettei tiskillä ruvettaisi väskyjen pohjalta niitä kaivelemaan”, toteaa Ikola. ”Muiden palvelupisteiden asiakkaiden kannattaa huomioida koulujen alkaminen. Syyskuun lopulle saakka on hyvin vilkasta. Matkakortin lataaminen onnistuu myös esimerkiksi R-kioskeilla ja Prismoissa.”

Opiskelijoille on perustettu tilapäisiä matkakortin päivityspisteitä Helsingin yliopiston päärakennukselle, Viikin kampukselle ja Aalto-yliopistolle Otaniemeen. Ne palvelevat 7.9. saakka.

Vantaalla ja Espoossa päivityksen voi hoitaa myös yhteispalvelupisteissä.

”Lipun päivittämistä ei kannata jättää viimeiseen päivään, sillä alueella on kymmeniä tuhansia opiskelijoita”, Tarja muistuttaa.

Lisätietoja opiskelijahintaisen matkakortin hankkimisesta ja alennusryhmän päivittämisestä