HSL:n seutukausilipun hinta ei nouse, kertalippujen hintoihin korotuksia

HSL suosii hinnoittelussa kausilipun käyttäjiä. Seutukausilipun hinta ei nouse lainkaan. Sisäisen kausilipun hintaan kaikissa HSL-kunnissa tulee 1,3 prosentin korotus.

HSL kohdistaa hintojen korotukset kertalippuihin, ja suosii hinnoittelussa kausilipun käyttäjiä. Seutukausilipun hinta ei nouse lainkaan. Sisäisen kausilipun hintaan kaikissa HSL-kunnissa tulee 1,3 prosentin korotus. HSL:n asiakkaista noin 80 prosentilla on kausilippu.

”Kuntien tuki lippujen hinnoittelussa kohdennetaan ensisijaisesti arvo- ja kausilippuihin. Lippujen hinnoittelulla voidaan tarjota etua säännöllisesti joukkoliikennettä käyttäville asiakkaille. Arvolippujen hinnoittelulla HSL haluaa houkutella matkakortin käyttäjiksi myös satunnaisemmin matkustavia, sillä kertalippujen myynti busseissa ja raitiovaunuissa hidastaa matkantekoa ”, HSL:n matkustajapalvelut-osaston johtaja Pirkko Lento sanoo.

Esimerkiksi aikuisten 30 päivän seutukausilipun hinta ei muutu, ja on 95,80 euroa myös ensi vuonna. Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten, Keravan, Kirkkonummen ja Sipoon 30 päivän kausilipun hinta nousee 1,3 prosenttia 46,50 euroon (nyt 45,90 euroa).

Eniten nousevat kertalippujen hinnat. Ensi vuonna aikuisten seutukertalipun hinta on 5 euroa (nyt 4,50 euroa) ja kuntien sisäiset kertaliput 3 euroa (nyt 2,80 euroa). Sisäisten lippujen hinnat ovat yhteneväiset kaikissa HSL:n jäsenkunnissa. Kertalipun hinnankorotuksella kannustetaan siirtymistä matkakortin tai muiden ennakkoon ostettavien lippujen käyttöön, jolloin kuljettajien lipunmyynti vähenee ja liikenteen sujuvuus paranee.

Satunnaiseen käyttöön, kuten esimerkiksi matkailijoille, tarkoitettujen vuorokausilippujen hinnat eivät muutu. HSL ei myöskään korota ensi vuonna matkakortin korttimaksua eikä korttiasiointiin liittyvää käsittelymaksua.

HSL esittää liikenne- ja viestintäministeriöllle tarkastusmaksun korottamista 80 eurosta 100 euroon. Tarkastusmaksu on säilynyt nykyisessä 80 eurossa vuodesta 2007.

Lippujen hinnat 2014

 Seutuliput
 Lähiseutu 2
 Lähiseutu 3
 Helsinki
 Espoo
 Kerava, Sipoo, Kirkkonummi
 Vantaa