Metropolihallinto luo edellytykset paremmalle joukkoliikenteelle

Hallituksen eilen antamat budjettiriihen jatkolinjaukset metropolihallinnosta ovat pitkälti samansuuntaiset Helsingin seudun liikenteen näkemysten kanssa.

Hallitus linjasi, että metropolihallinnossa ovat mukana Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Sipoo, Kerava, Tuusula, Järvenpää, Kirkkonummi, Vihti, Nurmijärvi, Mäntsälä, Hyvinkää ja Pornainen. Niiden lisäksi Porvoo ja Lohja voivat halutessaan liittyä metropolihallintoon.

”Aluerajaus 14 kunnasta on HSL:n aikaisempien lausuntojen mukainen. HSL huolehtii jo nyt liikennejärjestelmäsuunnittelusta näiden kuntien alueella. Tehdyt linjaukset vahvistavat maankäytön, asumisen ja liikenteen yhteensovittamista. Positiivista on, että päätöksenteko kokonaisuudesta selkiytyy, kun tuleva metropolivaltuusto päättää koko alueen osalta metropolikaavasta ja sen liikennejärjestelmäsuunnitelmasta. Seudun yhteinen metropolikaava antaa entistä vahvempia edellytyksiä yhdyskuntarakenteen tiivistämiseen ja tehokkaamman joukkoliikenteen järjestämiseen ”, HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi kiittää.

Hallituksen linjauksissa metropolihallinnon rahoitus koostuisi kuntayhtymien tuloista, valtionosuuksista ja muusta myöhemmin tarkentuvasta rahoituksesta.

”Oleellista on, että metropolihallinnolla on riittävä rahoitus sille vastuutettujen tehtävien hoitamiseen. Rahoituksen tulisi olla kuntaosuusmallia yksinkertaisempi. Nykyinen laskentamalli on jo seitsemän kunnan osalta työläs ja monimutkainen. Kaikki nykyiset tälle alueelle myönnetyt joukkoliikenteen valtionavut tulee säilyttää ja kohdistaa metropolihallinnolle”, Rihtniemi sanoo.

HSL:llä on valmius suunnitella ja järjestää joukkoliikennepalvelu 14 kunnan alueella vuonna 2017. HSL:ssä on parhaillaan käynnissä lippu- ja informaatiojärjestelmän sekä maksuvyöhykkeiden uudistushanke, jossa on varauduttu alueen laajenemiseen.

Lisätiedot: Suvi Rihtniemi, puh. 050 5658884