Auton yhteiskäyttöpalvelut tekevät auton omistamisesta tarpeetonta

Autokaupoille ei kannata lähteä, jos joukkoliikenne tai polkupyörä ei ratkaise kulkemistarpeita. Auton saa käyttöönsä yhteiskäyttöautoja välittävien palveluiden kautta. Yhteiskäyttöautoa voi käyttää vaikka muutaman tunnin kerrallaan ja noutopaikkoja löytyy ympäri pääkaupunkiseutua.

Yhteiskäyttöautot sopivat hyvin satunnaiseen auton tarpeeseen. Yhteiskäyttöautopalveluita tarjoavilla yrityksillä on erilaisia automalleja ympäri pääkaupunkiseutua lähellä käyttäjien koteja ja työpaikkoja. Autojen käyttöoikeuden saa liittymällä netissä palvelun käyttäjäksi. Kunkin autonkäyttötarpeen yhteydessä ei jäseneksi liittymisen jälkeen tehdä erillisiä sopimuksia, vaan auton saa käyttöönsä netissä tai puhelimitse varaamalla.

Etuja yhteiskäyttöautoista HSL:n matkakorttiasiakkaille

HSL:n matkakorttiasiakkaat saavat etuja 24Rentin ja City Car Clubin yhteiskäyttöautojen käytöstä. HSL:n matkakorttiasiakkaille liittyminen 24Rentin asiakkaaksi on ilmaista ja perusjäsenyyden kuukausimaksu on 50 % halvempi listahinnoista. City Car Clubin pakettihinnoista HSL:n matkakorttiasiakkaat saavat 25 %:n alennuksen.

Molemmilla palveluntarjoajilla on käytössään runsaasti erityyppisiä autoja, myös sähkö-, hybridi- ja pakettiautoja. Helsingissä yhteiskäyttöiset henkilöautot on varustettu Z-tunnuksella, joka oikeuttaa pysäköimään ne asukaspysäköintipaikalle alueesta riippumatta. Auton käyttöönotto ja palautus hoituvat omalla matkapuhelimella. Autojen minimikäyttöaika on 2 tuntia.

24Rent ei vaadi asiakkailtaan jäsenyyttä, mutta jäsenyys muun muassa takaa pika- ja iltavuokraukset edullisemmin ja mahdollistaa äkkivuokraukset myös yöaikaan. Auton käyttö maksetaan etukäteen, ja laskutus perustuu aika- ja kilometriveloitukseen. Polttoaine maksetaan erikseen. Esimerkiksi pienen henkilöauton varaus kahdeksi tunniksi arkipäivänä maksaa edullisimmillaan 16 euroa.

City Car Club lähettää kerran kuussa laskun edellisen kuukauden ajoista. Polttoaine sisältyy hintaan, ja tankkaus maksetaan tarvittaessa City Car Clubin maksukortilla.

Helsingin seudulta löytyy myös vertaisvuokrauksen mahdollistava Kortteliauto, jossa voi antaa oman autonsa yhteiskäyttöön.

Viisas autoilu on huoletonta autoilua

Satunnaiselle autoilijalle yhteiskäyttöautoilu on huomattavasti huolettomampaa ja edullisempaa kuin oman auton ylläpito. Yhteiskäyttöauton käyttö tulee omaa autoa edullisemmaksi, jos ajokilometrejä kertyy alle 10 000 vuodessa.

Jos autoa tarvitsee vähintään vuorokaudeksi, on auton vuokraaminen yleensä edullisempi vaihtoehto. Minimivuokra-aika on yleensä yksi vuorokausi. HSL:n matkakorttiasiakkaat saavat etuja myös autovuokraamoiden Hertz, Avis, Europcar ja Sixt palveluista.

Autoillakseen viisaasti voi perustaa myös kimppakyytiringin. Kimppakyydin järjestäminen esimerkiksi kaverin, naapurin tai työtoverin kanssa pienentää matkakuluja ja saastuttaa vähemmän. Kimppakyytiringin voi perustaa sellaistenkin ihmisten kanssa, joita ei vielä tunne. Tätä varten netistä löytyy useampikin palvelu.

Omistusautollakin voi ajaa viisaasti. Auton voi helposti ajaa hyvien liityntäyhteyksien varteen ja jättää liityntäparkkiin. Liityntäparkkipaikat voi tarkistaa tältä HSL:n sivulta.

Myös taloudellisen ajotavan opetteleminen kannattaa. Viisaalla ajotavalla voi säästää polttoainetta jopa 12 %, ja vuodessa niin voi säästää satoja euroja. Tarkempia ohjeita taloudelliseen ajotapaan löytyy Autoliiton sivuilta.