Meteoriitti uuteen kotiin raitiovaunulla

Helsingin kaduilla liikkui tiistaiyönä todellinen erikoiskuljetus: noin 4,5 miljardia vuotta vanha meteoriitti kuljetettiin uuteen osoitteeseen Helsingin uudella raitiovaunulla Articilla.

Miljardeja vuosia vanha meteoriitti on majaillut yli 140 vuotta Mineraalikabinetissa Suurkirkon kupeessa. Helsingin yliopiston luopuessa Arppeanum-rakennuksesta ja sen yhteydessä sijainneesta Mineraalikabinetista, myös talon vanhimman asukkaan täytyi muuttaa. Noin 4,5 miljardia vuotta vanha asukas on Bjurbölestä löydetty 82 kg painoinen meteoriitti – näyttelyn tunnetuin yksittäinen näyte.

Meteoriitti sai arvoisensa kyydin Helsingin uudella raitiovaunulla. Hauras ”tähtipölystä” tehty muisto maailman syntyajoilta matkusti pehmustetussa laatikossa tasaisesti uuteen Kumpulan kotiinsa. HKL ja HSL tarjosivat tasaisen kyydin Artic-raitiovaunulla, jonka kulku on merkittävän tasaista ja täristämätöntä esimerkiksi kumipyöräkuljetuksiin tai edes muihin raitiovaunuihin verrattuna. Kuljetuksessa historia kohtasi tulevaisuuden ja muisto menneisyydestä nykyajan tekniikan.

Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen geologiset kokoelmat muuttavat vuoden loppuun mennessä Kumpulan kasvitieteellisen puutarhan keskelle, historialliseen kartanorakennukseen. Sinne sijoittuu myös Bjurbölen meteoriitti.

Meteoriitin taru maan pinnalla alkaa vuodesta 1899, kun se putosi Porvoon lähistölle. Ennen maahansyöksyään meteoriitti ylitti Helsingin. Kirkas valo, voimakkaat pamahdukset ja ikkunoiden helinä herättivät kauhua kaupunkilaisissa.

Tapahtuma herätti kohua ulkomaita myöten ja meteoriitti sai suuren symboliarvon sortovuosien Suomessa: vuotta myöhemmin se oli suomalaispaviljongin vetonaula Pariisin maailmannäyttelyssä. Tosin esillä oli meteoriitin kipsikopio - aitoa meteoriittia ei sen suuren koon ja haurauden takia uskallettu kuljettaa Pariisiin.

 

Lisätiedot:
Luonnontieteellinen keskusmuseo (meteoriitti): Yli-intendentti Arto Luttinen, p. 050 518 4686, arto.luttinen@helsinki.fi, www.luomus.fi/mineraalikabinetti
HSL: Viestintä- ja markkinointijohtaja Mari Flink, p. 0947664420 tai 0407150440, mari.flink@hsl.fi, www.hsl.fi
HKL (Helsingin uusi raitiovaunu Artic): Kehittämispäällikkö Ollipekka Heikkilä, p. 09 310 35499, www.uusiraitiovaunu.fi; www.facebook.com/uusiraitiovaunu
Uutinen meteoriitista Kansallisarkiston tietokannassa: http://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/529421/articles/114562 (Itä-Suomen Sanomat 16.3.1899)
HKL on metron ja raitiovaunujen liikennöitsijä sekä Helsingin joukkoliikenneinfran omistaja ja ylläpitäjä.
HSL on pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen tilaaja ja suunnittelija.
Luonnontieteellinen keskusmuseo, LUOMUS, on suomalaisen luonnon kansallismuseo ja Helsingin yliopiston erillinen tutkimuslaitos.