HSL kokeilee uutta toimintamallia kalustohankintoihin

HSL käynnistää hankkeen, jossa kokeillaan uuden bussikaluston hankintaa kokeilukäyttöön. Kokeilun ideana on, että liikennöitsijät voivat tutustua ja koekäyttää uuden teknologian busseja ilman suuria taloudellisia riskejä ennen lopullista bussihankintaa. Ensimmäisenä koekäyttöön tulisi 12 sähköbussia. Hankkeen eteneminen edellyttää TEM:in ja Tekesin myönteistä rahoituspäätöstä.

Jos hanke etenee suotuisasti, HSL hankkii leasing-sopimuksella 12 sähköbussia. Bussioperaattorit saavat kokeilla sähköbusseja ilman taloudellista riskiä. HSL:n tavoitteena on, että vuonna 2025 noin kolmannes busseista kulkisi sähköllä. Bussien sähköistymisellä voidaan alentaa tehokkaasti ilman typpidioksideja. Busseille on ideoitu myös muunlaisia uusien palvelujen kokeiluja.
 
”Uuteen teknologiaan liittyy aina riskejä, joita liikennöitsijät eivät ole halukkaita kantamaan. Uudessa mallissa HSL hankkii kokeilukäyttöön tulevan kaluston, jota liikennöitsijät pääsevät testaamaan ennen pitkäjänteisempiä hankintapäätöksiä. Jos tällainen toimintamalli havaitaan hyväksi, sitä voidaan  hyödyntää myös muiden uusien teknologioiden tuonnissa kilpailutettuun bussiliikenteeseen”, liikennepalvelut osaston johtaja Reijo Mäkinen sanoo.
 
HSL:n vuokraamat bussit tulevat koekäyttöön Espoossa ja Helsingissä. Koekäyttö kestää neljä vuotta ja hankkeen budjetti on enintään 6 miljoonaa euroa.
 


Lisätietoja: Liikennepalvelut-osaston johtaja Reijo Mäkinen, puh. 4766 4230