Tuomas Enbusken vieraina Paleface, Matti Apunen, Mika Pantzar ja Juhani Risku

Runoilijasta johtaja, duunarista yrittäjä ja Helsingistä Manhattan? Räpistelemmekö pian kaikki duunien välissä? Miksi koko Suomen tulisi perustaa Manhattan ja muuttaa Kehä III:n sisäpuolelle?

Miten tehdään runoilijasta johtaja? Onko kaikki työ samanarvoista? Voiko jokamiehenoikeus koskea myös omistajuutta? Murtuuko hyvinvointivaltio? Keiden on vaihdettava tulevaisuudessa ammattia? Miten tulevaisuudessa liikutaan töihin – vai liikutaanko? Tulisiko Tampere ja Helsinki yhdistää? Paljonko maailma muuttuu kahdessakymmenessä vuodessa?

Matkalla tulevaisuuteen -nettiohjelman neljännessä talk show’ssa keskustellaan tulevaisuuden työelämästä: työllistymisen tavoista, työajoista, työhön liikkumisesta ja siitä, mitä työ tulee ylipäätään olemaan. Mukana Tuomas Enbusken vetämässä keskustelussa ovat rap-muusikko ja protestilaulaja Karri ”Paleface” Miettinen, Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen, tulevaisuudentutkija Mika Pantzar ja innovaatiomuotoilija Juhani Risku. Suomenlinnan lautalla kuvattu jakso julkaistaan keskiviikkona 25.2. ohjelman omalla nettikanavalla.

Eri näkökulmista työelämää tarkastelevat vieraat ratkovat yhdessä työllistymisen ja työnteon haasteita tulevaisuuden keinoin ja uudenlaisin visioin – sekä yhteneväisin että vastakkaisin linjauksin. Tapetilla on niin omistajuutta koskeva jokamiehen oikeus, osuustoiminta, Helsingin ja Tampereen yhdistäminen, pääkaupunkiseudun rakentaminen Manhattaniksi, visionäärien varaan rakentuva muuttuva johtajuus kuin työtä organisoiva Wikimploi-mekanismikin.

– Kukaan ei halua heittäytyä yhteiskunnan elätettäväksi. Jos sellainen joukko on, se on häviävän pieni. Ihmisellä on sisäsyntyinen tarve olla jollakin tavalla hyödyllinen. Mutta mikä se tulevaisuuden duuni on – se on erittäin oleellinen kysymys, uskoo Paleface.

– Työ säilyy, mutta muuttaa muotoaan, fyysiset työpaikat katoavat. Jos uskotaan tulevaisuudentutkijoita, ovat kaikki tulevaisuudessa osuustoiminnallisia yrittäjiä. Tuotetaan omat sähköt, printataan omat esineet – ja internetin kautta tapahtuu koko yhteiskunnan optimointi. Siirrytään kapitalismista jakamistalouteen: meille tulee jokamiehenoikeus kaikkeen omaisuuteen, kertoo Pantzar esimerkin talousteoreetikko Jeremy Rifkinin tulevaisuusnäkemyksistä.

– Paras tuottavuus on siellä, missä ihmiset ovat nipussa, kuten Manhattanilla. Markkinataloudessa on kyse ihmisten välisestä yhteistyöstä. Ympäristö muuttuu – emme hävitä hyvinvointivaltiota, mutta myös sen on muututtava. Jokaisen on tulevaisuudessa varauduttava vaihtamaan duunia, joko toimenkuvaa tai ammattia. Vanhan darwinistisen totuuden mukaan sopeutuvaisin voittaa, Apunen painottaa.

– Kaikki työ ei ole aina samanarvoista kerralla. Kaikki työt eivät ole suoraan vaihtokelpoisia samalla määrällä. Palkkio maksetaan erikseen sovittavissa olevan järjestelmän mukaan, pohjaa Risku Wikimploi-malliaan, jonka lupaa mahdollistavan 100 000 suomalaisen työllistymisen.

Toimittajien on mahdollista katsoa Työn tulevaisuus -jakso ennakkoon jo nyt. Jaksosta on saatavilla myös julkaisuvapaita videoklippejä ja valokuvia. Ohjelman vieraiden ja juontajan haastatteluita järjestetään pyynnöstä mahdollisuuksien mukaan. Materiaalilinkit ja tiedotuksen yhteystiedot ovat tämän tiedotteen lopussa.

Tervetuloa matkalle tulevaisuuteen!

Tulevat jaksot:
Jakso 4: Työn tulevaisuus keskiviikkona 25.2.
Jakso 5: Raiteet ja lentäminen keskiviikkona 4.3.

Katso Työn tulevaisuus -jakson traileri YouTubessa

Video Toimistonomadit YouTubessa

HSL ja Matkalla tulevaisuuteen sosiaalisessa mediassa
#MatkallaTulevaisuuteen
Twitter ja Instagram: @HSL_HRT
Facebook
HSL-YouTube 
Matkalla tulevaisuuteen -YouTube