Viisi kuukautta Kehäradan avautumiseen - uusi aikakausi odottaa

Kehäradan rakentaminen on edennyt loppusuoralle, kun jäljellä on viisi kuukautta uuden ratayhteyden avautumiseen. Junat alkavat kulkea radalla 1. heinäkuuta 2015, jolloin joukkoliikenteeseen avautuu uusi aikakausi.

Kehäradan rakentaminen on edennyt vaiheeseen, jossa jäljellä on viiden kuukauden mittainen loppusuora. Tällä hetkellä Kehäradan viidestä uudesta asemasta valmiita on neljä ja viimeisen, lentoaseman juna-aseman, odotetaan valmistuvan alkukesästä. Ensi kuussa radalla päästään aloittelemaan koeajoja, minkä jälkeen tehdään myös päätökset lopullisista lähijunien pysähtymisasemista.

Heinäkuun ensimmäisestä päivästä lähtien Vantaankosken radan ja pääradan välille avautuu uusi ratayhteys, jonka myötä avautuu uusi aikakausi niin liikkumisen, asumisen kuin työnteon näkökulmasta.

Sujuvat yhteydet lähelle ja kauas

Täydentyvä liikenneverkko, Kehäradan uudet asemat, nykyaikaiset Flirt-junat ja hyvin suunniteltu liityntäliikenne tekevät tulevaisuuden matkustamisesta yhä joustavampaa ja mukavampaa. Tätä edesauttaa myös tiheä vuoroväli - päivisin Kehäradan junat kulkevat kymmenen minuutin välein kumpaankin suuntaan. HSL:n arvion mukaan Kehäradalla tehtävien matkojen määrä kipuaa noin 400 000 matkaan päivässä.
Lue lisää

Poikittaisena runkoyhteytenä toimimisen lisäksi Kehärata tuo sujuvammat yhteydet Helsinki-Vantaan lentoasemalle koko Suomesta: sen myötä syntyy suora raideyhteys Helsinki-Vantaan lentoaseman ja Helsingin keskustan välille.

Rataosuus toimii myös lento- ja kaukojunaliikenteen yhdistävänä linkkinä muualle Suomeen. Kaukojunamatkustajat voivat vaihtaa Kehäradan juniin Huopalahdessa tai Tikkurilassa, josta avautuvat yhteydet esimerkiksi Pietariin.

Uusia alueita asumiseen ja työntekoon

Kehäradan myötä Vantaalle syntyy tulevien vuosien aikana uusia asuin- ja työpaikka-alueita hyvien liikenneyhteyksien varrelle. Kokonaan uusia asuinalueita rakentuu esimerkiksi Kivistöön, jonne kehittyy lähivuosina noin 30 000 vantaalaisen tiivis asuinalue, sekä Leinelään, josta tulee noin 3000 asukkaan kotipaikka.

Uusia, elinvoimaisia työpaikka-alueita odotetaan syntyvän esimerkiksi Aviapolikseen, jonne sijoittuu tulevaisuudessa noin 50 000 työpaikkaa sekä asunnot noin 20 000 vantaalaiselle. Myös Vehkalalla on edellytykset kasvaa jopa 10 000 työpaikan yritysalueeksi. Uusille työpaikka-alueille suuntaavien lisäksi Kehärata helpottaa merkittävästi esimerkiksi noin 20 000 lentoaseman alueella työskentelevän työssäkäyntiä.

Lisätietoja:
ylijohtaja Kari Ruohonen, Liikennevirasto, puh. 0295 34 3831, kari.ruohonen(at)liikennevirasto.fi
apulaiskaupunginjohtaja Juha-Veikko Nikulainen, Vantaan kaupunki, puh. (09) 8392 9019, juha-veikko.nikulainen(at)vantaa.fi
Finavian Media desk, puh. 020 708 2002, comms@finavia.fi
ryhmäpäällikkö Arttu Kuukankorpi, HSL, puh. (09) 4766 4350, arttu.kuukankorpi(at)hsl.fi
yhteiskuntasuhde- ja ympäristöjohtaja Otto Lehtipuu, puh. 040 8622 014, otto.lehtipuu@vr.fi