Liputta matkustaneiden määrä pysyi vähäisenä

HSL:n tarkastamista matkustajista ilman asianmukaista matkalippua matkusti vuonna 2014 noin 2,7 prosenttia. Osuus on yhtä suuri kuin edellisenä vuonna.

Kaikkein eniten liputtomia matkustajia oli lähijunissa, metroasemien laiturialueilla ja raitiovaunuissa. HSL tarkastaa matkalippuja koko HSL-alueella ja lisäksi VR:n lähi- ja kaukojunaliikenteessä.

HSL:n tavoitteena oli pitää liputtomien matkustajien määrä alhaisella tasolla tarkastamalla lippuja näkyvästi ja tehokkaasti. Tavoitteessa onnistuttiin: HSL tarkasti vuoden 2014 aikana yhteensä 3,8 miljoonan matkustajan liput, mikä on hieman edellisvuoden määrää (4 miljoonaa) pienempi. Kansainvälisessä vertailussa alle kolmen prosentin liputtomuus on erittäin hyvä saavutus.

Tarkastuksissa painotettiin raideliikennettä ja runkolinjaa 550, jolla on kokeiltu raitiovaunuliikenteestä tuttua avorahastusta. Lisäksi tarkastajat työskentelivät edellisvuotta enemmän viikonloppujen iltaliikenteessä muun muassa metron yöliikennekokeilun vuoksi. Eniten liputta matkustavia tavattiin Pääradan T- ja N-junista ja Rantaradan L-junista. Lähijunissa tarkastetuista matkustajista liputta matkusti 3,75 prosenttia.

Lisäksi tarkastajat opastivat matkustajia liikennehäiriötilanteissa ja osallistuivat lippulajitutkimuksiin sekä lipuntarkastajia avustavien järjestyksenvalvojien koulutukseen. Tarkastajat toimivat myös opastus- ja muissa valvontatehtävissä suurten yleisötapahtumien yhteydessä.

Vuonna 2015 HSL:n tavoitteena on jatkaa näkyvää ja tehokasta tarkastustoimintaa ja ehkäistä liputtomuuden lisääntymistä. Toimintaa suunnataan erityisesti raideliikenteeseen ja aamun ja iltapäivän työmatkaliikenteeseen. Tavoitteena on, että tehokkuus pysyy vähintään vuoden 2014 tasolla: yhden tarkastuspäivän aikana tarkastaja tarkastaa keskimäärin 245 matkalippua.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi, puh. 050 565 8884
Tarkastusyksikön päällikkö Jaakko Heinilä, puh. 0400 479 180