Helsingin kaupunkipyörät saa loppukaudeksi edullisemmin käyttöön

Kaupunkipyöräkautta on jäljellä vielä kaksi kuukautta. Uusi kausi starttaa toukokuussa 2017.

Suuri osa käyttäjistä yhdistää matkallaan säännöllisesti kaupunkipyörät muuhun joukkoliikenteeseen.

Suuri osa käyttäjistä yhdistää matkallaan säännöllisesti kaupunkipyörät muuhun joukkoliikenteeseen.

Helsingin kaupunkipyörät saa loppukaudeksi käyttöön normaalia edullisempaan hintaan, 15 eurolla. Aiemmin koko kausi on maksanut 25 euroa.

Palveluun voi rekisteröityä käyttäjäksi päiväksi, viikoksi tai koko kaudeksi. Päivän ja viikon hinnat eivät muutu, ne ovat edelleen 5 euroa päivä ja 10 euroa viikko.

Kaupunkipyöräkautta on jäljellä vielä kaksi kuukautta. Koko kausi päättyy lokakuun lopussa, kun palvelu siirretään talviteloille. Uusi kausi starttaa taas toukokuussa 2017.

Kaikkiin kausiin - päivään, viikkoon tai koko kauteen - sisältyy korkeintaan puoli tuntia maksutonta pyöräilyaikaa kerrallaan. Jos se ylittyy, käyttäjältä peritään pieni lisämaksu, joka kasvaa puolen tunnin välein. Enimmäiskäyttöaika on viisi tuntia.

Kaupunkipyörän käyttäjäksi on koko kauden ajaksi rekisteröitynyt jo yli 10 000 polkijaa. Päiväksi rekisteröityneitä on ollut lähes 9 900 ja viikoksi reilut 2 000. Suosituimmat asemat ovat tällä hetkellä Itämerentori, Töölönlahdenkatu, Kampin metroasema, Ooppera ja Baana. Pyörien käyttöaste on pysynyt korkealla tasolla: kullakin pyörällä tehdään noin kuusi matkaa päivittäin.

HKL toteutti kesän aikana asiakastutkimuksen. Useimmat kertovat käyttävänsä pyöriä vapaa-ajan matkoilla, yli puolet myös työmatkoilla. 60 prosenttia käyttäjistä yhdistää matkallaan säännöllisesti kaupunkipyörät muuhun joukkoliikenteeseen. Kaupunkipyörät ovat siis osa arjen liikkumista ja helpottavat ja nopeuttavat matkantekoa. Myös muut joukkoliikennevälineet ovat kaupunkipyörien avulla nopeammin saavutettavissa, ilman omaa polkupyörää.

Suurin osa käyttäjistä kertoo ajavansa kaupunkipyörällä yhdestä viiteen kertaa viikossa. Useimmat antoivat kaupunkipyöräpalvelun eri osille arvosanaksi neljä, kun käytössä oli viisiportainen arvosana-asteikko, jossa viisi oli paras arvosana.

Ensi kesän laajentumisvaiheen suunnittelu on käynnissä. Asukkaat saivat kesän aikana ottaa kantaa tulevien pyöräasemien paikkoihin karttakyselyssä. Vastauksia tuli yli 1 100. Erityisesti juna-asemat - kuten Pasila ja Käpylä - sekä niille vievien oikoreittien hyödyntäminen nousi esiin kyselyssä. Suosittuja asemanpaikkoja oli erityisesti Hernesaaren rannassa, Punavuoressa ja Merihaassa.

Helsingin kaupunkipyöräpalvelu avattiin toukokuussa 2016. Tänä vuonna käytössä on 500 pyörää ja 50 pyöräasemaa. Ensi vuonna palvelu kasvaa 1 500 pyörän ja 150 aseman laajuiseksi. Kaupunkipyörät ovat yhteiskäyttöpyöriä Helsingin kantakaupungissa liikkuville. Ne toimivat osana joukkoliikenteen matkaketjua ja tukevat kestävää liikkumista.

Kaupunkipyöräpalvelusta vastaa HKL. Palvelua ylläpitää CityBike Finland. Järjestelmän mainosmyynnistä vastaa Clear Channel ja pyörien pääyhteistyökumppani on HOK Elanto. HSL vastaa kaupunkipyörien verkkosivustosta hsl.fi/kaupunkipyörät ja Reittioppaan kaupunkipyörätoiminnallisuuksista sekä palvelun markkinoinnista yhteistyössä HKL:n kanssa.

Lue lisää kaupunkipyöristä täältä.