HSL palkitsi sovelluksen, jolla voi hallita omia liikkumistietojaan

Mobility Profile hyödyntää HSL:n uuden Reittioppaan avoimia rajapintoja

”Juuri nyt kannattaa lähteä työpöydän äärestä kohti bussipysäkkiä, jos haluat ehtiä lapsesi tanssinäytökseen.”

Esimerkiksi tällaista saattaa ehdottaa Mobility Profile –mobiilisovellus, joka palkittiin perjantaina kansainvälisessä MyData 2016 -konferenssissa. Sovellus seuraa käyttäjän puolesta hänen kalenteriaan ja liikkumistaan. Tämä sovellus ei kuitenkaan lörpöttele tietoja eteenpäin - sovellus säilyttää kaiken henkilökohtaisen datan vain käyttäjän hallinnassa, hänen omassa puhelimessaan. Sovelluksen voi ladata Google Play -kaupasta.

Sovelluksen voi liittää HSL:n uuteen Reittioppaaseen, jolloin sovellus muistaa käyttäjän kulkemiset ja ehdottaa sopivia reittejä esimerkiksi koti- ja harrastusmatkoille. Sovelluksen voi liittää myös muihin reitityspalveluihin ja MaaS (Mobility as a Service, liikkuminen palveluna) -palveluihin.

Sovellus hyödyntää HSL:n uuden Reittioppaan avointa dataa ja avoimia rajapintoja. HSL palkitsi sovelluksen MyData-koodaustapahtuman pääpalkinnolla Helsingin Kulttuuritalolla. Kunniamaininnan sai Citybike Assistant –palvelu, joka varoittaa, jos on pyöräilemässä kaupunkipyöräasemalle, joka on täynnä.

”HSL palkitsi Mobility Profile -sovelluksen, koska se auttaa personoimaan HSL:n digipalveluita. Sovellus myös edistää mallia, jossa käyttäjä hallitsee omia tietojaan. My data -periaatteen mukaisesti käyttäjä valitsee itse, mitä ja mihin tarkoitukseen tietoja käytetään”, sanoo Reittioppaan uudistusta vetävä projektipäällikkö Petro Tamminen. 
Sovellusta koodasi MyData-tapahtumassa joukko Helsingin yliopiston opiskelijoita.

HSL on palkinnut myös aiemmin sovelluksia, joissa käytetään HSL:n uuden Reittioppaan avoimia rajapintoja ja avointa dataa. Toukokuussa Reittioppaan koodaustapahtuman voitti viiden opiskelijan koodaama Stop 2.0 –palvelu, joka pysäyttää bussin oikealle pysäkille ja tunnistaa, millä HSL:n pysäkillä matkustaja on. Kesällä julkaistiin HSL:n palkitsema Tram Challenge -mobiilipeli, jossa tavoitteena on käydä mahdollisimman nopeasti kaikilla Helsingin 132 ratikkapysäkillä

HSL:n rakastettu Reittiopas uudistuu tämän vuoden loppuun mennessä. Se tuo reaaliaikaisesti toimivan mobiilimatkaoppaan Helsingin seudun asukkaiden taskuun. Uuden Reittioppaan kokeiluversiota voi käyttää jo nyt osoitteessa beta.reittiopas.fi.

Uusi Reittiopas tarjoaa toimivan alustan uusille digitaalisille palveluille osoitteessa digitransit.fi. Reittiopasta on uudistettu avoimesti, avoimen lähdekoodin periaatteilla ja avoimin rajapinnoin. Uudesta Reittioppaasta ovat innostuneet myös useat liikkuminen palveluna eli MaaS-toimijat (Mobility as a Service). Reittioppaan avoin lähdekoodi tarjoaa kenelle tahansa valmiin työkalupakin, jolla voi hyödyntää rajattomasti joukkoliikennetietoa uusissa digitaalisissa liikkumisen palveluissa.