72 tunnin liikennehaasteessa haetaan innovatiivisia liikenneratkaisuja Helsingin seudulle

72 tunnin liikennehaaste on kilpailu, jonka tavoitteena on löytää innovatiivisia ratkaisuja tulevaisuuden liikennejärjestelmään kasvavalla Helsingin seudulla. Kilpailu käynnistyi 31.10. ja se toteutetaan nimensä mukaisesti 72 tunnissa. Kilpailuun ovat saaneet ilmoittautua Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston ja Hämeen ammattikorkeakoulun eri alojen opiskelijat.

Kilpailun järjestävät Helsingin seudun liikenne (HSL), Liikennevirasto, Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto, Hämeen ammattikorkeakoulu ja Ramboll Finland Oy. Järjestäjien edustajat toimivat työn ohjaajina ja tuomareina. Kilpailun koordinaattorina toimii Ramboll Finland Oy.

"Odotamme opiskelijoilta tuoreita näkemyksiä, jotka kannustavat pohtimaan tulevaisuuden haasteita uudella tavalla. Tavoitteena on, että voimme hyödyntää liikennehaasteen tuloksia Helsingin seudun liikennejärjestelmän kehittämisessä", sanoo liikennejärjestelmäosaston johtaja Sini Puntanen HSL:ltä.

"Liikennehaaste tuo yhteen opiskelijat, opettajat, asiantuntijat sekä viranomaiset. Tulemme varmasti näkemään mielenkiintoisia ratkaisuja", sanoo liikennejärjestelmäasiantuntija Erika Helin Liikennevirastosta.

"72 tunnin liikennehaasteen kaltaiset tapahtumat toimivat uudenlaisena opetuksen muotona, johon yliopistot ovat osaltaan pyrkimässä. Tällöin opettajina eivät toimi ainoastaan professorit vaan eri alojen huippuosaajat. Näin myös ratkaistavat ongelmat ovat ajankohtaisia ja yhteiskunnallisesti kiinnostavia", toteaa kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara Helsingin yliopistosta. 

"Järjestimme kilpailun ensimmäistä kertaa viime vuonna Tampereella, jossa haaste sai innostuneen vastaanoton. Olen varma, että viime vuoden tapaan näemme tälläkin kertaa korkealaatuisia suorituksia ja raikkaita ideoita", sanoo liikennehaastetta ideoinut Jukka-Pekka Pitkänen Rambollista.

Opiskelijat ovat voineet ilmoittautua kilpailuun alkusyksyn aikana. Kilpailun aihe julkistettiin 31.10. kello 12 (Pasilan virastokeskus, Iso auditorio, Opastinsilta 12 B, Helsinki), jonka jälkeen joukkueilla on 72 tuntia aikaa työstää suunnitteluratkaisuaan. Voittaja julkistetaan yhteisessä tilaisuudessa 3.11. (Aalto-yliopisto, Chydenia-talo, Runeberginkatu 22-24, Helsinki). 

Lehdistön edustajat ovat tervetulleita seuraamaan kilpailun eri vaiheita. Tarkempi aikataulu, säännöt ja muut tiedot löytyvät kilpailun verkkosivuilta. Twitterissä liikennehaastetta voi seurata hashtagilla #72tuntia.