HSL ja Helsinki lähtevät mukaan kansainväliseen älyliikenteen kehittämishankkeeseen

Helsingin lisäksi Bloomberg-säätiön vetämässä hankkeessa on mukana kymmenen maailman suurkaupunkia

Helsinki on valittu mukaan kansainväliseen hankkeeseen, jossa suurkaupungit valmistautuvat robottiautojen käyttöönottoon. Älyliikenneratkaisujen avulla pyritään ratkaisemaan sosiaalisia haasteita ja parantamaan asukkaiden elämää kaupungeissa. Helsingin valinnasta hankkeeseen kertoi tänään New Yorkin entinen pormestari Michael R. Bloomberg. Hankkeen ovat käynnistäneet yhdysvaltalaiset Bloomberg Philanthropies –järjestö ja Aspen Institute –tutkimuslaitos. Hankkeen esivalmisteluihin ovat osallistuneet Helsingin kaupunki, HSL Helsingin seudun liikenne, liikenne- ja viestintäministeriö ja Smart & Clean -säätiö.

Helsingin lisäksi hankkeeseen osallistuvat Euroopasta Lontoo ja Pariisi, Yhdysvalloista Austin, Los Angeles, Nashville ja Washington DC sekä Sao Paolo, Buenos Aires ja Tel Aviv.

”HSL:ää kiinnostaa erityisesti se, miten robottibussit saadaan parhaimmalla tavalla integroitua joukkoliikennepalveluihin. Liikennejärjestelmän kannalta olisi esimerkiksi mielenkiintoista selvittää, voisivatko robottibussit tarjota tiheällä vuorovälillä liityntäliikennettä runkolinjoille”, sanoo HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi.

HSL toivoo hankkeen tuovan tietoa siitä, miten robottiautoja ja –busseja voidaan kestävästi hyödyntää kaupunkiliikenteessä. Hankkeessa yhdistetään osallistujakaupunkien asiantuntijoiden osaamista eri aloilta. Tavoitteena on auttaa myös muita kaupunkeja älyliikenteen hyödyntämisessä.
Helsingin painopisteitä hankkeessa ovat myös avoimen datan ja reaaliaikaisen liikennetiedon hyödyntäminen.

”HSL tuo hankkeeseen vahvaa osaamista liikennejärjestelmien suunnittelusta ja avoimen datan hyödyntämisestä. Esimerkiksi tänä keväänä uudistuva Reittiopas on tehty avoimen datan ja avoimen lähdekoodin periaatteilla, avoimissa rajapinnoissa. Reittioppaan avoin lähdekoodi tarjoaa kenelle tahansa mahdollisuuden hyödyntää rajattomasti joukkoliikennetietoa uusissa digitaalisissa liikkumisen palveluissa”, Suvi Rihtniemi sanoo.

Hankkeen taustavoimista Bloomberg Philanthropies on New Yorkin pormestarina 2002–2013 toimineen Michael R. Bloombergin järjestö, joka edistää ympäristö-, kansanterveys-, opetus-, ja kulttuurialaa sekä julkishallinnon uudistamista muun muassa avustuksia jakamalla. The Aspen Institute on puolueeton ajatushautomo ja tutkimuslaitos, joka keskittyy johtajuuden kehittämiseen ja yhteiskuntapolitiikkaan.