Raitiovaununkuljettajien lipunmyynti lakkaa ja raitiovaunulippu jää pois käytöstä

Lipunmyynti raitiovaunuissa uudistuu, sillä kuljettajat eivät myy lippuja vuoden 2018 alusta lähtien. Uudistuksen tavoitteena on tehdä raitioliikenteestä entistä sujuvampaa. Raitiovaunulippu jää pois käytöstä, kun HSL:n uusi vyöhykemalli tulee käyttöön.

ihmisiä tulossa raitiovaunustaHSL ja HKL ovat jo vuosia miettineet keinoja, joilla raitioliikenteen nopeutta ja luotettavuutta voidaan parantaa palvelutasoa ja lipputuloja vaarantamatta. Kuljettajarahastuksen lopettaminen on välttämätön ensiaskel ennen kuin HSL voi toteuttaa muita raitioliikenteen täsmällisyyttä kohentavia toimia, esimerkiksi parantaa liikennevaloetuuksia. 

Raitiovaunujen rooli kasvaa, kun Helsingin kantakaupungin linjasto tihenee ja poikittaisen Raide-Jokerin liikenne käynnistyy 2020-luvun alussa. Raitiovaunuilla tehdään tulevaisuudessa pitempiä matkoja kuin nykyään. Samalla kasvaa tarve nopeuttaa liikennettä. 
Jotta entistä suuremmat matkustajajoukot pääsevät kulkemaan sujuvasti, kiskoilla tarvitaan pitempiä vaunuja kuin aikaisemmin. Uusien vaunujen kapasiteettista saadaan suurin hyöty, kun kuljettajat eivät myy lippuja.  

”Kuljettajamyynnin lopettaminen parantaa asiakaskokemusta, kun lippuja ostavat asiakkaat eivät aiheuta tungosta vaunujen käytäville ja liikenteen viivästymistä. Kertalippujen myynti painottuu jo nyt vahvasti ennen matkaa ostettaviin kausilippuihin, arvolippuihin, mobiililippuihin ja automaateista ostettaviin lippuihin”, HSL:n asiakkuudesta ja myynnistä vastaava osastonjohtaja Mari Flink sanoo.

Lisäksi ennakkoon ostettavia kertalippuja saa kioskeista ja kaupoista kesästä 2017 alkaen. Kertalippumyynti on tavoitteena tuoda myös Helsingin uusiin parkkiautomaatteihin tämän vuoden aikana.
   
HSL:n ja HKL:n selvitysten mukaan kuljettajarahastuksen korvaaminen muilla myyntikanavilla on myös liiketaloudellisesti ja yhteiskuntataloudellisesti kannattavaa. Liikenteen nopeutumisesta koituvat hyödyt näkyvät sekä alempina operointikustannuksina että korkeampina lipputuloina.

HSL-alueella tulee aikaisintaan vuoden 2018 alussa käyttöön uusi vyöhykemalli, jossa ei ole kuntien omia eikä liikennemuodoittain hinnoiteltuja lippuja. Raitiovaunulippu jää uudistuksen myötä pois käytöstä uuden tariffijärjestelmän selkeyden ja helppokäyttöisyyden varmistamiseksi. Vyöhykemallin asiakastestauksista saadun palautteen perusteella pelkästään A-vyöhykkeellä kelpaava raitiovaunulippu koettiin irralliseksi ja sekaannusta aiheuttavaksi lipputuotteeksi. Toisaalta Raide-Jokerin myötä raitiolinjasto laajenee kauas keskustan Helsingin ulkopuolelle.