HSL:n viisaan liikkumisen kokeilu kannusti Kevan ja Nokian työntekijöitä pyöräilyyn ja joukkoliikenteeseen

Kevan ja Nokian Karaportin kampuksen työntekijät ottivat huhti-toukokuussa osaa HSL:n viisaan liikkumisen hankkeeseen, jonka tarkoituksena oli innostaa työmatkalaisia ympäristöystävällisiin, kestäviin kulkutapoihin. Kokeilijoiden kynnys pyöräilyyn ja joukkoliikenteen käyttöön madaltui.

Kymmenen Kevan työntekijää nousi toukokuussa satulaan HSL:n kokeilun merkeissä. Viisi heistä taittoi työmatkansa sähköpyörällä, kolme taittopyörällä ja kaksi tavallisella polkupyörällä.

Kevan väelle jäi kahden viikon kokeilusta niin hyvä maku suuhun, että neljä heistä päätyi hankkimaan uuden pyörän. Eläkeasiantuntija Ilkka Tynell päätyi sähköpyörään, jossa häntä viehättivät muun muassa suoraselkäinen ajoasento ja se, että sähkö kevensi ja vauhditti matkantekoa.

”Kuljen jatkossakin useimmiten bussilla töihin, mutta kun sää on suotuisa, saatan hyvinkin käyttää sähköpyörää”, Tynell sanoo. ”Se on käytännöllinen ja mukava myös lyhyemmillä matkoilla vaikkapa kauppareissuilla. Kannustan myös muiden työpaikkojen väkeä mukaan viisaan liikkumisen kokeiluun.”

Nokialaiset laskivat matka-aikoja

Nokiassa viisi työntekijää pyöräili kahden viikon ajan ja lisäksi kymmenen teki työmatkansa joukkoliikenteellä.
Nokialaiset olivat kaikki rutinoituneita autoilijoita, mutta kokeilua koordinoinut Nokian henkilöstöasiantuntija Pia Talonpoika  kertoo, että työntekijöitä ei ollut vaikea saada mukaan.  
”Varsinkin sähkö- ja taittopyörien kokeilijoiksi oli tulijoita enemmän kuin mukaan mahtui. Kokeilijat ottivat hankkeen tosissaan. He muun muassa laskivat insinöörimäisellä täsmällisyydellä matka-aikoja ja kirjoittivat ansiokkaita blogitekstejä eri kulkutapojen eduista ja haitoista.”

”Useampikin kokeilija huomasi, että itsestään selvänä pidetyn autoilun sijasta työmatkailuun on tarjolla myös muita varteenotettavia vaihtoehtoja", Talonpoika kertoo. ”Jopa uskollisimpien auton käyttäjien kynnys pyöräilyyn ja joukkoliikenteen käyttöön madaltui.”

HSL myönsi Kevalle ja Nokialle Työpaikka, joka liikuttaa –sertifikaatin. Molemmat työpaikat toteuttivat työmatkakyselyn HSL:n Työmatkalaskurilla ja sitoutuivat edistämään viisasta liikkumista. Sekä Nokialla että Kevassa muun muassa tuetaan rahallisesti joukkoliikenteen käyttöä ja kannustetaan työmatkapyöräilyyn.

HSL:n hankkeen tavoitteena on kehittää työnantajille suunnattu viisaan liikkumisen markkinapaikka ja palvelu- ja tuotekokeilujen toimintamalli, joka mahdollistaa työpaikoille erilaisten liikkumisen palvelujen ja tuotteiden kokeilemisen helposti, edullisesti ja ilman pitkäaikaisia sitoumuksia. Työpaikat voivat testata mikä toimii omalla työpaikalla, ja kannustaa samalla rutinoituneet autoilijat kokeilemaan uutta tapaa tulla töihin tai kulkea työasiamatkoilla. Markkinapaikka lanseerataan HSL:n verkkosivuilla ensi syksynä. Hanke saa rahoitusta Työpaikkojen liikkumisen ohjauksen rahoitushausta ja rahoittajina toimivat Sitra ja Trafi.

Kevään työmatkakokeilujen satoa voi seurata sosiaalisessa mediassa muun muassa häshtägeillä #HSLkokeilu, #uusityömatka, #sähköpyörä, #taittopyörä ja #kokeilupyörä.

Lisätietoja HSL:n ja yritysten viisaan liikkumisen yhteistyöstä