Elisan autolijat kokeilivat ennakkoluulottomasti joukkoliikennettä ja polkupyöriä

Elisan Pasilan toimipaikka osallistui viisaan liikkumisen kokeiluihin, joissa 12 elisalaista pääsi testaamaan työmatkan taittamista uudella tavalla. Osa kokeili työmatkoillaan joukkoliikennettä, osa sähköpyörää ja osa taittopyörän ja joukkoliikenteen yhdistelmää.

Viisaan liikkumisen kokeilujen tarkoituksena on kannustaa erityisesti autoilijoita antamaan mahdollisuuden muille kulkutavoille – edes parin viikon ajaksi. Kahden viikon kokeilujakson aikana alkaa muodostua uusia rutiineja ja vaihtoehtoiset reitit sekä uudet käytännöt tulevat tutuiksi.

”En tiennyt, että tavallista polkupyörää saa kuljettaa junassa veloituksetta ruuhka-aikanakin ja mietinkin nyt, että miksi en liikkuisi työmatkoja edes ajoittain polkupyörä+juna -yhdistelmällä”, pohtii taittopyörän ja joukkoliikenteen yhdistämistä kokeillut Hanna Nyéki-Niemi.

Kokemukset olivat enimmäkseen positiivisia, mutta toki uudet kulkutavat synnyttävät myös uusia haasteita. ”Hieman enemmän suunnittelua ja varautumista pyörällä liikkuminen vaatii kuin autoilu. En ole myöskään ainoanakaan aamuna ehtinyt ajoissa palavereihin, kun olen aliarvioinut matkaan ja säätämiseen menevän ajan”, sähköpyörää testannut Laura Kuulasmaa kuvailee kokemuksiaan.

Kahdeksan kymmenestä palautekyselyyn vastanneesta Elisan kokeilijasta sanoi kulkutapojensa muuttuneen selvästi tai jonkin verran kokeilujen myötä. Parhaassa tapauksessa uusi kulkumuoto tuntuu niin hyvältä, että vanhaan menoon ei ole enää paluuta. Hiljattain pääkaupunkiseudulle muuttanut Marko Pesonen sai kokeilusta pontta tutustua kodin ja työpaikan välisiin joukkoliikenneyhteyksiin ja totesi ne erittäin toimiviksi. ”Kertaakaan en ole töissä käynyt autolla kokeilun aikana, enkä sen jälkeen.”

Vaikka kokeilijoiden joukko ei ollut suuren suuri, työkavereiden esimerkillä oli vaikutusta työyhteisössä laajemminkin. Kahvipöydissä vertailtiin sähköpyöräkokemuksia ja lounaalla kuvailtiin ruuhkajunan tunnelmia. Terve puna poskillaan aamupalaveriin kiitävä työmatkapyöräilijä sai nauttia kollegoiden kateudensekaisesta ihailusta, kun hän kertoi, kuinka paljon kaloreita työmatkalla oli tällä kertaa palannut.  

Elisan kokeilut toteutti Valpastin Oy. HSL tuki hanketta.