HSL:n lippujen hinnat vuonna 2018: mobiililippujen hinnat laskevat ja yötaksa poistuu

HSL:n mobiililippujen hinnat laskivat huomattavasti vuoden 2018 alussa. Erillinen joukkoliikenteen yötaksa jäi pois käytöstä. Muiden lippujen hinnat pysyivät ennallaan.

Päivitetty aikamuodot 2.1.2018

Kuntien sisäisen mobiilisti ostettavan kertalipun hinta laski vuoden 2018 alussa lähes 25 prosenttia 2,90 eurosta 2,20 euroon. Kahden vyöhykkeen seudullisen mobiilikertalipun hinta laski 5 eurosta 4,20 euroon. Mobiililippujen hinnat laskivat samalle tasolle matkakortin arvolippujen kanssa. Mobiililippujen hintojen alentaminen merkitsee sitä, että HSL:n lippujen hinnat laskivat vuoden vaihteessa keskimäärin prosentin.  

Kausilippujen, matkakortin arvolippujen sekä ennakkoon, automaatista ja kuljettajalta ostettavien kertalippujen hinnat pysyivät pääpiirteissään ennallaan. Joukkoliikenteen käyttö kasvoi 2017 ennakoitua voimakkaammin, mikä näkyi sekä matkustajamäärissä että lipputuloissa. Hyvä kehitys ja HSL:ään kertynyt ylijäämä mahdollistavat sen, että mobiililippujen hinnat laskivat ja muiden lippujen hinnat eivät nousseet.

Erillinen yötaksa, joka on ollut voimassa klo 2-4.30, jäi pois käytöstä. Muutos tuli voimaan uuden vuoden yönä 1.1. liikennöintivuorokauden päättyessä klo 4.30. Epätyypilliset työajat ovat yleistyneet, joten ei ole perusteltua, että hyvin myöhään tai aikaisin kulkevat joutuvat maksamaan matkustamisestaan muita enemmän. Yötaksa ei tuonut HSL:lle merkittävästi lipputuloja, koska useimmilla matkustajilla oli kausilippu, jolloin yötaksaa ei veloitettu. Yötaksan poistaminen myös selkeytti lippuvalikoimaa.

Siuntio ja Tuusula liittyivät HSL:n jäseniksi vuoden vaihteessa. Uudet kunnat ovat samalla maksuvyöhykkeellä Kirkkonummen, Keravan ja Sipoon kanssa.

Lue lisää Tuusulan lipuista vuonna 2018

Lue lisää Siuntion lipuista vuonna 2018

Joukkoliikenteen tarkastusmaksu on 80 euroa myös vuonna 2018.
 
Uudet hinnat ovat voimassa siihen asti, kunnes lippujen hinnoittelussa tulee käyttöön uusi vyöhykemalli. Tämän hetkisen arvion mukaan uuteen malliin siirrytään kesällä 2018. HSL:n hallitus päättää uuden mallin mukaisista lippujen hinnoista keväällä 2018.

Raitiovaununkuljettajat eivät myy lippuja 1.2.2018 alkaen. Erillinen raitiovaunulippu, joka ei ole kuljettajamyynnissä, pysyy kuitenkin lippuvalikoimassa uuden vyöhykemallin käyttöönottoon asti.

HSL:n lippujen hinnat 2018

Lue lisää HSL:n lipuista