Poliisi valvoo Helsingissä tehostetusti bussin- ja raitiovaununkuljettajien ajotapaa 11.–17.12.2017

Poliisi tarkkailee erityisesti mobiililaitteiden käyttöä ajon aikana, mutta myös esimerkiksi liikennevalojen noudattamista, ajoa suojateiden läheisyydessä ja ajonopeuksia.

– Kansalaiset ovat toivoneet poliisilta paljon julkisen liikenteen kuljettajien valvontaa. Normaalisti poliisi valvoo raitiovaunun- ja linja-autonkuljettajia muun liikennevalvonnan yhteydessä, mutta tulevalla viikolla heidän toimintaansa kiinnitetään erityistä huomiota, sanoo komisario Anne Hiltunen Helsingin poliisilaitokselta.

Myös HSL ja liikennöitsijät saavat paljon palautetta kuljettajien ajotavasta ja mobiililaitteiden käytöstä.
– HSL haluaa muistuttaa kuljettajakuntaa ajo- ja matkustajaturvallisuuden tärkeydestä. Myös HSL:lle palveluja tuottavat liikennöitsijät pitävät tehovalvontakampanjaa tarpeellisena, sanoo liikennetarkastaja Timo Vahde HSL:stä.

Tieliikennelain mukaan esimerkiksi matkapuhelinta ei saa pitää kädessä ajon aikana, koska se voi haitata ajoneuvon hallintalaitteiden käyttöä ja keskittymistä liikenteeseen.

– Haluamme muistuttaa kuljettajia siitä, miten iso riski matkapuhelimen käyttö ajon aikana on sekä kuljettajille itselleen että kaikille muillekin liikenteessä oleville. Tavoitteenamme on, että kuljettajakunta noudattaisi turvallisen ajotavan periaatteita ympäri vuoden, Vahde sanoo.

Kansalaiset voivat toivoa valvontakohteita

Julkisen liikenteen kuljettajien valvonta on osa Helsingin poliisilaitoksen näkyvän liikennevalvonnan projektia LiikenneProta. Projektiin kuuluva noin kymmenen poliisin ryhmä keskittyy marraskuusta toukokuuhun valvomaan viikoittain valittavia teemoja ja kohteita eri puolilla Helsinkiä. Kansalaiset saavat esittää poliisille toiveita valvontakohteista.

Poliisi tiedottaa valvontakohteista ja -teemoista pääsääntöisesti ennakkoon sosiaalisessa mediassa. Projektin aikana on käytössä #LiikennePro-aihetunniste, jonka avulla valvontaa voi seurata sosiaalisessa mediassa. Keskustelua voi käydä antamalla palautetta Helsingin poliisilaitoksen sosiaalisen median kanavissa tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen palaute.helsinki@poliisi.fi.