Työsuhdematkalippu on lisännyt selvästi joukkoliikenteen käyttöä SPR:n Veripalvelussa

Yli 20 prosenttia SPR:n Veripalvelun Kivihaan toimiston työntekijöistä on lisännyt joukkoliikenteen käyttöä työsuhdematkalipun saatuaan.

Helsingin Kivihaassa sijaitseva SPR:n Veripalvelu kannustaa työntekijöitään viisaaseen liikkumiseen. Vuoden 2016 alusta otettiin käyttöön verovapaa työsuhdematkalippuetu ja  tänä vuonna työsuhdelipun vaihtoehdoksi tuotiin kävelyn ja pyöräilyn kannustinraha, jota maksetaan työmatkoilla pyöräiltyjen tai käveltyjen kilometrien mukaan. Yli 65 prosenttia työntekijöistä käyttää työsuhdematkalippua ja lähes 20 prosenttia työmatkaliikunnan kannustinrahaa.

Syksyllä 2017 työmatkaliikenteen asiantuntijayritys Mobinet tutki HSL:n toimeksiannosta, miten edut ovat vaikuttaneet Veripalvelun työntekijöiden kulkutapoihin. Työsuhdematkalippua käyttävistä vastaajista peräti 24 prosenttia ilmoitti edun lisänneen joukkoliikenteen käyttöä. Ennen-jälkeen tutkimuksen sääkorjatun arvion perusteella joukkoliikenteen työsuhdelippu on lisännyt joukkoliikenteen käyttöä noin 10 %, mikä vastaa 2,5 %-yksikön kulkutapaosuutta.

Monet vastaajat kertoivat esimerkiksi nykyään kävelevänsä enemmän, varsinkin töistä pois. Myös monet autoilijat käyttävät edun ansiosta aiempaa enemmän joukkoliikennettä esimerkiksi talvella huonolla kelillä.
”Kiva juttu. Tuntuu, että työnantaja arvostaa meitä työntekijöitä sekä huolehtii ympäristöstä!” kiteytti eräs vastaaja.

Veripalvelussa on ollut pulaa pysäköintipaikoista ja viisaan liikkumisen tuilla on saatu vähennettyä pysäköintipaikkojen kysyntää 12 paikalla.

Työsuhdematkalippu on työntekijälle 300 euroon asti verovapaa luontoisetu, josta ei makseta palkan sivukuluja, ja hankintakulut ovat yritykselle vähennyskelpoisia. Joukkoliikenteen työmatkaetu on joustava vaihtoehto liikunta- ja kulttuuriedulle, mutta myös parkkipaikalle. Lisäksi siitä on apua rekrytoinnissa, etujen tasapuolistamisessa ja työnantajamielikuvan kehityksessä.

Työnantaja voi hankkia edun käyttöönsä HSL:ltä tai työntekijäetujen palveluntarjoajalta. HSL:n yhteistyökumppaneita ovat Edenred, ePassi, Eazybreak ja Smartum.

Lue lisää työsuhdematkalipusta