HSL:n liput mukaan Tampereen mobiililippuun

Tampereen joukkoliikenteeseen ollaan tuomassa mobiililippua vaiheittain tämän vuoden aikana. Tampereen joukkoliikenne eli Nysse tuo sovellukseen ensi vaiheessa omat kertalippunsa ja lisäksi myös HSL:n kertaliput.

HSL:n lipputuotteiden liittäminen Nyssen sovellukseen toteutetaan HSL:n OpenMaas-rajapinnan kautta.

”Helsingin seudulla liikkuville tamperelaisille HSL-lippujen ostaminen omasta tutusta sovelluksesta tulee olemaan helppo asiakaskokemus. Se, että asiakkaan ei tarvitse ladata eri sovellusta liikkuessaan eri kaupungissa, tekee joukkoliikenteen käyttämisestä jälleen piirun verran vaivattomampaa”, Tampereen joukkoliikennejohtaja Mika Periviita sanoo.

HSL avasi kaikille avoimen OpenMaaS-rajapinnan 2.4. Rajapinnan käyttäjiksi on rekisteröitynyt jo yli 20 eri toimijaa Suomesta ja ulkomailta.

”HSL:n tavoitteena on, että vastaavanlaiset rajapinnat yleistyvät eri puolilla Suomea ja maailmaa, mikä tulee helpottamaan joukkoliikenteen yhteiskäyttöisyyttä yli kaupunki- ja maarajojen. Olemme myös valmistelemassa OpenMaaS-rajapinnan koodin avaamista avoimena lähdekoodina, jolloin muutkin toimijat voivat hyödyntää HSL:ssä tehtyä työtä omissa toteutuksissaan”, HSL:n teknologiaosaston johtaja Hannu Heikkinen sanoo.

Ennen mobiililipun käyttöönottoa Tampereen busseihin asennetaan maksamisen mahdollistavat QR-koodin lukijat. Mobiililippu on osa Tampereen joukkoliikenteen eli Nyssen lippu- ja maksujärjestelmän uudistusprojektia, joka käynnistetty tänä vuonna.

Tampereen seudun joukkoliikenteen mobiiliuudistusta toteuttavan TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy:n toimitusjohtaja Jari Paasikivi uskoo, että lähitulevaisuudessa eri liikennetoimijat tulevat tarjoamaan omissa palveluissaan laajasti muiden toimijoiden lippuja. Myös viranomaistoimijat ovat kiinnostuneita edistämään yhteiskäyttöisyyttä tarjoamalla toistensa lippuja omissa myyntikanavissaan.

”Aikaisemmin ajateltiin, että joukkoliikenteen yhteiskäyttöisyys kaupunkien välillä perustuu matkakorttijärjestelmiin. Tällä hetkellä vaikuttaa vahvasti siltä, että yhteiskäyttöisyyden seuraavat askeleet tulevat kuitenkin toteutumaan mobiiliratkaisujen ja erilaisten tunnistepohjaisten maksujärjestelmien kautta”, Paasikivi arvioi.