Liikennehäiriöt mahdollisia 16.7. myöhäisilllan ajan

Helsingin seudun joukkoliikenteessä on laajoja häiriöitä sunnuntaina 15.7. ja maanantaina 16.7. Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenttien tapaamisen johdosta. Eniten häiriöitä ja pitkiä katkoja joukkoliikenteessä on maanantaina. Raitiovaunuliikenne pysähtyy maanantaina kokonaan koko kaupungissa useaan otteeseen. Pääväyliä voidaan sulkea liikenteeltä autosaattueiden takia ja tällöin muu liikenne tyhjennetään saattueiden reiteiltä. Useilla busseilla on poikkeusreittejä sulkujen aikana ja sulut aiheuttavat merkittäviä myöhästymisiä ja poikkeuksia bussiliikenteeseen koko seudulla. Suomenlinnan lautta ei liikennöi maanantaina. Lauttaa korvaa huoltolautta, joka liikennöi Katajanokalle. Myös mielenosoitukset aiheuttavat poikkeuksia ja myöhästymisiä. Liikkumisessa kannattaa suosia kävelyä, pyöräilyä, metroa ja lähijunia. Metrot ja lähijunat liikennöivät sunnuntaina ja maanantaina pääosin normaalisti. Varaa liikkumiseen merkittävästi normaalia enemmän aikaa!

PÄIVITETTY klo 21:30 Poikkeuksia lopunillan ajan. Liikenne on jonoutunut katuosuuksien sulkemisten aikana, jonka vuoksi bussi- ja raitioliikenteen palautuminen normaaliksi kestää vielä loppuilllan ajan.

Seuraa tiedotusta myös HSL:n Twitter-tililtä: https://twitter.com/HSL_HRT sekä Helsingin poliisin Twitter-tililtä: https://twitter.com/HelsinkiPoliisi

 

Bussiliikenteen poikkeukset

Bussiliikenteeseen on tulossa maanantaina yllättäviä ja laajoja katkoja. Pääväyliä suljetaan ja tyhjennetään liikenteestä presidenttien autosaattueiden reiteillä. Turvallisuussyistä saattueiden reittejä ei kerrota etukäteen. Pääväyliä kulkeva tai pääväylän ylittävä bussiliikenne ohjataan sulkujen aikaan poikkeusreitille ja lähimmälle juna- tai metroasemalle. Tämä aiheuttaa pitkiä häiriöitä ja viivästyksiä koko seudun bussiliikenteeseen maanantaina. Junat ja metrot kulkevat pääosin normaalisti.

Ennalta tiedettyjä muutoksia:

Linja 17 ajaa poikkeusreittiä. Linja 17 liikennöi koko maanantain Ullanlinnan ja Salmisaaren väliä. Ajamatta jää Kapteeninpuistikon ja Hakaniemen välinen reittiosuus.

Linja 24 ajaa poikkeusreittiä sunnuntai-illasta maanantai-iltaan. Linjan päätepysäkki on Linnankoskenkadulla. Ajamatta jää osuus Lastensairaalalta Seurasaareen.

Seuraa tiedotusta HSL.fi:stä ja HSL:n Twitter- ja Facebook-tileiltä.

 

Raitiovaunuliikenteen poikkeukset Muualla raitiovaunut ajavat mahdollisuuksien mukaan.

Raitiovaunuliikenne pysähtyy kokonaan, kun pääväylät suljetaan autosaattueiden reiteiltä. Sulkujen aikana raitiovaunut pysähtyvät pääosin silloisille pysäkeilleen. Osa vaunuista ajaa halliin. Väylät tyhjennetään kaikesta liikenteestä katkojen aikana. Katkoja voi tulla maanantain aikana useita ja niiden kesto voi pisimmällään olla yli tunnin. Liikenne palautuu viiveellä normaaliksi katkojen jälkeen.

Raitiolinjoilla on paljon poikkeusreittejä ja pitkiä liikennekatkoja maanantaina 16.7. Suosi kävelyä, pyöräilyä, metroa ja lähijunia. Seuraa tiedotusta HSL.fi:stä.

Linja 2 ajaa Lasipalatsin eteläpuolella linjan 6 reittiä Hietalahteen ja palaa Lasipalatsille linjan 1 reittiä Eirasta. Ajamatta jää Kauppatori ja Olympiaterminaali.

Linja 3 ajaa linjan 1 reittiä Eiraan Lasipaltasilta etelään ja palaa Lasipalatsille linjan 6 reittiä Hietalahdesta. Ajamatta jää Olympiaterminaali.

Raitiolinja 4 ei liikennöi Katajanokalle. Korvaava bussi ajaa Rautatientorin ja Katajanokan väliä. Linja 4 ajaa Lasipalatsilta eteenpäin Lasipalatsi – Rautatieasema – Hakaniemi – kääntyy Areena-talon ympäri ja palaa Hakaniemi – Rautatieasema – Lasipalatsi. Ajamatta jää Aleksanterinkatu - Katajanokka - Aleksanterinkatu. 

Raitiolinjaa 5 ei liikennöidä maanantaina. Korvaava bussi liikennöi Katajanokalta Rautatientorille.

Linja 7 ajaa poikkeusreittiä Hakaniemi - Helsingin yliopisto -Rautatientori. Ajamatta jää Kruununhaka.

 

Kartta raitiovaunujen poikkeusreiteistä

Kartta raitiolinjaston poikkeuksista 16.7.

 

Suomenlinnan lautta

Suomenlinnan lautta ei liikennöi maanantaina, koska poliisi sulkee Kauppatorin.

Huoltolautta Ehrensvärd liikennöi Suomenlinnan huoltolautan laiturista Katajanokalle huoltolautan laituriin.  Ehrensvärd liikennöi klo 6.00:sta alkaen klo 02:een asti. Ensimmäinen lautta lähtee klo 6 Suomenlinnasta ja viimeinen lautta klo 2.20 Katajanokalta.

Katajanokalta kulkee shuttle-bussi Rautatientorille.

Matkalippujen tarkastajat opastavat matkustajia Suomenlinnassa.

Hessu-laiva kuljettaa huoltolaitureiden välillä rahtia, autoja ja kuorma-autoja kello 10:n ja 18:n välillä.

 

Satamat

Länsisatama: Raitiovaunuliikennettä korvaava bussi ajaa Länsisataman ja Ruoholahden metroaseman väliä maanantaina 16.7. kello 6.30-22.30. Linja ajaa noin 5 minuutin vuorovälillä. Metro liikennöi normaalisti. Länsisatamassa bussipysäkki on terminaalien 1 ja 2 välissä, Tyynenmerenkadun ja Länsisatamankadun kiertoliittymän tuntumassa. 

Katajanokan terminaalista ajetaan raitioliikennettä korvaavaa bussia Katajanokan ja Rautatientorin välillä. Katajanokalla linja pysähtyy Merisotilaantorilla, sekä väliaikaisilla pysäkeillä Kanavakadulla, Suomenlinnan huoltolautan laiturin ja Viking Linen terminaalin edustalla. Ensimmäinen bussi lähtee maanantaina 16.7. Merisotilaantorilta klo 5.30. Viimeinen lähtö Merisotilaantorilta on tiistaiyönä 2.20. Ensimmäinen lähtö Ateneumin pysäkiltä Katajanokalle päin on maanantaina klo 5.50 ja viimeinen tiistaiyönä klo 02.00. Linja ajaa 5-10 minuutin vuorovälillä. Metro ja lähijunat liikennöivät normaalisti. Ateneumin ja Liisankadun välillä bussi käyttää reitin varrella olevia pysäkkejä.

Korvaavat bussit ovat maanantaina maksuttomia asiakkaille. 

Olympiaterminaalista ei ole liikennekatkojen aikaan raitioliikennettä. Olympiaterminaalista ei järjestetä korvaavaa bussiliikennettä.

 

Kaupunkipyörät

Noin kymmenen Helsingin kantakaupungin kaupunkipyörätelinettä poistetaan käytöstä sunnuntain 15.7. ja maanantain 16.7. ajaksi. Näille asemille ei voi palauttaa eikä sieltä voi hakea kaupunkipyörää käyttöönsä.

 

Lähijunat ja metro liikennöivät näillä näkymin normaalisti

Lähijunat ja metro liikennöivät näillä näkymin pääosin normaalisti. Suosi siis liikkumisessasi lähijunia ja metroa! Helsingin keskustassa liikkumiseen kannattaa varata runsaasti aikaa.

  

U-liikenne

U-liikenteen linjoilla on myös poikkeuksia. Lisätietoja saa kyseisten linjojen liikenteenharjoittajilta.

 

Opastus

Matkalippujen tarkastajat opastavat matkustajia maanantaina Suomenlinnassa, Katajanokalla, Elielin aukiolla, Rautatientorilla, Länsiterminaalissa, Olympiaterminaalissa, Kauppatorilla ja Ilmalassa.

 

Reittiopas

Reittiopas voi näyttää maanantaina virheellistä reittitietoa, koska joukkoliikenteessä on paljon yllättäviä katkoja, jotka eivät päivity Reittioppaaseen. Seuraa tiedotusta Hsl.fi:stä.

 

Lue lisää liikennepoikkeuksista Helsingin kaupungin, Poliisin ja HSL:n yhteistiedotteesta:

https://www.hel.fi/uutiset/fi/kaupunkiymparisto/presidenttien-tapaaminen-vaikuttaa-liikenteeseen

Maanantaina 16.7. kannattaa Helsingin seudulla liikkumisessa suosia kävelyä, pyöräilyä, metroa ja lähijunia. Metrot ja lähijunat liikennöivät sunnuntaina ja maanantaina pääosin normaalisti. Varaa liikkumiseen merkittävästi normaalia enemmän aikaa! Kuva: Lauri Eriksson, HSL