Pyöräilijä, ethän polje asemalaiturilla

Väylävirasto muistuttaa, että rautatieasemien laiturialueilla pyöräily, potkulautailu ja muilla kulkuneuvoilla ajaminen on kielletty. Ohjeita noudattamalla parannat omaa turvallisuuttasi ja huomioit muut liikkujat.

Rautatieasemien laiturialueet ovat tyypillisesti melko kapeita ja niillä liikkuu varsinkin ruuhka-aikoina suuri joukko ihmisiä. Tällaiset paikat eivät sovellu pyöräilyyn, ja siksi laiturialueilla pyörää tulee aina taluttaa. Asiasta muistuttaa rautatieasemista vastaava Väylävirasto tiedotteessaan (linkki tiedotteeseen).

"Läheltä piti -tilanteita tapahtuu päivittäin, kun ihmiset suhaavat polkupyörillään laiturialueilla. Pyöräily itsessään on kannatettavaa, mutta jokaisella liikkumistavalla on paikkansa. Laitureilla tilaa on vähän ja törmäysvaara on huomattavasti suurempi kuin sellaisilla väylillä, jotka on suunniteltu pyöräilyä varten", toteaa rautatieturvallisuuden johtava asiantuntija Marko Tuominen Väylästä.

Joillekin rautatieasemille on pystytetty kylttejä, jotka muistuttavat pyörän taluttamisesta. Vaikka asemaltasi ei tällaista kylttiä löytyisi, muistathan silti taluttaa pyörääsi. Pyörän taluttaminen on hieno tapa huomioida muut liikkujat. Taluttaminen kannattaa myös pyöräilijän oman turvallisuuden takia. Laitureilla pienikin horjahdus voi johtaa siihen, että pyöräilijä kaatuu raiteille.

Pyöräilyn lisäksi myös muilla kulkuneuvoilla, esimerkiksi sähköpotkulaudoilla, ajaminen on kiellettyä laiturialueilla.

HSL:n metrossa ja junissa pyörän kuljettaminen on sallittua, jos tilaa on. Jos juna on täysi, odotathan seuraavaa. Pyörien kuljettamiseen parhaiten soveltuvat osastot on merkitty metrojunien ja lähijunien kylkeen pyöräsymbolein.

Kuvituskuva