Järvenpää päätti liittyä HSL:ään vuoden 2022 alusta alkaen

Järvenpään kaupungista on tulossa HSL:n kymmenes jäsenkunta 1.1.2022 alkaen. Järvenpään kaupunginvaltuusto äänesti maanantai-iltana 21.10. HSL:ään jäseneksi liittymisen puolesta äänin 35-16.

Päätökseen sisältyy ehto, että HSL:n perussopimukseen liitytään, mikäli jäsenyys tuo merkittävän parannuksen Järvenpään ja Helsingin välillä liikennöiviin junavuoroihin. Järvenpään kaupunginhallitus tekee lopullisen päätöksen siitä, täyttyykö ehto.

HSL tavoittelee Järvenpäähän nykyistä tiheämpää junaliikennettä. Tavoitteena on, että ruuhka-aikojen ulkopuolella päivä- ja lauantailiikenteessä Helsingin ja Järvenpään välillä kulkisivat junat keskimäärin 15 minuutin välein Järvenpään liittyessä jäseneksi. Tarjonta muodostuu yhdessä VR:n lähiliikenteen kanssa. Myöhemmin 2020-luvulla junaliikennettä on tarkoitus tihentää vielä lisää, kun ratakapasiteetti kasvaa ja lisää kalustoa on hankittu.

Järvenpäästä tulee HSL:n neljänneksi suurin jäsenkunta

Tuusula liittyi HSL:n jäseneksi vuoden 2018 alusta, minkä seurauksena Järvenpäästä tuli Helsingin seudun joukkoliikenteessä eräänlainen erikoistapaus. Koska käytännössä kaikki joukkoliikenne pääkaupunkiseudulta Tuusulassa sijaitseviin Jokelan ja Kellokosken taajamiin kulkee Järvenpään läpi, myös Järvenpään läpi kulkevissa junissa ja busseissa käyvät HSL:n D-vyöhykkeen sisältävät liput.

Järvenpääläiset eivät kuitenkaan ole voineet ostaa edullisempia ABCD-kausilippuja, sillä kaupunki ei ole HSL:n jäsen. Jäsenyyden myötä tämä tuote tulee myös järvenpääläisten ulottuville.

Järvenpää on liittymisensä jälkeen HSL-alueen neljänneksi suurin jäsenkunta – edellä ovat vain Helsinki, Espoo ja Vantaa. Järvenpäässä on vajaat 44 000 asukasta.