Liityntäpysäköintiin pääsee pian myös HSL-sovelluksen lipulla

HSL-kortinlukijat saavat loppuvuoden aikana rinnalleen mobiililipun lukijat HSL-alueen liityntäpysäköinneissä. Niin myös mobiililippua käyttävät pääsevät hyödyntämään joukkoliikenteen asiakkaille tarjottavaa pysäköintiä joukkoliikennematkan yhteydessä. Tähän mennessä joukkoliikennelippua vaativia liityntäpysäköintialueita on voinut käyttää vain HSL-kortilla.

HSL-alueella on tällä hetkellä 11 liityntäpysäköintialuetta (Matinkylä, Niittykumpu, Urheilupuisto, Tapiola, Ruoholahti, Kalasatama, Myllypuro, Leppävaara, Martinlaakso, Malmi ja Laajasalo), joiden käyttö edellyttää voimassa olevaa joukkoliikennelippua. Leppävaaran pysäköintihalliin asennettiin ensimmäiset mobiililipun lukijat koekäyttöä varten syyskuun alussa.

”HSL on parhaillaan asentamassa kortinlukijoiden rinnalle QR-lukijoita, jotka lukevat HSL:n mobiililipun tarkastajanäkymässä olevan QR-koodin. Tämä mahdollistaa sen, että liityntäpysäköintipaikat ovat paitsi sekä HSL:n kortti- että mobiililippuasiakkaiden myös niiden käytössä, jotka ovat hankkineet HSL:n matkalipun jonkun liikkumis- tai yhdistämispalvelun kautta", kertoo HSL:n erityisasiantuntija Tarja Jääskeläinen. "Tällä toimenpiteellä parannamme liityntäpysäköinnin käytettävyyttä sekä vastaamme samalla liikennepalvelulain vaatimuksiin.”

Lukijoiden asennukset käynnistyvät metron länsipäästä Espoossa ja laajenevat sitten myös muihin kohteisiin. HSL:n QR-lukijat tulisi olla asennettuna kortinlukijoiden rinnalle joulukuuhun mennessä. Tämän jälkeen asennukset siirtyvät Kehäradan varren asemille, jonne tuodaan sekä kortinlukijoita että QR-lukijoita Vantaan kaupungin osoittamille liityntäpysäköintialueille. Vantaan, HSL:n ja VR:n tavoitteena on mahdollistaa myös VR:n lippujen käyttö Kehäradan liityntäpysäköintien QR-lukijoissa.

”Joukkoliikenteen lipulla tunnistautumista kannattaa lisätä varsinkin niille alueille, joilla pysäköintitilasta on pulaa. Sillä parannetaan liityntäpysäköintipaikkojen riittävyyttä juuri niille käyttäjille, joille ne ovat tarkoitettu. Myös suurin osa liityntäpysäköivistä autoilijoista oli heille tekemässämme asiakaskyselyssä joukkoliikennelipun näyttämisen kannalla”, Jääskeläinen sanoo.

HSL:n tavoitteena on parantaa liityntäpysäköinnin asiakaskokemusta myös selkeyttämällä informaatiota ja opastusta yhdessä HSL-alueen kuntien kanssa. Helsingissä HKL on jo lähtenyt toteuttamaan seudullisen liityntäpysäköintikonseptin mukaista opasteuudistusta.

Liityntäpysäköinti on joukkoliikenteen asiakkaille tarkoitettu pyörä- tai autopysäköintialue lähellä asemaa tai pysäkkiä. Liityntäpysäköinnillä parannetaan joukkoliikenteen saavutettavuutta ja edistetään kestävää liikkumista.

Kuva HSL-sovelluksen lipusta