Liikennöintisuunnitelma 2020-2021: tiheämpää raideliikennettä, uusi yhteys Tapiolasta Espoon keskukseen

Juna- ja metroliikenne tihenee syksyllä 2020, ja Tapiolan ja Espoon keskuksen väliset yhteydet paranevat. Lisäksi viides runkobussilinjamme aloittaa liikenteessä, kun linja 235 muuttuu linjaksi 200. Pienempiä muutoksia tapahtuu myös muualla HSL-alueella. Liikennöintisuunnitelma 2020-2021 on voimassa kesäliikenteen 2020 alusta vuoden 2021 kesäliikenteen alkuun.

Junaliikenne tihenee etenkin viikonloppuisin elokuusta 2020 alkaen. Kehäradan I- ja P-junat alkavat kulkea myös sunnuntain päiväliikenteessä 10 minuutin vuorovälillä nykyisen 15 minuutin sijaan. Helsingin ja Leppävaaran välillä kulkevan A-junan vuoroväli tihenee lauantain päiväliikenteessä 30 minuutista 20:een.

Siuntiosta taas pyritään järjestämään Y-junalla nopea yhteys arkiaamuisin kello kahdeksaksi Helsinkiin. Siuntioon jatkavat U-junat muuttuvat X-juniksi.

Metrossa tiheämpi vuoroväli jatkuu noin tunnin nykyistä pidempään arki- ja lauantai-iltaisin elokuusta 2020 alkaen. Lisäksi liikenne alkaa sunnuntaiaamuina hieman nykyistä aiemmin työmatkayhteyksien parantamiseksi. Metrossa varaudutaan myös jatkamaan puolet nyt Tapiolaan päättyvistä vuoroista Matinkylään asti ruuhka-aikaan.

Päätös mahdollisesta Matinkylän tiheämmän ruuhkavuorovälin käyttöönotosta tehdään myöhemmin – ensin on arvioitava viime marras-joulukuun koeliikenteen toimivuutta. Toisaalta asiaan vaikuttaa myös se, millainen liikennöintimalli on Kivenlahteen asti kulkevalla metrolla länsimetron toisen vaiheen valmistuttua.

Uusi joukkoliikennekatu parantaa Espoon yhteyksiä

Espoossa Suurpellon ja Kuurinniityn välisen uuden joukkoliikennekadun arvioidaan valmistuvan vuoden 2020 aikana. Sen jälkeen linja 118 siirtyy kulkemaan uutta reittiä pitkin nykyisen Turunväylän sijaan. Samalla linjan kirjainversiota 118B jatketaan Suurpellosta Espoon keskukseen. Näin Tapiolan ja Espoon keskuksen välille muodostuu ruuhka-aikoina 10 minuutin vuoroväli, arjen päiväliikenteessä ja lauantaisin 15 minuuttia. Linjan 118 muutokset eivät tapahdu vielä elokuussa – tarkempi ajankohta varmistuu myöhemmin.

Elielinaukion ja Espoon keskuksen välinen linja 235 muuttuu runkolinjaksi 200 elokuussa 2020. Linjan reitti ei muutu, mutta linjan nopeuttamiseksi pysäkkiväli harvenee, kyytiin voi nousta myös keskiovista, voimassa olevaa lippua ei tarvitse näyttää kuljettajalle ja autot saavat oranssin värin.

Vantaan käytetyimmän bussilinjan 562 vuoroväli tihenee elokuussa 2020 myös sunnuntaisin 10 minuuttiin.

Keravalla ja Tuusulassa aloittaa uusi linja 963 (Kerava-Hyrylä-Paijala), joka toimii kesällä 2020 myös yhteytenä Keravan asemalta Hyrylän Rykmentinpuistossa järjestettäville Asuntomessuille. Lisäksi Hyrylän ja Hakaniemen välillä alkaa kulkea busseja myös viikonloppuisin.

Raitiovaunut palaavat Hämeentielle

Myös raitioliikenteessä tapahtuu muutoksia, kun Hämeentien uudistustyömaa valmistuu ja linjat 6, 6T ja 7 palaavat normaaleille reiteilleen loppuvuodesta. Jo sitä ennen raitioliikenne palaa Sörnäisten metroasemalle, kun linjat 1 ja 8 palaavat omille reiteilleen ja linjojen 6, 6T ja 7 poikkeusreitti kulkee Hakaniemen ja Sörnäisten välillä Kallion ja Helsinginkadun kautta.

FAKTA: Liikennöintisuunnitelma 2020-2021

  • HSL tekee vuosittain liikennöintisuunnitelman, jossa kuvataan joukkoliikenteeseen suunnitellut muutokset tulevan kesäliikennekauden alusta seuraavan talviliikennekauden loppuun asti.
  • Liikennöintisuunnitelman 2020-2021 luonnos julkaistiin HSL:n verkkosivuilla 21.11.2019, ja suunnitelmaa saattoi kommentoida 8.12.2019 asti. Kommentteja jätettiin yhteensä 250 kappaletta. Liikennöintisuunnitelmaa koskevissa kommenteissa eniten olivat esillä Espoon uuden joukkoliikennekadun aiheuttamat muutokset liikenteeseen.
  • Tutustu liikennöintisuunnitelmaan kokonaisuudessaan täällä!

 

Muokattu 22.1.2020 klo 10.12: Metron tiheämpi vuoroväli jatkuu noin tunnin normaalia pidempään, ei puolta tuntia.