Voit joutua jatkossa tunnistautumaan vahvasti, kun maksat lippuja kortilla HSL-sovelluksessa ja HSL-korttipalvelussa

Voit joutua jatkossa tunnistautumaan vahvasti, kun maksat lippua HSL-sovelluksessa ja HSL-korttipalvelussa. Vahvaa tunnistaumista saatetaan vaatia seuraavissa tilanteissa:

•    Maksat matkalipun kortilla HSL-sovelluksessa
•    Liität uuden maksukortin HSL-sovellukseen
•    Maksat lipun kortilla HSL-korttipalvelussa
•    Talletat maksukorttisi tietoja HSL-korttipalveluun

Käytännössä vahva tunnistautuminen tarkoittaa sitä, että sinun täytyy vahvistaa lippuostoksesi pankkitunnuksella tai jollain muulla tavalla, jota pankkisi vahvalta tunnistautumiselta vaatii, on se sitten tekstiviesti tai vaikkapa sormenjälki.

Pankkien välillä voi olla eroja siinä, minkä suuruisista korttiostoksista ne vaativat vahvaa tunnistautumista ja vaativatko ne sitä jokaisen ostoksen yhteydessä vai ainoastaan satunnaisesti. Emme voi HSL:ssä vaikuttaa pankkien ratkaisuihin.

Kun maksat lippusi kortilla HSL-sovelluksessa tai HSL-korttipalvelussa, sinun kannattaa joka tapauksessa varautua siihen, että ostamisessa voi jatkossa olla mukana yksi lisävaihe. Lipun ostamiseen kannattaa varata riittävästi aikaa.

Voit edelleen ostaa lipun HSL-sovelluksella ilman vahvaa tunnistautumista, jos maksat lipun esimerkiksi mobiilimaksulla (puhelinlaskun yhteydessä). 

Tavoitteena turvallinen korttimaksaminen

Uudistuksen tavoite on korttimaksamisen turvallisuuden parantaminen sekä väärinkäytön mahdollisuuksien pienentäminen. Vahvan tunnistautumisen vaatimus perustuu EU:n maksupalveludirektiiviin PSD2.  

Lippujen maksaminen muissa kanavissamme eli esimerkiksi automaateilla säilyy ennallaan.  

Vahvasta tunnistautumisesta huolimatta sinulla täytyy jatkossakin olla voimassa oleva lippu, kun kuljet joukkoliikenteessä. Kun ostat lipun mobiilisti, sen pitää olla saapunut älylaitteeseesi, ennen kuin nouset liikennevälineeseen tai siirryt metron tai Suomenlinnan lautan laiturialueelle

Jos vahva tunnistautuminen HSL-sovelluksessa ei syystä tai toisesta onnistu, sinun on ostettava matkalippu jollakin muulla tavalla, jotta et saa turhaa tarkastusmaksua. Vaihtoehtoja onneksi riittää,   voit esimerkiksi käyttää jotain muuta HSL-sovelluksen maksutapaa, maksaa HSL-kortilla tai hankkia lippusi automaatista.

Kysymyksiä ja vastauksia vahvasta tunnistautumisesta