Pyöräilyviikon teemana on polkemisen ympärivuotinen ilo

Pyöräilyviikko, joka pidetään 5.-13.9., tuo tällä kertaa esille pyöräilyn tuottamaa iloa ja henkistä hyvinvointia. Viikko kannustaa pitämään polkemisinnostusta yllä myös syys- ja talvikeleillä. Kaupunkipyöristäkin on tässä apua, sillä pääset ajamaan niillä Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla lokakuun loppuun asti.

Viikon tapahtumat ovat maksuttomia ja olet tervetullut mukaan, oletpa minkä ikäinen tai tasoinen pyöräilijä tahansa. Et edes tarvitse omaa ajopeliä, vaan pääset mukaan vaikka kaupunkipyörällä tai virtuaalisesti.

Viikko nostaa esille parannuksia, joita pääkaupunkiseudun pyöräilyinfraan, esimerkiksi pyöräteihin, on viime vuosina tehty. Uudessa Infrasuunnistus-tapahtumassa voit tutustua meidän, kaupunkien ja pyöräilyaktiivien valitsemiin uusiin pyöräliikennettä edistäviin ratkaisuihin. Voit osallistua suunnistukseen oman aikataulusi mukaan omalla fillarillasi tai vaikka kaupunkipyörällä niin Helsingissä, Espoossa kuin Vantaalla.

Viikolla on tarjolla myös liikennetietoutta, katuajokoulutusta sekä sunnuntaina 6.9. karnevaali-ilottelua pyöränkoristelutyöpajassa Kansalaistorilla. Fillaristit jakavat vinkkejään talvikauden pyöräilyyn, ja viikolla myös arvotaan muotoilija Stefan Lindforsin suunnittelema Tunturi Poni sekä joukko pienempiä palkintoja.

Lue lisää ohjelmasta:

Helsingin Polkupyöräilijöiden verkkosivut

Viikon tapahtumat Facebookissa

Viikko on suunniteltu turvallisuus edellä

Pyöräilyviikkoa koordinoi pääkaupunkiseudulla Helsingin Polkupyöräilijät ry (HePo). Tapahtumat on järjestetty yhteistyössä, jossa ovat meidän ohellamme mukana Helsinki, Vantaa, Espoo ja myös muita pyöräalan toimijoita.

Toteutamme viikon niin, että voit osallistua siihen turvallisesti. Otamme huomioon viranomaisten koronaan liittyvät määräykset ja suositukset. Pyöräilyviikko pidetään poikkeuksellisesti syksyllä, sillä valtakunnallinen pyöräilyn tapahtumaviikko siirtyi toukokuulta syyskuulle koronan takia.

Osa tapahtumista toteutetaan virtuaalisesti ja aiemmilta vuosilta tuttuja pyöräilijöiden aamiaistapahtumia ei tällä kertaa järjestetä. Pop-up-tapahtumat Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla pidetään ulkotiloissa.

Pyörä kulkee myös talvella

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan polkupyörien myynti kasvoi huhti-toukokuun aikana koko maassa 72 prosenttia. Alustavat tulokset kaupunkien pyöräliikennelaskureista näyttävät ennätyslukemia ja kotimaan pyörämatkailu on tällä hetkellä erittäin kovassa nosteessa, Pyöräilykuntien verkostosta kerrotaan.

”Hyvin alkaneen kauden ei tarvitse lopahtaa vuodenaikojen vaihtuessa. Pyöräilyviikolla muistutamme, kuinka näppärästi pyörällä pääsee esimerkiksi töihin, kouluun, treeneihin, kauppaan tai vain tuulettamaan ajatuksiaan arjen keskellä”, Helsingin Polkupyöräilijöiden tuottaja Kati Pankka sanoo.

Arki- ja asiointipyöräilyn aloittamiseen tai jatkamiseen vaikka hieman haastavammallakin  kelillä ei tarvita erityisiä poppakonsteja. Kuntosi ei tarvitse olla huipputasolla, eikä erityisiä välineitäkään välttämättä tarvita. Alkuun päästyään moni huomaa, ettei talvella pyöräily olekaan haastavaa ja kuntokin kohenee kuin huomaamatta.

Pyörän kunto kannattaa tarkastaa säännöllisesti, sillä hyväkuntoisella ja oikeankokoisella fillarilla polkeminen on mukavaa ja turvallista. Monella on tapana huollattaa pyöränsä keväisin, mutta voit tehdä sen myös syksyllä, jolloin voit huoletta jatkaa fillarointia myös syys- ja talvikeleillä.