Sovelluskokeilu ennustaa kaupunkipyörien liikkumista

Tulet kaupunkipyöräasemalle ja huomaat, että kaikki pyörät ovat liikenteessä. Mietit, jäätkö odottamaan, kunnes seuraava ajopeli palautuu asemalle. Vastauksen siihen, kuinka kauan sinun täytyy odottaa, saattaa jatkossa kertoa sovellus, joka on nyt tullut koekäyttöön.  
 
Sovellus löytyy osoitteesta www.findbikenow.com. Palvelussa ovat mukana Helsingin ja Espoon kaupunkipyöräasemat ja sen käyttö on kaikille avointa. Kristallipallon ovat virittäneet HKL ja Espoo yhdessä Aavista Oy:n kanssa.

”Mietimme keväällä uusia ideoita Helsingin pyöräliikenteen edistämiseksi ja saimme monia hyviä ehdotuksia”, HKL:n palveluasiantuntija Eeropekka Lehtinen kertoo. ”Yhdeksi kokeiluksi valikoitui kaupunkipyörien saatavuutta ennustava palvelu, jonka tarkoituksena on parantaa kaupunkipyöräilyn asiakaskokemusta. Toivomme, että kaupunkilaiset testaavat rohkeasti sovellusta ja kertovat meille kokemuksiaan.”

Palautetta voit antaa sovelluskokeilun verkkkosivujen kautta.

Pyöräasemien matkahistoria ennustaa tulevaisuutta

Kokeilun tavoitteena on testata, kuinka tarkasti kaupunkipyörien saatavuutta on mahdollista ennustaa pyörien matkadatan avulla. Sovellus ottaa huomioon valitun  kaupunkipyöräaseman matkahistorian ja pyrkii ennustamaan, kuinka paljon asemalla on pyöriä esimerkiksi 15 minuutin kuluttua.

Kokeilun toteuttavan Aavista Oy:n perustaja Merja Kajava kertoo, että idea uudesta sovelluksesta sai alkunsa hänen omista kaupunkipyöräkokemuksistaan.

”Lähin pyöräasema tyhjeni viikonloppuisin. Ryhdyin selvittämään tilannetta HSL:n avoimen datan avulla ja pyörien saatavuudesta löytyi selkeitä trendejä”, Kajava kertoo.

Kokeilu jatkuu lokakuun loppuun asti. Se on myös mukava lisä Pyöräilyviikkoon, joka alkaa lauantaina 5.9. Viikosta voi lukea lisää täältä.