Maskien käyttö yleistynyt HSL:n liikenteessä: 90 prosenttia matkustajista käyttää maskia

Maskien käyttöaste Helsingin seudun joukkoliikenteessä on noussut selvästi 13.3. käyttöön ottamamme maskipakon jälkeen. Maskeja käyttää nyt keskimäärin 90 prosenttia matkustajista.

Ennen maskipakkoa liikenteessämme on ollut suositus kasvomaskien käytöstä elokuusta 2020 asti. Maskien käyttö on yleistynyt siitä asti tasaisesti. Ennen maskipakon käyttöönottoa maskeja käytti keskimäärin noin 80 prosenttia matkustajista.

”Maskipakko on otettu liikenteessämme positiivisesti vastaan – kiitos kaikille matkustajillemme turvallisten matkojen takaamisesta”, sanoo toimitusjohtaja Mika Nykänen.

Seuraamme maskien käyttöastetta viikoittain. Luvut perustuvat matkalippujen tarkastajien liikenteessä tekemiin havaintoihin. Tuoreimmat luvut ovat viime viikolta.

Muista hyvät käytöstavat – myös kuljettajia kohtaan

Olemme saaneet runsaasti palautetta matkustajilta siitä, että esimerkiksi monet linja-autojen kuljettajat eivät käytä maskia. Tavoitteemme kuitenkin on, että kaikki ne kuljettajat, jotka voivat, käyttäisivät maskia.

Vaikka liikenteessä on matkustajia koskeva maskipakko, kuljettajille olemme antaneet asiasta vahvan suosituksen. Jos maskin käyttö esimerkiksi vaarantaa liikenneturvallisuudesta huolehtimista huurtuvien silmälasien tai terveydellisten syiden takia, maskia ei tarvitse käyttää.

Kuljettaja työskentelee lähes aina omassa pleksillä suojatussa turvaohjaamossaan, ja kuljettajan oikealla puolella olevat etupenkit eivät ole matkustajien käytössä. Jos kuljettaja työskentelee lähikontaktissa asiakkaiden kanssa, maskia on käytettävä. Toivomme, että kuljettajat käyttävät maskeja myös ajotilanteissa, jos se on mahdollista.

Vaikka elämme erikoisia aikoja, haluamme muistuttaa myös hyvistä käytöstavoista. Kuljettajien tärkein tehtävä on huolehtia siitä, että joukkoliikenne kulkee ja että se kulkee turvallisesti. Annetaan yhdessä työrauha, myös kuljettajille.