HSL ja TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy valitsivat Futuricen uuden lippujärjestelmän kehityskumppaniksi

HSL ja Waltti -lippu- ja maksujärjestelmää ylläpitävä TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy (LMJ) ovat valinneet Futurice Oy:n uuden, yhteisen lippujärjestelmänsä kehityskumppaniksi. Hankkeessa rakennetaan tilipohjainen taustajärjestelmä joukkoliikenteen lipuille ja maksamiselle koko Suomeen.

Uusi taustajärjestelmä luo alustan eri kaupunkien yhteisille joukkoliikenteen maksu- ja matkustuspalveluille. Se mahdollistaa eri kaupunkien lippujen yhteiskäytön ja yhteiset rajapintaratkaisut kolmansien osapuolten käyttöön. Sen ansiosta voimme uudistaa ja personoida lippuja asiakkaiden tarpeiden perusteella nykyistä joustavammin. Uusi tilipohjainen taustajärjestelmä tukee sitä, että asiakas voi ostaa ja hallinnoida lippujaan itselleen sopivissa myyntikanavissa joko anonyymisti tai tunnistettuna tiliasiakkaana.

Rakennamme yhteistä lippujärjestelmää asiakaslähtöisesti monialaisella tiimillä, jossa on mukana Futuricen, HSL:n ja LMJ:n asiantuntijoita sekä asiakkaita. Hankkeen kehitystyö tapahtuu HSL:n ja LMJ:n ohjauksessa.

”Uuden taustan myötä asiointi muuttuu digitaaliseksi eli onnistuu jatkossa puhelimella tai digikanavissa. Voimme uudistaa lippuja ketterästi ja ottaa käyttöön esimerkiksi joukkoliikenteen käyttöön perustuvat hintakatot. Samalla kun rakennamme uutta, ajamme alas nykyistä matkakorttijärjestelmää. Uudessa mallissa tieto matkustusoikeudesta tallennetaan käyttäjätilille eikä enää erikseen HSL-sovellukseen tai HSL-kortille”, osastonjohtaja Mari Flink HSL:stä sanoo.

"Käynnistyvä yhteistyö on meille merkittävä strateginen askel ja satsaus", kertoo TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy:n toimitusjohtaja Jari Paasikivi. "Tunnistepohjaiseen järjestelmään jo siirtyneiden kaupunkien kokemukset ovat olleet positiivisia, ja olemme tyytyväisiä voidessamme jatkossakin tarjota matkustajille digitaalisia, kehittyneitä ja joustavia joukkoliikennepalveluita sekä luoda kaupungeille mahdollisuuden ottaa helposti käyttöön nykyistä joukkoliikennettä täydentäviä uusia palveluratkaisuja."

"Olemme erittäin iloisia, että HSL ja LMJ valitsivat Futurice Oy:n joukkoliikenneviranomaisten yhteisen tilipohjaisen taustajärjestelmän kehityskumppaniksi. Ihmislähtöisten palvelujen toteuttamiseksi tarvitaan innovatiivisia, uusia ratkaisuja ja järjestelmiä, joiden avulla voidaan hyödyntää dataa entistä paremmin. Haluamme olla mukana rakentamassa tulevaisuudenkestäviä julkisen sektorin palveluita, jotka perustuvat ymmärrykseen datan kokonaisvaltaisesta hallinnasta ja hyödyntämisestä”, Futurice Oy:n Suomen-maajohtaja Riku Valtasola sanoo.

HSL:n ja LMJ:n tavoitteena on, että uusi taustajärjestelmä on käytössä vuonna 2023. HSL ottaa uuden järjestelmän käyttöön vaiheittain. Aluksi siihen siirrytään nykyisillä vyöhykkeillä ja lipuilla.

Katso video tulevaisuuden matkustamisesta joukkoliikenteessä

Lue lisää Lippu-hankkeesta hsl.fi:stä