Saimme arvokasta oppia IdeaLab-kokeiluista – myös haasteita paljastui

Vuonna 2018 järjestämämme IdeaLab-kilpailu poiki kaksi liikkumispalvelukokeilua Helsingin seudulle. Kilpailu opetti, millaisia haasteita liikkumispalveluiden uudenlaiseen toteuttamiseen vielä liittyy.

IdeaLab-kilpailun tarkoituksena oli hakea nykyisiin palveluihimme sopivia uusia ja innovatiivisia liikkumisen palveluita. Kilpailussa tällaisille hankkeille oli varattu yhteensä miljoona euroa, ja summa jaettiin kahden voittajan kesken. Toinen oli Vuosaaressa toteutettu potkulautapalvelu, toinen Espoossa kulkenut kutsukyytipilotti. Molemmat kokeilut kestivät puoli vuotta.

Saimme kokeilusta arvokasta oppia – ja vahvistuksen sille käsitykselle, ettei uusien liikkumispalveluiden kehittäminen ole aivan yksinkertaista.

”Uusien ratkaisujen tekeminen linjaliikennettä kustannustehokkaammin on edelleen vaikeaa”, sanoo joukkoliikenneosaston johtaja Tero Anttila.

IdeaLab-hanke ja siinä toteutetut pilotit lisäsivät ymmärrystämme uusista liikkumispalveluista ja yritysten kanssa tehtävästä yhteistyöstä, mutta kehitettävääkin jäi. Uudet palvelut olisi myös saatava nivottua kokeilua paremmin osaksi jo olemassaolevaa joukkoliikenneverkostoa. Nyt sekä potkulautoja että kutsukyytejä käytettiin erillisellä sovelluksella.

”Vaikka saimme paljon oppia tulevaan, IdeaLabin toistaminen sellaisenaan ei ole järkevää”, sanoo asiakkuus- ja myyntijohtaja Mari Flink. ”Liikkumispalvelut ovat nyt vielä aiempaa enemmän murroksessa. IdeaLab-hanke toteutettiin ennen koronapandemiaa, ja ennusmerkit viittaavat siihen, että liikkumisen tavat voivat muuttua pysyvästikin.”