Kampanja: Liiku turvallisesti pikaratikan ympäristössä

Uuden pikaraitiolinjan 15 avautuminen tarkoitti muutosta paitsi matkustamiseen myös kaupunkiympäristöön, joten HSL järjesti turvallisuuskamanjan siitä, miten pikaratikan ympäristössä liikutaan turvallisesti.

 

Turvallisuuskampanja oli suunnattu koululaisille

HSL kertoi syksyllä 2023 koululaisille suunnatulla kampanjalla, miten pikaraitiovaunun ympäristössä kuljetaan turvallisesti. Pikaratikan ympäristön koululaisten vanhempia Espoossa ja Helsingissä lähestyttiin Wilma-viestillä ja kouluille toimitettiin julisteita ja muita materiaaleja opetuksen tueksi.

Pikaraitiovaunu on Helsingin seudulla uusi liikkumismuoto, joka kulkee alueilla, jolla raitioliikennettä ei aiemmin ollut. Jalankulkijoille ja pyöräilijöille kaikkein merkittävin muutos radan ympäristössä liittyy radan ylityspaikkoihin. Useimmissa paikoissa raitiovaunulla on ylityspaikoissa etuajo-oikeus. Jalankulkijat ja pyöräilijät väistävät raitiovaunua.

Turvallisuus on huomioitu pikaraitiotien ja -vaunun suunnittelussa: kuljettajan näkyvyys radalle ja sen ympäristöön on selkeä, ylityspaikoilla on hyvä näkyvyys, osa ylityspaikoista on valo-ohjattuja ja nopeusrajoitukset radalla on aina sovitettu liikenneympäristön mukaisiksi.