Kestävät kulkutavat kunniaan

Kestävä liikkuminen säästää ympäristöä

Suomen kasvihuonekaasupäästöistä noin viidennes tulee liikenteestä. Tehokkain keino vähentää liikenteen hiilidioksidipäästöjä on lisätä joukkoliikenteen käyttöä sekä kävelyä ja pyöräilyä. 

Kannustamme kaikkia seudulla liikkuvia joukkoliikenteen kyytiin sekä kävelemään ja pyöräilemään. Lisäksi kannattaa suosia matkojen ketjutusta, eli vaikkapa kaupassakäynti tai muu asiointi on kätevää yhdistää työmatkaan. Se säästää paitsi aikaa myös kuljettuja kilometrejä. Kimppakyydit ja yhteiskäyttöautot ovat nekin kestävämpiä kulkutapoja kuin omalla autolla kulkeminen.

Huolettomasti joukkoliikenteellä

Kun käytät joukkoliikennettä, säästyt auton huoltamisen ja pysäköinnin vaivalta. Sinun ei tarvitse keskittyä ajamiseen eikä hermoilla ratin takana ruuhkissa. Voit käyttää matka-ajan lukemiseen tai nukkumiseen, ja ammattikuljettaja vie sinut turvallisesti perille. Pidemmät joukkoliikennematkat voi käyttää myös töiden tekemiseen, jolloin työaika alkaa työnantajan suostumuksella jo junassa, eikä työpäivästä työmatkoineen tule niin pitkä.

Kestävien kulkutapojen osuus 60 prosenttia

Kulkutapojen valinta Helsingin seudulla on siirtynyt kohti kestävämpiä vaihtoehtoja. Vuoden 2018 liikkumistutkimuksen mukaan kestävien kulkutapojen eli joukkoliikenteen, pyöräilyn ja kävelyn osuus matkoista oli yhteensä 60 prosenttia. Syksyllä 2012 osuus oli 57 prosenttia.

Myös joukkoliikenteellä tehtyjen matkojen osuus joukkoliikenne- ja henkilöautomatkojen yhteenlasketusta määrästä on kasvanut Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla. Kehitystä on seurattu liikkumistutkimuksissa jo yli puoli vuosisataa. Syksyllä 2018 joukkoliikennematkojen osuus joukkoliikenne- ja henkilöautomatkoista oli 44 prosenttia.  Alimmillaan joukkoliikenteen osuus oli syksyllä 2008: 42 prosenttia. Syksyllä 2012 osuus oli 43 prosenttia. Pienikin on tässä suurta, sillä yhden prosenttiyksikön kasvu tarkoittaa noin 20 000 matkaa arkivuorokaudessa joukkoliikenteen eduksi.

Hyötyliikuntaa kävellen ja pyöräillen

Kävellen

Kävely on luonnollisin ja helpoin tapa liikkua. Tavoitteenamme on tehdä metropolialueesta kävelyn pääkaupunki. Kävely on erinomaista hyötyliikuntaa, joka ei vaadi erityisvarusteita tai -osaamista. Se on myös olennainen osa joukkoliikenteen käyttöä, sillä kävely on keskeisin liityntätapa joukkoliikenteeseen. Siksi sen sujuvuus on oleellista myös joukkoliikenteen toimivuuden kannalta.

Pyöräillen

Työmatka polkupyörällä on erinomaista hyötyliikuntaa. Jos koko matka on liian pitkä poljettavaksi, pyörän voi jättää liityntäpysäköintipaikalle ja jatkaa lopun matkaa joukkoliikenteellä. Metroon tai lähijunaan pyörän voi ottaa mukaan ja jatkaa matkaa toisessa päässä pyöräillen.

Kaupunkipyörät

Kaupunkipyörä on kätevä lyhyillä matkoilla: pyöriä on helposti saatavilla ja vartissa pääsee jo pitkälle esimerkiksi Helsingin keskustassa. Pyörillä on asemia Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. 

Voit ostaa käyttöoikeutta päiväksi, viikoksi tai koko pyöräilykaudeksi. Kaikkiin tuotteisiin sisältyy rajaton määrä puolen tunnin pyörämatkoja valitun käyttöoikeuden aikana. Vantaalla on lisäksi käytössä minuuttiveloitus.

Kaupunkipyöräkausi kestää huhtikuun alusta lokakuun loppuun. Huomaathan, että Vantaalla on eri pyöräjärjestelmä kuin Helsingissä ja Espoossa, etkä voi käyttää pyöriä ristiin kahden eri järjestelmän välillä.

Kesällä 2021 Helsingin ja Espoon kaupunkipyöräverkostoon kuuluu 4 570 pyörää. Helsingissä pyöräasemia on 347 ja Espoossa 110. Vantaalla pyöriä on 1 000 ja asemia 120.

Tutustu

Liityntäpysäköinti yhdistää auton tai pyörän ja joukkoliikenteen

Jätä auto tai pyörä parkkiin ja jatka matkaa joukkoliikennevälineellä, jossa voit hoitaa kiireellisiä asioita tai vaikka rentoutua lukemisen parissa. 

Vinkki

Joukkoliikenteen käyttäjille kertyy keskimäärin 2 000 askelta päivässä enemmän henkilöautoilijaan verrattuna.

Vinkki

Pyörä ja joukkoliikenne ovat kätevä pari arjen matkoilla. Lähijunissa ja metrossa on merkitty pisteviivapyörällä ne ovet, joista on pyörän kanssa kätevintä kulkea. Muistathan taluttaa pyörää, kun liikut asemalaiturilla.

Tavoitteemme on tehdä kestävästä liikkumisesta osa työyhteisöjen arkea

Tarjoamme yrityksille työsuhdelippuja ja työmatkaseteleitä, jotka ovat työntekijöille verottomia tätä nykyä 3 400 euroon asti. Työnantaja voi myös saada meiltä apua, kun se miettii keinoja työntekijöittensä kestävän liikkumisen edistämiseksi. 

Ja hyvät teot huomataan: jaamme tunnustuksia työpaikoille, jotka ovat ottaneet ympäristöasiat omakseen.