Pikaratikka 15:n esteettömyyttä kehitettiin koeajoilla

Pikaratikkaa 15:tä on suunniteltu ja esteettömyyttä testattu eri vaiheissa yhdessä vammaisjärjestöjen edustajien kanssa.

 

Pikaraitiovaunun esteettömyys muodostuu seuraavista asioista:

  • Vaunut ovat koko pituudeltaan matalalattiaisia.
  • Lattia on samalla tasolla pysäkkilaiturin kanssa, jotta kyytiin nouseminen olisi mahdollisimman vaivatonta.
  • Vaunuissa on opastavaa infoa, muun muassa ovivalot, pysäkkinäyttöjen yhteydessä nuolet, jotka kertovat ovien avautumisen suunnan.
  • Vaunussa on myös selkein piktogrammein opastettu monitoimitila, jossa on paikat apuvälineiden, opaskoiran tai lastenvaunujen kanssa liikkuville matkustajille.

 

 

Pikaratikalla tehtiin esteettömyyskoeajoja

Pikaratikka 15 aloitti liikennöinnin Keilaniemen ja Itäkeskuksen välillä 21.10.2023.

 

Ennen liikenteen alkamista pikaratikalla tehtiin elo-syyskuussa 2023 esteettömyyskoeajot sekä erityisryhmien että eri organisaatioiden esteettömyysasiantuntijoiden kanssa.

 

Koeajojen aikana tutkittiin pikaratikan vaunun esteettömyysominaisuuksia ja -toimintoja ja kirjattiin ylös huomiot. Pikaratikan kuljettajat ja kuljettajakouluttaja osallistuivat aktiivisesti esteettömyyskoeajoihin.

 

Koeajojen havaintojen tuloksena muun muassa näkövammaisille tarkoitettu pysäkin infonappi muotoiltiin paremmin havaittavaksi ja helpommin käsiteltäväksi. Tämän jälkeen pikaratikan kaikille pysäkeille asennettiin infonapit, joita painamalla pysäkin infonäyttö kertoo seuraavien pikaratikoiden tuloajan sekä häiriötiedotteet automaattisesti.

 

Myös pikaratikan kuulutuksiin tehtiin hienosäätöä koeajojen palautteen perusteella.

 

Kuljettajien koulutukseen lisättiin esteettömyystietoa, jotta kuljettajat osaavat pysähtyä pysäkille oikeaan kohtaan, opastavan pysäkkiraidan kohdalle.

 

Esteettömästä liikkumisesta pikaratikassa kuvattiin ohjevideot, joihin voit tutustua HSL:n Youtube-kanavalla (vie HSL:n Youtube-kanavalle). Linkki: https://www.youtube.com/watch?v=u88lkpw97kE