Metro laajenee Matinkylään

Länsimetron myötä metro laajenee 14 kilometrin maanalaisella osuudella ja kulkee jatkossa lännessä Espoon Matinkylään asti. Arvion mukaan metroliikenne voisi käynnistyä syyskuussa 2017. Lisätietoja metroliikenteen muutoksista: https://www.hsl.fi/lansimetro/metro

Metro muuttaa myös bussiliikennettä. Länsimetron myötä Etelä-Espoon ja Lauttasaaren bussilinjasto uudistuu, ja nykyään Länsiväylää pitkin Kamppiin kulkevat linjat korvataan liityntälinjoilla metroasemille. Liityntäliikenteeseen siirrytään arvion mukaan aikaisintaan lokakuun 2017 puolessavälissä, niin, että länsimetro kulkisi ensin jonkin aikaa päällekkäin nykyisten bussilinjojen kanssa. Lisätietoja bussiliikenteen muutoksista: https://www.hsl.fi/lansimetro/lansimetron-liityntalinjasto

Etelä-Espoon, Lauttasaaren ja Kirkkonummen bussit kulkevat nykyisen mallin mukaan, kunnes metro liikennöi Ruoholahdesta länteen. Aikaisintaan uuteen liityntälinjastoon siirrytään lokakuun 2017 puolessavälissä. Nyt käytössä olevasta bussilinjastosta pääset lukemaan tarkemmin Liikenne ennen länsimetroa -välilehden alta: https://www.hsl.fi/lansimetro/liikenne-ennen-lansimetroa

Lauttasaaren ja Etelä-Espoon liikennejärjestelmä uudistuu perusteellisesti, kun metro laajenee Espooseen. Se merkitsee muutosta paitsi metroliikenteeseen myös bussien kulkuun.

Arvion mukaan länsimetron liikenne voisi alkaa syyskuussa 2017, ja liityntäbussiliikenteeseen voitaisiin siirtyä aikaisintaan lokakuun puolessavälissä. Etelä-Espoon ja Lauttasaaren bussilinjasto uudistuu vasta sitten, kun metron liikenne Ruoholahdesta länteen on käynnistynyt. Bussilinjaston uudistuksen myötä suorat bussilinjat Länsiväylää pitkin keskustaan lakkaavat ja korvautuvat liityntäbussilinjoilla metroasemille.

Nykyisin Etelä-Espoossa, Kirkkonummella, Kauniaisissa ja Lauttasaaressa kulkevaan bussiliikenteeseen ja metron laajentumisen mukanaan tuomiin muutoksiin pääset tutustumaan sivun vasemman laidan linkeistä. Olemme myös koonneet kokoelman usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia niihin. Myös uusia saa esittää. Vastaamme niihin parhaamme mukaan.

Kommentit

Mikäli Länsimetron käyttöönotto lykkääntyy taasen niin voisitteko siirtää bussi 21V:n Kampin terminaalista pois? Meitä on erittäin paljon, joilla 21V on ainut suorayhteys Rautatieasemalle Lauttasaaresta tai Salmisaaresta. Melkein poikkeuksetta pysäkkiaikataulun mukainen vuoro n. 16.10 Salmisaaressa niin erittäin monet matkustajat eivät mahdu bussiin. Kuljettaja käskee odottamaan seuraavaa bussia, joka tosin tulee 8 minuutin päästä ja siinä vaiheessa jatkoyhteydet menee. 21 V bussissa on paljon matkustajia, jotka jäävät pois Länsiväylän pysäkillä tai Kampissa. Heillä olisi mahdollisuus käyttää myös muita busseja. Lisäksi Kampissa on muutaman kerran viikossa pahat ruuhkat ja lävitse meno kestää 3-5 minuuttiakin.

Hei,

linja 21V menee Kampin terminaalin kautta Lauttasaaresta tullessaan, koska reitti on erityisesti ruuhka-aikaan sujuvampi. Aikaisemmin reitti kulki maan päällä, mutta Ruoholahdenkatu, Malminrinne ja Fredrikinkatu ja risteyksissä olevat ympyrät olivat erittäin ruuhkaisia. Nykyisellä reitillä bussi on huomattavasti nopeammin Kampissa, jossa suuri osa matkustajista jää pois.

Olen pahoillani, ettet ole mahtunut bussin kyytiin. Linjan 21V reittiin ei ole suunnitteilla muutosta. Tämänhetkisen tiedon mukaan länsimetron liikenne voisi alkaa syyskuussa.

Miksi linja 133 ei näy tulevatreitit-reittioppaassa? Pitäisi tulevaisuudessakin päästä sujuvasti Friisilästä Helsinkiin... Nyt on käytössä 122A.

Hei,

linjan 133 näkyminen riippuu lähtöpaikastasi. Tulevat reitit -palvelu laskee matka-ajat vuoroväleihin perustuen – ei siis tarkoilla aikatauluilla, kuten Reittiopas. Lisäksi mukaan on laskettu kävelyyn ja vaihtoihin kuluva aika. Jos siis laittaa lähtöpaikaksi vain Friisilän, tarjoaa palvelu kävelyä muille linjoille, koska toiset linjat kulkevat tiheämmin. Jos taas lähtöpaikaksi laittaa Friisilänmäen, tarjoaa palvelu linjaa 133, koska tällöin kävelymatka muille linjoille on pidempi.

Linjalla 133 voit mennä sitten Matinkylään, jossa vaihdat metroon.

Pitäkää huoli että bussilla 156 pääsee espoon asemalle klo 6 jälkeen jotta ehtii Y-junaan sujuvasti. Y-juna lähtee klo 6.26. Muutoinkin aamuliikenne on erittäin tärkeää tuolla linjalla, on ainoa bussi joka kulkee Sunan kautta.

milloin se metro liikkuu matinkylään asti?

Hei,

länsimetron liikenteen tarkka alkamisaika ei ole vielä tiedossa. Rakentamisesta vastaava Länsimetro Oy arvioi 31.1.2017, että metro olisi teknisesti valmis liikenteelle kesäkuussa 2017 Matinkylään asti. HSL päättää metron avaamisesta matkustajaliikenteelle sitten, kun tiedetään varmaksi, milloin metro on valmis Matinkylään asti ja testaukset on tehty. Länsimetron valmistumisaikataulu tarkentuu edelleen toukokuussa, ja tämä on yksi mahdollinen ajankohta päätöksen tekemiselle.

Milloinkohan olisi odotettavissa päivitystä näihin sivuihin? Ainakin Kartat-sivulla on ymmärtääkseni vanhentunutta tietoa.

Pyrimme päivittämään tietoja kevään aikana. Muutaman liityntälinjan reitit ovat tosiaan muuttuneet hieman aiemmin suunnittelluista.

Päivitystä on nyt ilmeisesti tapahtunut, mutta koostetta muutoksista en näe missään. Olisi ollut helpompaa opetella vain muutokset eikä käydä koko pakettia uudestaan läpi.

Jos metro käynnistyy huhtikuussa Tapiolaan asti, niin alkaako uudet bussilinjatkin kulkea silloin? Vai aloittaako uudet bussilinjat sitten kun metro on käytössä Matinkylään asti?

Hei,

HSL lähtee siitä, että bussilinjasto uudistuu vasta, kun metro kulkee Matinkylään asti. Jos kuitenkin osoittautuu, että Tapiolaan voidaan liikennöidä huomattavasti aiemmin kuin Matinkylään, tilannetta mietitään uudestaan.

Länsimetron piti tiedottaa aloittamisaikataulusta marraskuun loppuun mennessä. Nyt on marraskuun viimeinen päivä klo 17.00 eikä tiedotusta kuulu eikä näy.

Hei,

Länsimetro Oy tiedotti lokakuussa, että he pystyvät tarkentamaan länsimetron valmistumisen aikataulua sitten, kun kolmen aseman yhteiskoekäytöt ovat valmistuneet. Tällöin he arvioivat, että kolmen aseman yhteiskoekäyttö saataisiin päätökseen marras-joulukuun vaihteessa. Viime viikolla Länsimetro Oy:stä on kerrottu medialle, että tietoa olisi saatavilla lähiviikkoina.

Nythän teillä olisi tuhannen taalan paikka tiedottaa, kun Länsimetro Oy tiedotti juuri itse omista aikatauluistaan. Vai onko yhteydenpitonne todella niin heikkoa, että tämä tuli yllätyksenä?

Olisiko mahdollista, että tiedottaisitte näistä aktiivisemmin, siis ihan etusivun tiedotteilla? Kaikki eivät Länsimetron tai HKL:n tiedotteita lue, ja viime kädessä päätös metroliikenteen aloittamisestakin on teidän käsissänne. Olisi siis vain luonnollista, että myös tieto tulisi teiltä.

Ymmärrän, että mitään varmaa aloituspäivämäärää ei haluta antaa, mutta teillä varmastikin on kuitenkin tiedossa, miten kauan liikenteen käyntiinpolkaisuun menee, eli kääntäen, tiedätte, mitä ennen länsimetro ei ainakaan aloita. Olisi kiva jos tuo tieto olisi asiakkaillakin.

Hei.
Milloin aloittaa runkolinjan 560 jatko Matinkylään?

Katsoin että runkolinja lähtisi Matinkylän bussiterminaalista ja
ensimmäinen pysäkki olisi Kala-Maija ja Piispanaukion pysäkillä 560 ei pysähtyisi.

Poistuuko linja 532 kun linja 560 aloittaa?

Hei,

runkolinjan 560 jatko Myyrmäestä Matinkylään toteutunee aikaisintaan vuonna 2019.

Suunnitelmissa on, ettei runkolinja pysähtyisi Piispanaukion pysäkillä. Perusteluna on, että runkolinjalle riittää Matinkylän terminaalin päätepysäkin lisäksi yksi pysäkkipari Länsiväylän eteläpuolelle. Matinkylä (M) -pysäkkipari sijaitsee suoraan metroaseman sisäänkäynnin edessä.

Runkolinjan 560 jatkuminen Matinkylään asti tullee vaikuttamaan linjan 532 liikennöintiin. Esimerkiksi linjan vuoroväliä voidaan harventaa.

Milloin linjalle 21V tulee isompia busseja? Salmisaaresta keskustan suuntaan iltapäivällä pahimpaan ruuhka-aikaan ei aina mahdu kyytiin! 21V on ainut bussi, joka menee rautatieasemalle, joten parannusta kaivataan pikaisesti.

Hei,

linjan 21V kapasiteettia on lisätty vaihtamalla linjalle käyttöön pelkästään telibusseja 1.11.2016 alkaen.

Hei. Koska tulee bussiliikennettä uudelle Turveradantielle?

Kuulin että linja 540 lakkauttaa lentoasemalle ja Turvesolmun pikavuoropysäkiltä pääsee jatkossa lentoasemalle.

Onko vielä tietoa koska liikenne uudelle tielle alkaa?
Osa 106 vuoroista voisi kulkea Turveradantien kautta

Leppävaaran vaikka linjana 106A vuoroina. Tällä hetkellä Turvesolmun pikavuoro pysäkille on vaikea päästä busseilla.

Hei,

Turveradantien varressa ei ainakaan tällä haavaa ole asuntoja tai työpaikkoja, joten sitä ei ole nähty joukkoliikenteen kannalta järkeväksi reitiksi. Mikäli maankäyttö Turvaradantien varressa kehittyy tulevaisuudessa tai ilmenee uusia yhteystarpeita, voidaan asiaa harkita uudelleen.

Hei.
Milloin poistuvat kaikki vanhat metrojunat?
Poistuvatko viimeistään vuonna 2020 mennessä.
Ja milloin ajetaan Helsingistä Lahteen Flirt junilla?
(esim ruuhkavuorot) Flirt junia voisi ajaa ruuhkavuoroina myös esim Helsinki-Kerava-Lahti ja
Helsinki-Riihimäki-Lahti-Kouvola.

Hei,

vanhoja metrojunia voidaan käyttää vielä 2020-luvulla.

Muut kysymyksesi olen laittanut eteenpäin, joten saat niihin vastauksen palautekanavamme kautta. 

Onko uutisia siitä milloin aloitetaan länsimetro?

Hei,

saamme Länsimetro Oy:ltä tietoa metron valmistumisaikataulusta lokakuun loppupuolella.

Hei.
Koska busseissa toimivat sisä näytöt, jotka näyttävät seuraavan pysäkin? Nyt sisä näytöissä lukee vain linjan numero ja määränpää.

Mitä bussilinjoja kulkee vuonna 2019 Tapiolan tennispuiston kautta?

Kulkeeko siitä jatkossa linjat: 550 ja 551 ja onko muita linjoja, mitkä siitä kulkevat?
Tuuliniittyn pysäkin (ent tennispuiston) kautta.

Hei,

laitteiden, jotka mahdollistavat seuraavan pysäkin näyttämisen busseissa, asennukset ovat käynnissä, ja niitä tehdään koko ajan. Samassa yhteydessähän busseihin tulevat sitten kuulutukset.

Tämänhetkisen arvion mukaan Tapiolan bussiterminaali valmistuisi loppuvuodesta 2018. Terminaalin valmistuttua Pohjantielle ja Tapionaukiolle päättyvät linjat siirtyvät uuteen terminaaliin. Samalla tulee muutoksia bussilinjojen reitteihin. Linjat 111 ja 115A muuttuvat kulkemaan Tapiolantietä pitkin. Näin ollen ainoat linjat, jotka kulkevat tennispuiston ohitse ovat linjat 550 ja 551. Toki näiden lisäksi lähibussilinja 116 ajaa tennispuiston ohi.

En usko silmiäni käyttäessäni reittiopasta Lauttasaaren linjojen lakkautuksen jälkeen. Metron myöhästymisestä johtuneet ongelmat kuitattiin palauttamalla Espoon liikenne ennalleen, mutta Lauttasaari unohdettiin täysin. Mainosten mukaankin linjat ovat "melkein" samat, mutta käytännössä linjat on laukkautettu. Lauttasaaren liikenne on sekaisin ja yhteydet ovat huonontuneet merkittävästi. Työmatkani on muuttunut yhden bussin käytöstä bussin, metron ja toisen bussin yhdistelmään. Työmatka on arkena, myös ennen klo 7 aamulla pidentynyt noin 20 minuutilla. Viikonloppuaamuisin yhteydet ovat luokattoman huonot. Jotta ehdin seitsemäksi sunnuntaiaamuna töihin 10km päähän kodistani, täytyy minun matkustaa noin 55 minuuttia aiemman 20-25 minuutin sijaan. Matkaan sisältyy myös reipas 25 minuutin kävely Ruoholahden metroasemalle. Metrosta ei kannata myöhästyä, koska seuraava metro kulkee kahdenkymmenen minuutin kuluttua. Tämä siis maamme pääkaupungissa keskusta-alueella. Valitettavasti kipeä jalkani estää reippaan aamukävelyn, joten lähden töihin 05:41 eli tunti kaksikymmentäminuuttia ennen töiden alkua. Omasta mielestäni aiempi 30 minuutin työmatka ei ole "melkein" sama kuin tunti kaksikymmentä minuuttia. En voi itse vaikuttaa työaikoihini enkä voi saapua työpaikalleni joustavasti joukkoliikennevälineiden mukaan, sairaalan toiminnan on jatkuttava kaikkina vuorokauden aikoina. Muutin keväällä lähemmäs Lauttasaaren tulevaa metroasemaa, jotta vuorotöihin kulkeminen olisi helpompaan. Voitte ehkä kuvitella harmituksen määrän, kun lopullisesti ymmärrän, että nykykäytännöllä työmatka varsinkin viikonloppuisin on mahdoton. Bussilippuni hinta on kuitenkin sama, vaikka yhteydet ovat muuttuneet. Ekologisista ja taloudellisista syistä auton hankinta ei ole mahdollista. Haluaisin tietää, miten voitte perustella tehdyt muutokset (erityisesti 65a lakkautus) ja mitä niiden korjamiseksi ollaan tekemässä?

Sivut

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.