Länsimetron liityntälinjasto 3.1.2018

Uudet bussi- ja metroyhteydet löydät parhaiten täältä: reittiopas.fi

Tulostettavat aikataulut uusista linjoista: tämän linkin takana

Bussilinjastosta kertova infolehti: 

Infolehti Etelä-Espoon ja Lauttasaaren uudesta bussilinjastosta (pdf-tiedosto)

Metro muutti myös bussiliikennettä. Metron laajeneminen Espoon Matinkylään asti muutti Espoon ja Lauttasaaren joukkoliikennettä ratkaisevasti, ja etenkin matkat Helsingin kantakaupunkiin kulkevat pääosin raiteilla. Etelä-Espoossa ja Lauttasaaressa siirryttiin liityntäliikenteeseen 3.1.2018.

Etelä-Espoossa otettiin käyttöön uudet linjat ja kolminumeroiset linjanumerot 3.1.2018 alkaen. Kaksinumeroiset linjat ovat vain Helsingin bussilinjojen käytössä.

Miksi linjasto muuttui?

Metro on pääasiallinen kulkuyhteys Etelä-Espoosta Helsingin keskustaan, eikä ole kustannustehokasta tai ympäristölle ystävällistä ajaa tihein vuorovälein kulkevan metron kanssa päällekkäistä bussiliikennettä. Siksi Etelä-Espoon bussilinjat päättyvät 3.1.2018 alkaen pääsääntöisesti Matinkylän ja Tapiolan metroasemille.

Eteläisessä Espoossa ja Lauttasaaressa on käytössä liityntäbussiliikenne Helsingin kantakaupunkiin suuntautuvilla matkoilla. Bussit kulkevat lyhyin vuorovälein metroradan varteen, mistä matka jatkuu eteenpäin sujuvasti metrolla. HSL-alueen liikenne perustuu kattavaan ja vahvaan raideliikenteen runkoverkkoon, joka takaa toimivat ja helpot joukkoliikenneyhteydet eri puolille Helsingin seutua.

Helsingin keskustaan ja keskustasta kulkevien matkojen lisäksi Espoon sisäiset yhteydet, mm. Espoon aluekeskusten (Tapiola, Matinkylä, Leppävaara, Espoonlahti, Espoon keskus) väliset poikittaisyhteydet on uudistettu. Linjoja ja kirjainversioita karsittiin, mutta bussit kulkevat tiheämmin. Liikennettä on keskitetty mahdollisuuksien mukaan samoille kaduille, jolloin kahden eri linjan yhteisellä osuudella voidaan tarjota kaikkina viikonpäivinä ja kellonaikoina hyvä palvelutaso. Lisäksi aikataulut on pyritty laatimaan niin, että samaa katua pitkin liikennöivät bussilinjat kulkevat mahdollisimman tasaisin vuorovälein.

Linjat, reitit ja linjanumerot 3.1.2018 alkaen

Espoon ja Kauniaisten bussilinjat 3.1.2018 alkaen (pdf-tiedosto)

Kartta Lauttasaaren, Lehtisaaren ja Kuusisaaren bussilinjoista 3.1.2018 alkaen (pdf-tiedosto)

Luettelo metron liityntälinjoista ja muista bussilinjaston muutoksista Espoossa, Kauniaisissa ja Lauttasaaressa 3.1.2018 (pdf-tiedosto)

PDF iconYöbussilinjat 3.1.2018 alkaen (pdf-tiedosto)

HSL pyrkii siihen, että linjojen numeroista voisi mahdollisimman hyvin päätellä linjan suurpiirteisen kulkusuunnan ja määränpään. Espoossa linjat kuuluvat joko 100-, 200-, 300-, 400- tai 500-sarjaan.

Espoon bussit on numeroitu seuraavan logiikan mukaan:
100-sarja: Länsiväylän suunnan linjat
200-sarja: Turunväylän ja Turuntien suunnan linjat
300-sarja: Vihdintien suunnan linjat
400-sarja: Hämeenlinnanväylän suunnan linjat
500-sarja: poikittaislinjat

HSL-alueen linjanumerointiin voi tutustua tarkemmin muun muassa tämän kartan avulla.

Näin vaihdat bussista metroon: uusia asemia, uusia liikenteen solmukohtia

Uusista metroasemista suurimmat vaihtopaikat ovat Matinkylä ja Tapiola sekä Helsingissä Lauttasaari, mutta hyviä vaihtopaikkoja ovat myös Niittykumpu ja Aalto-yliopisto. Alla on esitelty kaikki kahdeksan uutta metroasemaa ja niiden lähialuekartat jatkoyhteyksineen. 

Lauttasaari

Lauttasaaren metroasemalta kulkee busseja Vattuniemeen (21, 21B) ja Katajaharjuun (20). Lauttasaaresta on vaihdoton bussiyhteys myös Erottajalle (21) ja Ruoholahden metroasemalle (20). Tämän lisäksi Espoon suuntaan on mahdollista kulkea linjoilla 115A ja 555.

Lauttasaaren metroasemalla on kaksi uloskäyntiä:
A-uloskäynti sijaitsee Gyldénintiellä ja palvelee Vattuniemen ja Katajaharjun suunnan liityntäliikennettä (linjat 20, 21 ja 21B). Bussit pysähtyvät pysäkillä Gyldénintie (M) välittömästi metroaseman uloskäynnin vieressä.
B-uloskäynti sijaitsee Otavantiellä, ja uloskäynniltä on suora yhteys myös kauppakeskus Lauttikseen. B-uloskäynnin kautta pääsee myös Lauttasaarentien varteen, missä pysähtyvät kaikki Lauttasaaressa kulkevat bussilinjat.

Lauttasaaren lähialuekartta

Koivusaari

Koivusaaren metroasema palvelee ensi vaiheessa ennen muuta Katajaharjun ja läntisen Lauttasaaren asukkaita sekä Hanasaaressa kävijöitä. Metroasemalla on yksi uloskäynti, joka vie Sotkatien varteen. Katajaharjun puolelle on mahdollista kulkea Länsiväylän alittavaa alikulkua pitkin.

Koivusaaren lähialuekartta

Keilaniemi

Keilaniemen metroasema palvelee Keilaniemen yritysaluetta. Asemaa palvelee myös bussilinja 555, joka kulkee maanantaista perjantaihin varhaisesta aamusta myöhäiseen iltaan reitillä Lauttasaari(M) – Keilaniemi(M) – Aalto-yliopisto (M) – Leppävaara as. – Myyrmäki as. – Martinlaakso as. Linjan vuorovälit ovat ruuhka-aikoina 10 minuuttia.

Keilaniemessä metroasemalla on tässä vaiheessa neljä uloskäyntiä: A, B, F ja G.
A- ja B-uloskäynnit sijaitsevat Keilaniementien länsipuolella, ja alikulkutunnelien päissä F- ja G-uloskäynnit palvelevat Keilarannassa ja Keilasatamassa sijaitsevia toimistotaloja.

Keilaniemen lähialuekartta

Aalto-yliopisto

Aalto-yliopiston metroasemalla risteää kaksi HSL:n runkoyhteyttä: metro ja runkobussi 550. Tämän lisäksi Otaniemeä palvelevat linjat 111 (Tapiolan ja Matinkylän kautta Hyljelahteen), 551 (Tapiolasta Pasilaan), 552 (Munkkiniemen kautta Malmille) ja 555 (Lauttasaaresta Leppävaaran kautta Martinlaaksoon). Kaikki bussit kulkevat Aalto-yliopiston metroaseman pääuloskäynniltä A (Otaniementie).

B-uloskäynti (Tietotie) palvelee Otaniemen länsiosissa sijaitsevia kohteita. B-uloskäynnin luota ei kulje päiväsaikaan bussiliikennettä, ja uloskäynnin yhteydessä olevia pysäkkejä käyttää vain metron liikennöintiaikojen ulkopuolella liikennöivä 551N.

Aalto-yliopiston lähialuekartta

Tapiola

Tapiolan metroasemalla on käytössä väliaikaisia järjestelyjä aina siihen asti, kunnes uusi bussiterminaali Merituulentiellä avautuu alkuvuodesta 2019. Sitä ennen kävelymatkat Tapiolassa ovat tavallista pidempiä etenkin metron ja bussien välillä.

Tapiolassa melkein kaikki bussilinjat kulkevat Pohjantien varren väliaikaisesta katuterminaalista, jonne kuljetaan metroaseman A- ja B-uloskäynneiltä. Metroasemalta kuljetaan lippuhallin läpi suoraan ulos, minkä jälkeen päädytään Tapiolan katutasoon. Siellä Pohjantien varren busseille löytää seuraamalla sinisiä jalankulun opasteita.

Tapiolassa busseja lähtee myös Tapionaukion bussiterminaalista, josta lähtee muun muassa linja 551 kohti Otaniemeä ja Pasilaa. Tapionaukiolta lähtevät Espoon sisäiset linjat kulkevat myös Pohjantien pysäkkien kautta.

Tapiolan metroasemalta bussiyhteydet kulkevat Mankkaan, Westendin, Suurpellon, Pohjois-Tapiolan ja Olarin suuntiin. Tapiolan ohella Mankkaan ja Suurpellon suuntiin on mahdollista vaihtaa myös Urheilupuistossa. Niittykummusta taas voi vaihtaa Olarin ja Suurpellon suuntiin kulkeville busseille.

Metroasemalta on lisäksi opastettu sisäyhteys kauppakeskus Ainoaan. Yhteys Ainoaan alkaa metroaseman lippuhallitasolta ja on avoinna kauppakeskuksen aukioloaikoina.

Kun Tapiolan bussiterminaali Merituulentielle valmistuu alkuvuodesta 2019, Tapiolan vaihto-olosuhteet paranevat huomattavasti. Nyt käytössä olevat ratkaisut ovat väliaikaisia ja johtuvat Tapiolan keskustan rakennustöistä.

Tapiolan lähialuekartta

 

Urheilupuisto

 

Urheilupuiston metroasema palvelee lähialueen urheilu- ja tapahtumapaikkoja, kuten Espoo Metro Areenaa, Tapiolan jalkapallostadionia, Esport Arenaa ja Tapiolan urheiluhallia. Näille kuljetaan aseman A-uloskäynnin (Koivu-Mankkaan tie) kautta. Urheilupuiston aseman vierestä Koivu-Mankkaan tieltä voi lisäksi vaihtaa Mankkaan ja Suurpellon suuntiin kulkeviin busseihin.

Urheilupuiston lähialuekartta

Niittykumpu

Niittykummun asema on metron uuden osuuden kolmanneksi vilkkain vaihtopaikka heti Matinkylän ja Tapiolan jälkeen. Niittykummussa voi vaihtaa Olarin, Suurpellon ja Haukilahden suuntiin kulkeviin busseihin, ja asema tarjoaa hyvän vaihtoehdon Tapiolalle vaihtopaikkana.

Kulku Merituulentiellä lännen suuntaan kulkeville busseille tapahtuu metroaseman B-uloskäynnin kautta. Näin pääsee Merituulentien alittavaan alikulkuun, mitä kautta matka bussipysäkille sujuu näppärimmin. Metroaseman A- ja C-uloskäynnit sijaitsevat kauppakeskus Niityn yhteydessä.

Niittykummun lähialuekartta

Matinkylä

Matinkylä on metron läntinen pääteasema ja lisäksi uuden osuuden merkittävin vaihtopaikka. Matinkylästä kulkee bussiliikennettä ennen muuta Espoonlahden, Kivenlahden ja Soukan suuntiin mutta myös kohti Kauklahtea ja Espoon keskusta. Matkustajia palvelee uusi bussiterminaali, joka sijaitsee metroaseman yhteydessä osana kauppakeskus Isoa Omenaa.

Kaikki muut Matinkylän linjat lähtevät sisätiloista bussiterminaalista, mutta linjat 531, 532 ja 533 Olarin, Suurpellon, Leppävaaran, Jorvin ja Kauniaisten suuntiin kulkevat terminaalin vierestä Piispansillalta laitureilta 21 ja 22.

Matinkylän lähialuekartta

Linjastomuutoksen vaikutuksia eri alueilla

Etelä-Espoo ja Kauniainen
Eteläisessä Espoossa on käytössä täysi liityntäliikenne eli Helsingin keskustaan kulkevat käyttävät metroa. Aiemmin Kamppiin ja Kampista kulkeneet bussilinjat ajavat Matinkylän tai Tapiolan metroasemille. Uusia linjoja otettiin käyttöön.
Espoon kaupunkikeskusten (Tapiola, Matinkylä, Espoonlahti, Leppävaara, Espoon keskus) välillä on tiheästi liikennöity bussilinjasto. Vaikka linjoja on vähemmän, kävelymatkat pysäkeille ovat kohtuullisia. Liikennettä on keskitetty samoille katuosuuksille, jolloin eri linjojen yhteisillä osuuksilla voidaan liikennöidä tiheämmin ja tasaisemmin vuorovälein.
Metron liikennöintiaikojen ulkopuolella ajetaan yölinjoja Kampin terminaalista Etelä-Espooseen ja Kauniaisiin.

Lauttasaari 

Pääasiallinen kulkuyhteys saarelta sekä Espooseen että Helsingin keskustaan on metro, jota bussiliikenne tukee. Kaikki Lauttasaaren bussilinjat kulkevat Lauttasaaren metroaseman kautta. Vaihdotton bussiyhteys on Katajaharjusta Ruoholahden kautta Hietalahteen (linja 20) ja Vattuniemestä Erottajalle (linja 21). Espoon suuntaan Lauttasaaresta kulkevat arkisin linja 555 (Aalto-yliopiston metroaseman ja Leppävaaran kautta Martinlaaksoon) ja viikonloppuisin linja 115A (Tapiolan metroaseman kautta Mankkaalle).
Vattuniemestä busseja kulkee Lauttasaaren metroasemalle ruuhka-aikaan noin 6 minuutin vuorovälillä, arkisin päiväaikaan ja lauantaisin noin 7-8 minuutin vuorovälillä sekä sunnuntaisin noin 10 minuutin vuorovälillä.
Kun metro ei kulje yöllä, Lauttasaaresta pääsee Helsingin keskustaan ja Espoon suuntaan yöbusseilla.

Kirkkonummi
Kirkkonummelta Kamppiin liikennöivät bussilinjat päättyvät Matinkylään. Metron liikennöintiaikojen ulkopuolella kulkeva 173N jatkaa Kamppiin. Lähijunat kuljettavat Kirkkonummelta suoraan Helsingin keskustaan.

Lehtisaari ja Kuusisaari
Lehtisaaresta ja Kuusisaaresta pääsee Helsingin keskustaan vaihtamalla bussiin tai raitiovaunuun esimerkiksi Munkkiniemessä. Lehtisaaren läpi kulkevat 551 (Pasila–Westendinasema) ja 552 (Malmi–Maunula–Munkkiniemi–Otaniemi). Metroon voi vaihtaa Aalto-yliopistolla Otaniemessä. Metron liikennöintiaikojen ulkopuolella linja 551N ajaa reittiä Kamppi-Munkkiniemi-Otaniemi-Tapiola.

Helsingin kantakaupunki

Kampin terminaali toimii Helsingin sisäisten linjojen sekä Espoon ja Kirkkonummen yölinjojen päätepysäkkinä.

Takaisin ylös