Metron koeajot jatkuvat maanantaina 6.11., pieniä muutoksia aikatauluihin

Metrossa otetaan käyttöön uusi aikataulu maanantaina 6. marraskuuta, kun Ruoholahden ja Matinkylän välisen osuuden aikataulunmukaiset koeajot jatkuvat. Matkustajille uusi aikataulu näkyy yksittäisten lähtöaikojen muutoksena, mutta metron liikennöintiaikoihin, matka-aikoihin, vuoroväleihin tai vuorovälien voimassaoloaikoihin ei ole tulossa muutoksia.

Muutoksen taustalla on liikenteen luotettavuuden parantaminen. Liikenteeseen on lisätty yksi juna enemmän aiempiin koeajoihin verrattuna. Lisäjunan avulla parannetaan liikenteen täsmällisyyttä lisäämällä junakiertoon pelivaraa pienten myöhästymisten varalta.

Toistaiseksi HKL on ajanut metroliikenteessä kaksi onnistuneeksi laskettavaa koeajopäivää. Onnistuneen koeajon kriteeri on, että vähintään 90 prosenttia junista lähtee pääteasemalta ajallaan tai maksimissaan minuutin myöhässä. Yli kahden minuutin myöhästymisiä ei saa tulla lainkaan. Ennen matkustajaliikenteen aloittamista tulee toteutua vähintään kolme onnistunutta koeajopäivää.

Koeajojen onnistumisen lisäksi toinen kriteeri matkustajaliikenteen aloittamisen edellytyksistä saavutettiin tämän viikon tiistaina, kun kahden viikon yhtäjaksoinen asemien ja järjestelmien häiriöttömän koekäytön jakso täyttyi.

Kolmas matkustajaliikenteen aloittamisen edellytys on länsimetrossa jäljellä olevien puutteiden korjaaminen. Näiden korjaamisista viimeiset matkustajaliikenteen aloittamisen esteenä olevat työt on aikataulutettu tehtäväksi ensi viikon aikana.

Muutokset metron aikatauluihin

Ruuhka-aikana junat idän suuntaan kulkevat kaksi minuuttia edellä aikatauluihin merkitystä ajastaan. Tällä on merkitystä etenkin niille matkustajille, jotka tähtäävät Itäkeskuksen itäpuolella sijaitsevilla asemilla johonkin tiettyyn bussiyhteyteen. Lisäksi muut idän suunnan lähdöt aikaistuvat noin minuutilla.

On mahdollista, että koeajojen aikana tehdään vielä muita pikaisia muutoksia aikatauluihin. Näistä syistä Reittiopas ei välttämättä näytä metrolle kaikissa tilanteissa oikeita lähtöaikoja.

Kommentit

Miksi eilen n. 22-22:25 välisenä aikana meni kaksi metroa peräkkäin Vuosaareen vaikka välissä piti mennä metro Mellunmäkeen. Miksi Mellunmäen metro, joka tuli näiden kahden Vuosaaren metron jälkeen lähtikin Itäkeskuksesta Vuosaaren radalle vaikka metron keulassa luki Mellunmäki ja seuraavaksi asemaksi ilmoitettiin Myllypuro. Kuski (joita muuten oli kopissa kaksi) totesi, että sori, väärälle raiteelle mentiin. Siinä sitä sitten metrolastilinen ihmisiä seisoi Puotilan asemalla ja ihmetteli, että mitä tässä oikein tapatui. Itse päätin siinä kohtaa luottaa omiin jalkoihin ja kävelin kotiin.

Miksi aamuisin mellunmäkeen menee metro yli 30 min välein? Ja miksi vuosaareen menee siinä välissä 2 metroa? Töihinkin pitäisi päästä aamulla.

Varhain aamulla ensimmäiset Mellunmäen suunnan junat tulevat metrovarikolta Itäkeskukseen, josta ne jatkavat Mellunmäkeen 10 minuutin välein ja siirtyvät sen jälkeen normaaliin, koko metrolinjan liikenteesen. Jos siis matkustaa Itäkeskuksen länsipuolelta kohti Mellunmäkeä aamun ensimmäisillä lähdöillä, kannattaa matkustaa ensin Itäkeskukseen ja vaihtaa siellä Mellunmäkeen kulkevaan junaan.

Hakaniemestä keskustaan ei tule metroa. Voinko mistään tarkistaa kauanko sitä pitää odottaa

Hei! Metrovalvomosta kerrottiin, että metron vuoroväli on normaali, mutta minuuttiaikataulut näytöillä eivät pidä paikkaansa.

11:20-11:30, metron vuoroväli 20 minuuttia sörnäisistä keskustaan. Normaali vuoroväli nykyään? Voisiko häiriöistä tiedottaa? Onhan se tietysti elämys istua 15 minuuttia metrossa Sörnäisten asemalla odottamassa milloin mahdetaan lähteä liikkeelle.

Onko nyt niin, että ette enää viitsi tiedottaa häiriöstä metroliikenteessä (esim. tänään 7.11. aamulla, kello 7:22 lähtö Mellunmäestä), vaan ilmoitukseksi riittää metron koeajojen jatkuminen (= metrot myöhässä)?

Onko nämä muuttuneet aikataulut päivitetty Reittioppaaseen? Tai asemien näyttötauluihin?
Kuinka pitkään nämä aikataulumuutokset ovat voimassa?

Ja tärkeimpänä, mitä tarkoittaa että lähdöt aikaistuvat "noin minuutilla"? Olisi kiva tietää että kuinka pitkä aika "noin minuutti" on HSL:n mielestä... Riittääkö että tulen asemalla noin siihen aikaan kuin metron pitäisi tulla...?

Hei, valitettavasti aikatauluja ei ole päivitetty Reittioppaaseen, sillä aikataulukaavio on vasta testausvaiheessa, joplloin nopeatkin pienet viilaukset ovat mahdollisia. Selvitämme kuitenkin, olisiko Reittioppaan päivittäminen ajan tasalle mahdollista. Se, että lähdöt aikaistuvat "noin minuutilla" tarkoittaa lähtökohtaisesti sitä, että ne aikaistuvat tasan minuutilla. Koska metrossa on mm. matkustajamääristä riippuvaa hajontaa pysähtymisajoissa, tällaista täsmälleen tasan minuutin muutosta on mahdotonta taata, mutta juuri enemmän kuin minuuttia aiemmin metron ei pitäisi asemilta lähteä. Pahoittelut, jos tämä muotoilu jätti epäilyksiä ilmaan. Asemalle kannattaa saapua 1-2 minuuttia normaalia aiemmin, jos tähtää juuri tietylle metron vuorolle.

 

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.