Huomattavia poikkeuksia I, P, K ja N-junille 25.6. alkaen: Osa junista ei liikennöi Helsingin ja Pasilan välillä päiväsaikaan

Helsingin ratapihan ensimmäisen vaiheen parannustyöt vaikuttavat HSL:n lähijunaliikenteeseen 25.6. – 16.7. Työt aiheuttavat poikkeuksia K, N, I ja P-junille. Osa junista ei kulje päiväsaikaan Helsingin ja Pasilan välillä. Lisäksi Pasilan lähtöraiteilla on poikkeuksia, joten laituri kannattaa tarkistaa aina junaa valitessa. Yöliikenne, muut lähijunat ja kaukoliikenteen junat kulkevat normaalisti.

Muutokset lähijunaliikenteessä 25.6.-16.7.

K-juna: K-junien lähtö- ja määräasema on Pasila. K-juna ei kulje Helsingin ja Pasilan välillä.

N-juna: N-junien lähtö- ja määräasema on päiväsaikaan Pasila. N-juna ei kulje päiväsaikaan Helsingin ja Pasilan välillä.

  • Maanantaista perjantaihin N-junat lähtevät poikkeuksellisesti Pasilasta klo 6.00–20.02. Keravalta klo 5.59–20.59 lähtevät N-junat jäävät Pasilaan.
  • Lauantaina N-junat lähtevät poikkeuksellisesti Pasilasta klo 8.12–20.02. Keravalta klo 7.29–20.59 lähtevät N-junat jäävät Pasilaan.
  • Sunnuntaina N-junat lähtevät poikkeuksellisesti Pasilasta klo 11.12–19.47. Keravalta klo 10.29–20.59 lähtevät N-junat jäävät Pasilaan.

 

Lentoaseman I- ja P-junat (kehärata):

Lentoasemalta kulkee ainoastaan I-juna Helsinkiin asti. Helsingistä lentoasemalle kulkee P-juna.

  • Maanantaista perjantaihin I-junat lähtevät poikkeuksellisesti Pasilasta klo 7.06–21.40. Lentoasemalta klo 5.31–19.11 lähtevät P-junat jäävät Pasilaan.
  • Lauantaina I-junat lähtevät poikkeuksellisesti Pasilasta klo 8.21–21.40. Lentoasemalta klo 7.56–19.11 lähtevät P-junat jäävät Pasilaan.
  • Sunnuntaina I-junat lähtevät poikkeuksellisesti Pasilasta klo 11.06–21.40. Lentoasemalta klo 10.41–19.11 lähtevät P-junat jäävät Pasilaan.

 

Parannustyöt jatkuvat elokuulle saakka. 18.7.-4.8. poikkeusjärjestelyistä tiedotetaan erikseen myöhemmin. Ratatyöt liittyvät Liikenneviraston HELRA-hankkeeseen liikennevirasto.fi/helra.

Helra poikkeus vaihe1

Kommentit

Miksi K-, I- ja P junat käyttävät päivällä Pasilan raiteita 1, 2 ja 4 eikä 1-3, kuten alunperin oli tarkoitus? Nykyisestä järjestelystä aiheutuu päivittäin lukemattomia pieniä myöhästymisiä, kun liikenne risteää kolmannen raiteen D-, R-, Z- ja kaukoliikenteen kanssa.

Hei, alunperin suunniteltu liikennöintimalli jossa olisi käytetty ainoastaan raiteita 1-3 ei toiminut käytännössä. Tämän takia junat joudutaan nyt ajamaan mainitsemallasi tavalla eli myös käyttämään raidetta 4.

Todella hankalaa muistaa, että "päiväsaikaan" tarkoittaa eri päivinä eri aikaa. Junassa kuulutukset eivät kerro, että juuri tämä juna meneekin tällä kertaa keskustaan. Pitää luottaa, että taulut näyttää aina oikein ja lukea lähtiessä nettiä. Onneksi ei pidempi järjestely.

Nyt oli kyllä melko vaikeaa löytää minkäänlaista lentoasemalle kulkevaa junaa, jotain aikataulutietoa oli aseman aulan seinällä mutta 19 laiturille päästessä laituritaulu oli pimeänä, samoin laiturilla seisova juna (siinä oli lentokoneen kuva mutta teksti "null"). Kun junassa ei myöskään ole ketään jolta kysyä, ei siihen voinut jäädä epävarmana kökkimään.

Seuraavan junan etsiminen oli vaikeaa kun juna-aikataulutauluja ei noilla pohjoisimmilla laitureilla ole, joten jokainen laituri piti erikseen käydä ihmettelemässä. Todennäköisesti seuraava

Olisi myös kiva tietää millä junalla kannattaa mennä Pasilaan, jotta voi vaihtaa I-junaan samalta laiturilta. Nyt se on ilmeisesti arpaonnesta kiinni. Jos Pasilassa joutuu etsimään oikeaa laituria, voi heittää hyvästit lentomatkalle...

Nimim. Olisi sittenkin pitänyt mennä autolla lentokentälle.

Hei, P-junat lähtevät aivan normaalisti Elielinaukion puoleisilta laitureilta ja laiturilla olevissa näytöissä pitäisi näkyä tämä tieto. Pahoittelut mikäli näin ei ole ollut.

Laiturin yli tapahtuvan vaihdon takaavan junan kertominen jo Helsingissä on kuitenkin hankalaa, koska I- ja K-junat käyttävät vapaata laituritilaa laitureilla 1-4 kääntymiseen. Junakohtaiset laiturit eivät siis ole ennakkoon tiedossa ja ne voivat muuttua tilanteen mukaan. R-,Z- ja D-junat käyttävät kaukoliikenneraiteita, joten niiltä on paras todennäköisyys vaihtoon laiturin yli.

Olivatko siis kaikki laiturinäytöt pimeinä? P-junat lähtevät pääsääntöisesti noilta laitureilta 16-18. Muillta junilla pääsee Pasilaan, jossa I-junat lähtevät laitureilta 1,2 ja 4. Isot taulut opastavat. Tosin paras yhteys lentoasemalle on Finnair-bussi elielinaukiolta ja myös linjalla 615 pääsee kentälle terminaalin oven eteen nopeammin kuin normaaliaikana junalla.

Siis P-junalla pääsee suoraan ensi lauantai aamuna lentokentälle. Mutta tuleeko I-juna kentältä rautatientorille saakka!?

Lue tuo HSL:n vastaus omaan kysymykseesi P-junasta. Siinähän vastataan aivan liian yksiselitteisesti, miten junat kulkevat.

Pääseekö I-junalla Pasilasta Lentokentälle < 07.00 ? Ohjeistus ei ole selkeä. Lähtö 28.6

Heip.
Mites P-junat sitten? Pääseekö P-junalla rautatientorilta ensi lauantai aamuna suoraan kentälle? (I-juna lähtee Pasilasta)
Ja paluu sieltä?
Tuleeko I-juna rautatientorille saakka? (P-juna jää Pasilaan)

Pääset. P-juna Huopalahden kautta lentoasemalle kulkee normaalisti ja I-juna lentoasemalta takaisin päin samaa reittiä. Riippuu tosin siitä, milloin palaat, sillä 18.7. alkaen takaisin päin lentoasemalta kannattaa valita toinen suunta Tikkurilan kautta Helsinkiin. Huopalahdesta päin tuleva I-juna tyssää 18.7.-4.8. Pasilaan.

 

Oletteko huomioineet matkustajavirran välillä Pasila-Rautatientori? Veikkaanpa, että ajatte lyhyillä junilla ja kun Espoon sekä osa Helsingin ja Vantaan matkustajat sullotaan yhteen lohkoon, niin ahdasta ja lämmintä tunnelmaa tulee piisaamaan. Joten ajakaa KAIKKI junat min. kahdella lohkolla

Hei, matkustajamääriä on pyritty huomioimaan kalustosijoituksessa eli junia ajetaan suurelta osin kahdella yksiköllä. Yksiköiden määrä on kuitenkin rajoitettu, joten aivan kaikkia junia ei voida ajaa kahdella Sm5-yksiköllä. 

Tuleeko reittioppaasta näkemään poikkeusreitit esimerkiksi välille tikkurila - rautatientori (eli siis näyttääkö reittiopas vaihdon pasilassa)? Vai täytyykö itse selvittää, että milloin pääsee junalla rautatientorille asti ja millon ei.

Hei, Reittioppaaseen on lisätty 25.6.-16.7. poikkeusten aikataulut eli se näyttää milloin Pasilassa täytyy vaihtaa junaa. Voit siis jo nyt katsoa miten poikkeus vaikuttaa kulkemiseen eikä ylimääräistä salapoliisityötä ei tarvita.

Hei, mitä tarkoittaa päiväsaikaan? Menen töihin yleensä k-junalla seitsemän aikaan, pääsekö sillä siis enään vain Pasilaan asti?

Hei! K-juna ei kulje poikkeusaikana 25.6.-16.7. ollenkaan Helsinkiin asti - ei päivällä eikä yöllä, joten joudut siis vaihtamaan junaa Pasilassa. Varaa siihen hieman ylimääräistä aikaa. Pasilasta kulkee kyllä useampi juna Helsinkiin, joten katso näytöltä milloin seuraava lähtee ja miltä laiturilta.

Saako poikkeus aikana kulkea Helsinki-Pasila väliä myös kaukojunissa hsl lipulla vai pitääkö odottaa lähijunaa?

Hei, kaukojunia ei saa poikkeuksenkaan aikana käyttää HSL:n lipuilla. Lähijunia kulkee ruuhka-aikana noin 3 minuutin välein välillä Pasila-Helsinki, joten pitkiä odotusaikoja ei pitäisi syntyä. Itse vaihtamiseen on kuitenkin syytä varata aikaa.

Kaukojunat olisivat kuitenkin helpottaneet kulkemista Tikkurilasta ja toisessa vaiheessa Leppävaarassa.

Tarkistin lähijunien välin aikataulusta 1653 jälkeen seuraava juna lähtee vasta 16.58. Eli väli on 67% isompi kuin väitätte.

Miksi valehtelette asikaille vastauksissanne?

Hei, kyseessä on keskiarvo Helsinki-Pasila välillä ajettavista junista, joten yksittäisten junien väli saattaa olla suurempi tiettyinä kellon aikoina. Tarkemmat junien lähtöajat ja reittiehdotukset selviävät muun muassa Reittioppaasta. Pahoittelut mikäli tiedotus on ollut tältä osin harhaanjohtavaa.

Tullaanko junissa kuuluttamaan tästä ja siitä milloin seuraava juna lähtee helsinkiin

Hei, kuulutukset junissa alkavat maanantaina 18.6. Junissa ei kuitenkaan poikkeuksen aikana lähtökohtaisesti kuuluteta seuraavaa junaa Helsinkiin, sillä junia kulkee ruuhkassa Pasilasta etelään 2,5-3 minuutin välein. Parhaan ja ajantasaisimman tiedon seuraavasta junasta saat aseman näytöiltä.

Koska useita junia menee eri raiteilta olisi tärkeää, että matkustaja saisi ajan tasaisen tiedon jo etukäteen junaan eikä joutuisi etsimään sitä asemalta. Kuulutukset junassa olisivat hyvä tapa tuoda tieto ajoissa ihmisille.

Valitettaa ettei HSL piittaa pätkääkään matkustajista ja tahallaan hankaloittaa tilannetta piilottamalla tietoa asiakailta.

Lauseesta "Maanantaista perjantaihin N-junat lähtevät poikkeuksellisesti Pasilasta." taitaa puuttua kellonaika, koska ainakin tuossa infokuvassa luvataan N-junien kulkevan ilta-/yöliikenteessä Helsinkiin asti.

Hei, kiitos hyvästä huomiosta ja pahoittelut virheestä. Tämä nyt korjattu tiedotteeseen.

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.