Oikeus saattajaan

Kuka voi saada oikeuden käyttää saattajaa?

Jos sinulla on pysyvä sairaus tai vamma, jonka vuoksi et kykene liikkumaan yksin joukkoliikenteessä, sinulle voidaan myöntää oikeus saattajaan. Oikeus osoitetaan kantakortilla, jonka saat palvelupisteestä.

Mukanasi oleva saattaja ei tarvitse matkalippua, kun hän matkustaa yhdessä kanssasi, jos sinulla on Oikeus saattajaan -kantakortti. Sinä kuitenkin tarvitset voimassa olevan matkalipun, paitsi jos sinulla on käytössäsi pyörätuoli: pyörätuolia käyttävät henkilöt eivät tarvitse lippua HSL:n joukkoliikenteessä.

Kantakortti esitetään kuljettajalle, kun nousette bussiin. Muissa liikennevälineissä kantakorttia on pidettävä mukana ja se esitetään pyydettäessä tarkastajalle tai konduktöörille.

Nämä todistukset tarvitset, kun hankit Oikeus saattajaan -kantakortin

Saadaksesi kantakortin sinun on asuttava vakituisesti HSL-alueella eli Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa, Vantaalla, Keravalla, Sipoossa, Tuusulassa, Kirkkonummella tai Siuntiossa.

  • Tarvitset lääkärin allekirjoittaman kantakorttihakemuksen. Helsingin, Espoon, Kauniaisten, Vantaan, Keravan, Sipoon ja Siuntion asukkaille hakemuksen voi allekirjoittaa terveyskeskus-, erikois- tai yksityislääkäri. Kirkkonummen asukkaat saavat allekirjoituksen terveyskeskuslääkäriltä, HUS:in tai Jorvin lääkäriltä.
  • Lisäksi sinulla tulee olla mukanasi henkilöllisyystodistus ja
  • passikuva, joka liitetään kantakorttiin.

Jos sinulla on näkövamma, jonka haitta-aste on vähintään 50 %, saat palvelupisteestä kantakortin ilman erillistä hakemusta.

Kantakortti on uusittava 5 vuoden välein. Uusimista varten et tarvitse uutta lääkärin allekirjoittamaa kantakorttihakemusta.

Kantakorttihakemus (pdf)

Kantakorttihakemus (Word)