Matkaketju 1/2016

Matkaketju › Matkaketju 1/2016
Olavi Uusivirta

Metro vie bilemiestä! Joukkoliikenteessä on kuvattu tuhansia musiikkivideoita. Tässä numerossa valloitamme metron yhdessä Olavi Uusivirran kanssa.

Lue Matkaketju 1/2016 näköislehtenä!

Uusivirta_videokuvaus

Matadori matkustaa metrovarikolla

Olavi Uusivirran musiikkivideon kuvauksissa pääsi tankotanssimaan metrossa.

Joukkoliikenne on suosittu musiikkivideoiden kulissi. Maailman metroissa on kuvattu monen pophitin kuvitus, tv-sarjojen ja elokuvien kohtauksista puhumattakaan. Se vaatii lähes aina poikkeusjärjestelyjä. Niin oli myös tammikuussa, kun Olavi Uusivirran Tanssit vaikka et osaa -musiikkivideota kuvattiin Helsingissä.

Kaupunkipyörä

Polkaise kevääseen - kaupunkipyörät saapuvat Helsinkiin

Toukokuussa Helsingin liikennettä alkaa värittää 500 kaupunkipyörää.

Kantakaupunkiin, Ruoholahden, Taka-Töölön ja Sörnäisten rajaamalle alueelle tulee 50 kaupunkipyöräasemaa, josta pyörän saa käyttöönsä. Kaupunkipyöräjärjestelmää laajennetaan vielä ensi vuonna, jolloin kaupunkipyörien verkosto kattaa myös Munkkiniemen, Pasilan ja Kumpulan. Silloin käytössä on 1 500 pyörää ja 150 kaupunkipyöräasemaa.

Sini Puntanen

Myytit murskaksi

Autioituuko Helsingin keskusta? Kärsivätkö yritykset? Vaikeutuuko tavaraliikenne? Rokotetaanko autoilijoita ympäri vuorokauden uudella maksulla?

HSL julkaisi helmikuussa selvityksen tiemaksuista ja niiden vaikutuksista Helsingin seudun ihmisten arkeen sekä liikennejärjestelmään, ympäristöön, kasvuun ja kilpailukykyyn. Selvitys ja sen tulokset herättivät heti sekä innostusta että vastustusta.

Samalla selvitys nosti upoksista pintaan vanhat tiemaksuihin liittyvät myytit. Tuossa alussa on niistä muutamia.

Suvi Rihtniemi

Ei romuteta toimivaa

Kovan markkinatalouden kannattaja pääministeri Margaret Thatcher ajoi alas Iso-Britannian julkisen bussiliikenteen sääntelyn 1980-luvun puolivälissä. Taustalla vaikuttivat vahvasti ideologiset syyt. Seurauksena maahan tuli markkinaehtoinen järjestelmä. Vain Lontoota Thatcherkaan ei uskaltanut sekoittaa. Sinne perustettiin viranomaisen kilpailuttama liikenne: sama malli, joka on tällä hetkellä käytössä Suomen suurissa kaupungeissa.

Uusi matkakortinlukija

Lippu- ja informaatio-järjestelmä uudistuu

Helsingin seudun uuden lippu- ja informaatiojärjestelmän käyttöönotto alkaa maaliskuussa. Uudistus tuo HSL:n asiakkaiden arkeen helppokäyttöiset laitteet sekä ajantasaisen matkustajainformaation.
HSL:n ja kuntien palvelupisteissä uusi myyntisovellus otetaan käyttöön  maaliskuun puolivälissä.

Välkky

Välkky pelastaa maailman

Kuka olet ja mitä sinä täällä teet?


Oon HSL:n maskotti Välkky. Tulin auttelee.

Tulit tänne bussivarikolta. Kuljettajat kuulemma löysivät sinut metsän laidalta pienestä metallisesta kapselista. Kasvoit varikolla pukuhuoneen kaappiin tehdyssä pesässä. Mutta mistä olet kotoisin?


Mun kotiplaneetta tuhoutu. Surullinen juttu.

Uudistuksen projektipäälliköt

Valmiina palvelukseen

HSL:n nykyinen matkakorttijärjestelmä uudistuu tänä vuonna kokonaan.

Tavoitteena on ollut saada aikaan järjestelmä, jolla voi maksaa matkan, välittää matkustamiseen liittyvää tietoa ja välittää viestejä ajoneuvoon ja ajoneuvosta. Näiden uudistusten takia myös kaikki laitteet, taustaohjelmat ja sovellukset uudistuvat. Uudesta järjestelmästä saadaan myös ajantasaista informaatiota sähköisesti.

Flirt-juna

Violetit junat saapuvat

Kiskoilla saattaa huhtikuusta alkaen nähdä uutta väriä, sillä ensimmäinen violettikylkinen lähijuna lähtee liikenteeseen. Violetti on HSL:n tilaajaväri, joka auttaa erottamaan lähijunaliikenteen VR:n vihreistä kaukojunista. Uusia junia tulee liikenteeseen muutaman viikon välein ja kaikkien 34 uuden sarjan Flirt-junien on tarkoitus olla käytössä kesään 2017 mennessä.