Lippu- ja informaatio-järjestelmä uudistuu

Helsingin seudun uuden lippu- ja informaatiojärjestelmän käyttöönotto alkaa maaliskuussa. Uudistus tuo HSL:n asiakkaiden arkeen helppokäyttöiset laitteet sekä ajantasaisen matkustajainformaation.
HSL:n ja kuntien palvelupisteissä uusi myyntisovellus otetaan käyttöön  maaliskuun puolivälissä.

Matkustajille uudistus näkyy huhtikuun vaihteessa, kun uusien laitteiden koekäyttö aloitetaan Espoon linjoilla 16, 16 A ja 16 B ja seutulinjoilla 105 ja 565. Huhti- toukokuun aikana uusia laitteita koekäytetään myös muutamassa raitiovaunussa ja junassa. Koekäytön aikana järjestelmän toimivuutta testataan. Siihen tehdään vielä korjauksia ja tarvittavia muutoksia ennen kuin asennukset aloitetaan laajamittaisesti. Tämän jälkeen laitteita aletaan asentaa kaikkiin liikennevälineisiin toukokuusta alkaen. Asennukset jatkuvat aina tämän vuoden loppuun.

Nykyiset siniset ja pinkit lippuautomaatit korvataan uusilla. Uusi lippu- ja informaatiojärjestelmä tuo mukanaan myös kauan toivotun lippujen nettimyynnin. Nettilataus voidaan ottaa käyttöön kaikkien laitteiden uusimisen ja matkakorttien vaihdon jälkeen vuonna 2017.
Jatkossa HSL:n asiakas saa reaaliaikaisen tiedon liikennevälineiden kulusta ennen matkaa ja matkan aikana niin pysäkki-, asema- ja terminaalinäytöistä kuin loppusyksyllä 2016 käyttöön otettavasta uudesta Reittioppaastakin. Kuulutukset ja busseihin asennettavat näytöt kertovat matkustajille, mikä on seuraava pysäkki. Lisäksi bussien ja varikoiden välille tulee viestintäjärjestelmä, jonka avulla hätäviestit kulkevat turvavalvomoon ja muu ajantasainen tieto kulkee kuljettajille. Joukkoliikenteen luotettavuus ja sujuvuus paranevat, kun koko HSL:n bussi- ja raitiovaunuliikenne saavat liikennevaloetuudet.

Nykyiset matkakortit kelpaavat maksuvälineinä myös uusilla lukijoilla. Matkakorttien vaihto uusiin alkaa loppuvuonna 2016, kun kaikki kortinlukijat on vaihdettu uusiin.
HSL:n uusi vyöhykemalli on tarkoitus ottaa käyttöön aikaisintaan syksyllä 2017, kun kaikki uudet laitteet on asennettu liikennevälineisiin, matkakortit on vaihdettu uusiin ja koko lippu- ja informaatiouudistus on valmis.
HSL avaa maaliskuussa uudistuksesta kertovan verkkosivun www.hsl.fi/uudetlaitteet. Sivustolla voi muun muassa harjoitella uuden matkakortinlukijan käyttöä.

 

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.