Polkaise kevääseen - kaupunkipyörät saapuvat Helsinkiin

Toukokuussa Helsingin liikennettä alkaa värittää 500 kaupunkipyörää.

Kantakaupunkiin, Ruoholahden, Taka-Töölön ja Sörnäisten rajaamalle alueelle tulee 50 kaupunkipyöräasemaa, josta pyörän saa käyttöönsä. Kaupunkipyöräjärjestelmää laajennetaan vielä ensi vuonna, jolloin kaupunkipyörien verkosto kattaa myös Munkkiniemen, Pasilan ja Kumpulan. Silloin käytössä on 1 500 pyörää ja 150 kaupunkipyöräasemaa.

Kaupunkipyörällä pääsee polkemaan, kun rekisteröityy ensin niiden käyttäjäksi osoitteessa hsl.fi/kaupunkipyörät. Ensimmäisellä pyöräilykerralla käyttäjän pitää syöttää pyöräasemalla rekisteröitymisen yhteydessä saamansa seitsemän- ja nelinumeroiset koodit ja näyttää matkakorttinsa. Seuraavilla kerroilla pyörän käyttöönotto onnistuu matkakortilla ja nelinumeroisella koodilla.

Turistien kannalta keskeisille paikoille sijoitetaan viisi asemaa, joista pyörän saa käyttöönsä myös luottokortilla.
Kaupunkipyörät täydentävät liikkujan matkaketjua: ne tulevat osaksi uuden Reittioppaan (matka.hsl.fi) reititystä ja uudesta Reittioppaasta löytyvät myös pyörien asema- ja saatavuustiedot. Kaupunkipyöräjärjestelmän tavoitteena on saada yhä useampi innostumaan arkipyöräilystä.

Käyttäjä maksaa kaupunkipyöristä vuosi-, viikko- tai päivämaksun (25 / 10 / 5 euroa). Hintaan sisältyy pyörän käyttö ensimmäisen puolen tunnin ajan lainauskertaa kohden. Jos pyörää käyttää kerralla pidempään, seuraavista puolituntisista peritään lisämaksu, joka kasvaa portaittain ajan kuluessa. Tavoitteena on, että pyörien käyttöajat olisivat lyhyitä, jotta pyörät olisivat kaikkien saatavilla.
Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL hankkii kaupunkipyörät. Järjestelmän toteuttavat Smoove ja Moventia, joiden kanssa sopimus kaupunkipyöristä tehtiin kymmeneksi vuodeksi. Osa järjestelmän kustannuksista rahoitetaan mainostuloilla.

Tutustu kaupunkipyöriin sivulla: www.hsl.fi/kaupunkipyörät

Kaupunkipyörän tunnistaa keltaisesta

Seudulliseksi pyöräilyn väriksi on valittu keltainen, ja se on myös kaupunkipyörien väri.

Kaupunkipyörillä on oma pyöräikoni ja viestinnän apuna käytetään myös pisteviivaa. Pyöräilyn uusi ilme näkyy myös esimerkiksi pääkaupunkiseudun pyöräilykartan uudessa versiossa, joka julkaistaan näillä näkymin toukokuussa.

HSL, Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat laatineet pyöräilyn markkinointistrategian, jonka tavoitteena on kasvattaa pyöräilyn kulkutapaosuutta ja lisätä eri liikkujien ymmärrystä toisiaan kohtaan. Pyöräilyä edistetään kaupunkipyörien lisäksi esimerkiksi laadukasta pyörätietä eli baanaverkkoa laajentamalla ja parantamalla pyöräpysäköintiä. Uusi mobiilioptimoitu Reittiopas kertoo pyöräilijälle parhaat reitit.

HSL:n nettisivuille on perustettu pyöräilyportaali, jonne on koottu tietoa pyöräliikenteestä ja tapahtumista sekä vinkkejä ja linkkejä lisätiedon lähteille.

Osoite on www.hsl.fi/pyöräily tai www.pyöräilymetropoli.fi.

 

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.