Matti Hirvonen: Laatuväyliä pyöräilyyn

Pyöräilyn lisääminen tuottaa hyvinvointia sekä yksilölle, yhteiskunnalle että ympäristölle. Entistä sujuvampi ja joustavampi viisaiden kulkumuotojen matkaketju houkuttelee pyöräilemään ainakin osan matkasta.

Kaikkein tärkein yksittäinen asia jota kaivataan, on toteuttaa suunniteltu pääpyöräreittien verkosto eli ihan oikeat pyöräilyn laatuväylät, joita pitkin työmatkapyöräily ja muu arkipyöräily on nopeaa, mukavaa ja helppoa. Verkostosta suurin osa on jo olemassa, mutta laatutaso kaipaa reipasta nostamista. Erityishuomiota pitää kiinnittää sujuviin ja turvallisiin liittymiin ja pyöräparkkeihin.
Sähköavusteisten pyörien lisääntyvä käyttö voi avata aivan uusia mahdollisuuksia nimenomaan vähän pidemmillä matkoilla. Potentiaali on valtava.

Laadukkaan infrastruktuurin lisäksi tarvitaan myös laadukasta viestintää ja markkinointia. Hauskuutta ja iloa ei saa ikinä unohtaa, kun puhutaan pyöräilystä ja sen edistämisestä.
Tahtoa, tietoa ja voimavaroja on varmasti enemmän kuin monella muulla kaupunkiseudulla eli kaikki mahdollisuudet on olemassa. Myös yhteisiä foorumeita on mielestäni tarpeeksi niin ideoinnin kuin toteutuksenkin kannalta. Nyt vain lisää kunnianhimoa peliin!

Onnistumisena voi pitää ainakin sitä, että useammassa alueen kunnassa pyöräilyn määrät ovat viime vuosina olleet hyvässä kasvussa. Sama ilmiö näkyy muuallakin Suomessa eli pyöräily on nousussa juuri niillä paikkakunnilla, joilla sitä on lähdetty voimallisesti edistämään. Helsingissä tehtiin toissa vuonna selvitys, jonka mukaan euron investointi laadukkaisiin pyöräilyväyliin tuottaa kahdeksan euron hyödyt perustuen suurimmaksi osaksi terveyshyötyihin ja aikasäästöihin. Pyöräily on kannattava investointi monella tapaa!

Matti Hirvonen on Pyöräilykuntien verkosto ry:n toiminnanjohtaja. Verkoston päämäärä on pyöräilyn merkittävä lisääntyminen Suomessa.  Suomi Pyöräilee -hankkeen kautta verkosto järjestää mm. Pyöräilyviikon, Kilometrikisan ja valitsee Vuoden pyöräilijän ja Vuoden pyöräilykunnan. Valtakunnallista pyöräilyviikkoa vietettiin toukokuussa 2014 jo 24. kertaa.

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.