Helsingin kesän täyttää 21 000 voimistelijaa

NÄKÖKULMA: Yasmine Adjaoud

Heinäkuussa Helsinkiin Gymnaestrada-suurtapahtumaan saapuu 21 000 voimistelijaa yli 50 maasta. Vapaaehtoistyöntekijöitä on lähes 4000. Itse olen harrastanut rytmistä voimistelua noin 10 vuotta. Koska en ehdi opiskelukiireideni takia osallistua harjoituksiin ja tapahtumaan esiintyjänä, halusin tulla mukaan vapaaehtoisena. Olen kävelevä opas Helsingin keskustassa ja Töölössä koko tapahtuman ajan. Neuvon vierailijoita esimerkiksi joukkoliikenteen käytössä.

Odotan, että tapaan paljon ihmisiä eri maista, pystyn auttamaan parhaani mukaan ja olemaan mukana tapahtumassa. Opiskelen nyt viittä kieltä: suomea, ranskaa, ruotsia, englantia ja espanjaa. Ranskaa olen puhunut pienestä asti. Odotan, että pääsen käyttämään ja oppimaan lisää kaikkia näitä kieliä.

Perheeni ei ole koskaan omistanut autoa, ja kuljen päivittäin julkisilla kulkuneuvoilla, erityisesti busseilla ja metrolla. Valmistaudun kesään ja ihmismäärään opettelemalla lisää reittejä: millä busseilla, metrolla, junilla ja raitiovaunuilla pääsee majoitus- ja tapahtumapaikoille.

Aion kertoa vieraille, että joukkoliikenteellä matkustaminen on Helsingissä paljon nopeampaa ja ympäristöystävällisempää kuin autoilu. Busseja menee koko ajan ja metrossa ei ole liikennevaloja tai ruuhkaa hidastamassa menoa. Vaikeaa on vain se, jos esimerkiksi bussi on myöhässä: jos myöhästyy, voi mennä suunnitelmat uusiksi. Siksi kannattaa miettiä valmiiksi muutama vaihtoehtoinen reitti. Onneksi kuljettajat ja muut ihmiset auttavat. Itse tietenkin autan matkalaisia, jotta he osaavat jäädä oikealla pysäkillä pois. Toivon, että myös kuljettajat valmistautuvat siihen, että liikkeellä on paljon vieraskielisiä ihmisiä, jotka eivät tunne kaupunkia.

Aion opastaa vieraita käymään ainakin Senaatintorilla, Esplanadilla ja Suomenlinnassa. Helsingin keskusta on oma lempipaikkani.

HSL:n hallitus on myöntänyt Gymnaestrada 2015 -tapahtumaan akkreditoiduille osallistujille vapaan matkustusoikeuden, joka kattaa noin 25 000 lippua.
 

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.